Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Raită prin viaţă
Lupta din clasă
Mihai Măceş ,25 noiembrie 2013,23:55 nr. afisari:2838

Bineînţeles că e vorba despre lupta din interiorul clasei politice româneşti. Aceasta a existat dintotdeauna, de la Decebal încoace. Însă, niciodată, ea n-a avut şi n-a atins aspectul tragi-comic de acum. Tragedia situaţiei vine din faptul că această bătălie se dă în dispreţul total al oamenilor de rând şi, mai ales, al legilor româneşti făcute tot de clasa aceasta. Apoi, e ridicol aspectul comunicării, spunerii, ca să zic aşa, adică prostirea pe faţă, când vezi bine că albul e alb şi ei zic ca e negru şi invers. Iar scopul e de departe vizibil, dar trecut sub tăcere, cât mai multă putere şi cât mai multe şi mai mari beneficii pentru şleahta de acoliţi (e strigătoare la cer numirea şi salarizarea în instituţiile statului. Se numesc cât mai mulţi neica-nimeni cu salarii de nu ştiu câte ori mai mari decât ale capitaliştilor).

“Tiranii, ne învaţă Aristotel (în Politica-n.n.), acaparau puterea în cetate atacându-i şi calomniindu-i pe notabili, ei (tiranii) provenind dintre demagogi, contribuiau astfel la acest vacarm politic antic. De neimaginat în imperiile ierarhice ale Orientului sau în Bizanţ, acolo unde puterea era dăruită de zei, în ,,Europa” antică, dar şi în democraţiile de foarte curând, contemporane, invectiva politică e parte a unui mecanism de redistribuire permanentă a puterii prin alegeri libere. Invectiva nedreaptă şi violentă rămâne o parte inalienabilă a libertăţii cuvântului şi opiniei. Reversul ei este, şi în lumea antică, şi în cea de azi, responsabilitatea celui care o proferă în faţa unui proces de calomnie, oricând posibil - mai riscant în lumea antică decât Europa moderna”, zice Zoe Petre.

Aşadar bălăcăreala (de care am mai scris) din interiorul clasei noastre politice are rădăcini şi scuze istorice, cum s-ar zice, dar, când ea se bazează pe frica şi minciuna (care are picioare scurte), devine ridicolă şi foarte periculoasă.
Avem o clasă politică fragilă pentru că e nepregatită profesional (drept, economie) şi politic (populistă şi şmecheră) aberantă în viziunea ei de gaşcă.
Va avea urmări apocaliptice spargerea ţării (descentralizarea), ne va pune cruce, cum se zice, şi mortul de la groapă nu se mai întoarce (zice poporul).

Acciza pe benzină (care ne va băga în groapă) nu era necesară decât pentru  buzunarul bugetar al lui Liviu Dragnea în care au fost băgate sume uriaşe pentru destinaţii aiurea ( „regenerare urbană” ori „dezvoltare rurală””, când aceşti bani se pot lua din fonduri europene, dar clientelei politice nu îi pică nimic. Ori furtul? Ce facem cu el că vin alegerile şi e bătălie mare neicuşorule, nu-i aşa?

Scandalul Nana, Comisia Călăraşi, Bugetul lui 2014 şi Dunărea operativ au demascat demagogia şi minciuna  ca arme letale (alea din nopţile de groază ale bucureştenilor sunt neletale) în bătaia (nu e bătălie că n-are reguli) cumplită care va urma. Vă rog să observaţi că în toate fronturile luptei din clasă este iar prezent actualul preşedinte (pentru din ce în ce mai puţin timp), devenit, fiindcă nu mai are ce pierde, ţinta principală dar şi “călcâiul lui Ahile” pentru USL şi, mai ales, pentru Victor Ponta. Partea păcătoasă a bătăii e că se lasă cu victime, atât între combatanţi (sigur una va fi viitorul politician capitalist/moşier Băsescu, alta poate fi USL-ul) dar şi colaterale, din care mai importante mi se par poporul român (al cărui nivel de trai o va lua razna în jos până va deveni de nesuportat) şi credibilitatea externă a României (care e deja ferfeniţită). Ei, şi? Cui îi pasă?

***
Mircea Geoană: Când domnul Crin Antonescu, aliatul nostru şi candidatul nostru la USL, astăzi, cel puţin astăzi, spune că partidul nostru ( PSD) e un partid sovietic (...) şi dacă vrea într-adevăr să stăm şi să-l susţinem la prezidenţiale, un singur lucru, domnule Crin Antonescu: respectaţi-vă partenerii şi aliaţii cum şi noi vă respectăm pe dumneavoastră.
Puiu Haşotti: Îl acuz public pe Mircea Geoană că este singurul vinovat că Traian Băsescu a câştigat alegerile în 2009. Mircea Geoană, înainte de a moraliza pe cineva din politică, ar trebuie să elibereze imediat vila RA-APPS pe care o ocupă în mod ilegal şi immoral.
Traian Basescu: România nu avea nevoie de descentralizarea de acest tip ci de reorganizarea administrativă şi simplificarea instituţiilor, inclusiv la nivelul central. Avertizez public că este o crimă administrativă.

 
Curs valutar BNR - 23-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj