Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Raită prin viaţă
Eseu despre furatul căciulii
Mihai Măceş ,9 decembrie 2013,23:39 nr. afisari:3738

Iarna şi-a intrat deplin în drepturi şi ne zgâlţâie de ne merg fulgii. De, vorba lu’ Băsescu, “iarna nu-i ca vara”. Ca atare, cred că ar trebui sa ne scormonim în buzunare cât mai repede, până “nu ne-ngheaţă nasul şi picioarele” şi să găsim ceva mărunţiş pentru măcar o căciula şi mănuşi. Sau, dacă nu găsim leuţii, să nu mai fim hoţi proşti, vorba lui Vanghelie, care să-şi fure unul altuia căciula, ci hoţi deştepţi, de mare artă, să furăm de la buget şi guvernanţi, care, acum, exact asta fac, fură “cu manuşi” căciuli, dar nu-şi fură singuri căciula, le fură pe ale noastre, deşi, săracii de ei, nu-şi dau seama că noi nu mai avem demult aşa ceva.

Mai altfel spus, ca s-o ţinem tot pe proverbe, aleşii şi conducătorii noştri vând castraveţi (de import şi scumpi) la grădinarii de români.

Stând prost cu aritmetica, am mai spus-o, fac tovarăşii noştri nişte calcule de te cruceşti, nu alta, când, zău, oameni buni, socoteala e simplă. Vorba lui Ion Ţiriac (la Digi 24): “Ce cumpărai acum 10 ani cu 10 lei cumperi azi cu 1.000 de lei”. Adică, vrea să ne spună Ion Ţiriac, gata, s-a terminat cu goana în cerc a salariilor noastre după preţurile lor şi invers. Acum preţurile au ajuns, vorba romului, atât de sus, să nu mai putem ajunge la ele, în timp ce salariile, mai puţin ale lor, au îngheţat că te uiţi şi nu ştii ce mai poţi să faci sau ce să faci mai întâi din puţinii bănuţi. Iar ei, în loc să ne prostească în faţă cu fel de fel de minciuni, azi una, mâine alta (uită de la mână până la gură), o ţin lângă că ne vor binele dar alţii vor să murim de foame.

Care alţii nu ştiu, că opoziţie nu mai e (ba mai e Băsescu), UE si SUA ne lasă-n boii noştri, adică ne lasă-n pace, prea puţin le pasă dacă trăim din sfruntate minciuni guvernamentale, parlamentare sau USL-iste.

Dar, zice Eminescu, “ tagma patrioţilor reversibili are o îndoită misiune de îndeplinit în politica ei. Cea dentîi e venirea cu orice preţ la putere, a doua mănţinerea cu orice preţ. Din aceste două laturi ale activităţii patriotice cea de-a doua e, dacă se poate, mai periculoasă încă decît cea dentîi. Nu e nici un mijloc îndestul de rău care să nu se-ntrebuinţeze pentru mănţinerea în permanenţă a unui guvern rău. Jucăria vecinică cu personalităţi parlamentare, schimbarea lor caleidoscopică la diferitele resorturi ale administraţiei publice, care umblă astfel în ştirea lui Dumnezeu, e încă răul cel mai mic. Răul cel mare e că aceste personalităţi vin şi se retrag fără nici o cauză parlamentară, ca nişte unelte ale capriţiilor şefului. Mai periculoasă e schimbarea întregului program cu care guvernul venise la putere. În locul economiilor promise ne pomenim c-o urcare cu 34 la sută a bugetului cheltuielilor, cu cheltuieli nesocotite în toate ramurile; în locul unor bugete în adevăr echilibrate, marea făgăduinţă a patrioţilor, ne pomenim că sume de milioane, ca cea luată de la Rusia, nu se văd trecute nicăiri între venituri sau cheltuieli; în loc de claritate în gestiune ştim că există datorii ascunse, un deficit ascuns, un caos pospăit cu vorbe şi asigurări patriotice. În loc de-a se-npuţina funcţiile, înmulţirea lor, prin luarea în regie a drumurilor de fier şi a tutunului, a devenit un sistem de guvernămînt”.

Precum se vede, la noi, răul are rădăcini istorice aşa că rare speranţe de schimbare, rare speranţe de mai bine, rare speranţe de vindecare.

***

…cerul de azi dimineaţă ca într-un ritual dimineaţa ies în prag şi-mi ridic
fruntea şi privirile şi sufletul atât cât mai este odată cu ele spre cerul
de unde-mi vine lumina soarelui şi mă-nchin în gând să nu-mi văd
slăbiciunea care mă cuprinde…
…seara alt ritual, sau poate e acelaşi cel de dimineaţa dar luat de la capăt,
privesc liniştea cerului de deasupra mea: liniştea asta nu e la fel niciodată.
Privesc liniştea oricum ar fi ea şi caut Luna, prilej de bucurie când
o găsesc la locul ei având mai mereu în dreapta jos aproape de Pământ
dar mai aproape de ea Luceafărul strălucitor de rece ca aripa timpului
din noi…
…cu atât am mai rămas pe lume, cu Soarele, cu Luna, cu Luceafărul
ca o Sfântă Treime a Cerului la care mă închin în liniştea Pământului
pe care oceanele au rămas de-o vreme fără ape…

 
Curs valutar BNR - 17-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj