Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Raită prin viaţă
Ana, Luca, Teo, Dej…
Mihai Măceş ,22 noiembrie 2013,00:06 nr. afisari:3608

Ana Pauker, după ce s-a reîntors în România, în 1944, împreună cu armata sovietică, a fost aleasă secretară a C.C. al P.C.R. din România, organizând guvernul de coaliţie (ca acum), intitulat “de largă concentrare democratică” (tot ca acum - PSD, PNL, PC, UNPR), de fapt, controlat de comunişti (şi securiştii de ieri), prezidat de dr. Petru Groza (domnul Prim Ministru e ,,dottore”). Majoritatea contemporanilor şi a istoricilor consideră că a jucat un rol tenebros în istoria României, aducând statului român numeroase prejudicii, dar şi un câştig, Iliescu.
Vasile Luca, propagandist, la Moscova împotriva lui Antonescu Ion, a venit în România tot pe tancurile sovietice direct în conducerea la vârf a PCR, însărcinat cu asigurarea trecerii brutale la agricultura colectivă, fiind cel mai sectar membru al stalinismului din banda de guvernământ.

Teohari Georgescu, alt fost lider comunist român, a îndeplinit funcţia de ministru de interne al României între anii 1945-1952, instruit la Moscova de către Gheorghi Dimitrov, spionând pentru sovietici Siguranţa, Jandarmeria şi S.S.I.
Toţi trei au fost criticaţi în cadrul Plenarei CC al PCR din 19 februarie - 1 martie 1952, fiind „demascaţi” ca „deviatori de dreapta”, arestaţi şi condamnaţi pentru că s-au opus unor proiecte de campanie ale lui Dej, cel susţinut de către I. V. Stalin.

Am făcut aceste foarte scurte schiţe/portrete spre a arăta continuitatea ,,luptei de clasă”, de fapt din clasa-clasă conducătoare, de la noi. Acum sunt alţii care ,,bagă spaima’’ în ,,burghezul” Băsescu (alt Dej?)! Nu ştiu cum sau dacă ,,s-o rupe”, vorba românului, dar lupta e totală, ,,de care pe care”. Îmi pare însă ca Băsescu e, acum, un fel de Gheorghe Gheorghiu Dej al comunismului actual în care toată lumea ,,deviază” de la dreapta la stânga şi retur că te-apucă ameţelile urmărind, că nu poţi să nu urmăreşti, toate năzdrăvăniile/scălambăielile tembele.

Stafia comunismului se plimbă în parlament, în guvern, în mai toate partidele, că-ţi vine să crezi şi să strigi (dacă mai ai voce), că vin turcii (pardon, sovieticii).
Practic, comportamentul politicienilor validează, azi, comunişti şi comunism, singurul care nu mai are nevoie de validare fiind pupilul sinistrei Stalin în fustă (cum a fost numită în epocă), Ion Iliescu, care aplaudă mascarada din postura de Preşedinte de onoare al celui mai forţos partid din România, PSD-ul dolofan.

Lupta de clasă, în sensul consacrat al sintagmei, înseamnă că proletariatul luptă împotriva claselor avute, mai modern spus, lupta tuturor cetăţenilor, indiferent de profesiile lor, împotriva clasei conducătoare în general, alcătuită din oameni politici şi oameni de afaceri veroşi deopotrivă, clasă care, de peste două decenii încoace, ne minte, ne manipulează, ne jefuieşte, ne umileşte, ne calcă în picioare şi, de când cu ineptele şi criminalele măsuri de austeritate, ne omoară pe toţi (ne-au omorât deja), iar acum se omoară între ei, ca pe vremuri.

În 1971 Dan Deşliu a protestat împotriva lansării de către Ceauşescu a aşa-zisei ,,revoluţii miniculturale” (acum avem ,,revoluţia bunului simţ” - halal revoluţie şi halal bun simţ, zău), iar în martie 1989 trimitea la Radio Europa Liberă o scrisoare deschisă în care vorbea despre “absurdul multilateral dezvoltat” din România. Schimbarea sa de atitudine a generat întrebarea, pusă de Georgeta Dimisianu: “Domnule Deşliu, când aţi fost cel adevărat, atunci sau acum?” Răspunsul lui a fost unul extraordinar: ,,Doamnă eu am fost mai vinovat decât toţi, pentru că eu am crezut”. Istoria se repetă. Şi noi, naivii, am crezut că USL…

***
Dan Deşliu:
Era o vreme de murit / ceva ce nu s-a pomenit / Dar unii se-ndărătniceau/să dăinuiască în prostie / sau poate doar se prefăceau / că-s încă vii sau cine ştie ... Copiii se năşteau bătrâni / iubiţii se urau în pripă / Heruvi ciuntiţi de o aripă / şedeau la coadă săptămâni. (“Balada vremii de murit”)
Gheorghe Gheorghiu-Dej:
Fiii elementelor exploatatoare nu vor putea urma decât anumite tipuri de învăţământ. Ei trebuie îndreptaţi către şcolile profesionale pentru muncitori calificaţi, pentru a-i aduce spre producţie. Şi dacă îi îndreptăm spre producţie, le schimbăm şi mentalitatea. Vom contribui, prin aceasta, la impulsionarea procesului de restructurare, de schimbare, de deschiaburire, nu forţată, ci naturală. Ei nu se vor putea înscrie la facultăţi precum geologie, filozofie, pedagogie, filologie, istorie, geografie, drept, economie.
Nota noastră: Acum e invers… şi fără rost.

 
Curs valutar BNR - 23-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj