Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Legenda lui Moş Crăciun
Moş Crăciun este un bătrânel dolofan şi vesel, care vine o dată pe an să-i bucure pe cei mici şi pe cei mari.
,23 decembrie 2013,23:54 nr. afisari:3863

Această poveste fascinantă îi farmecă pe copiii din întrega lume de secole întregi, chiar dacă fiecare ţară a adus modificări şi adăugiri legendei. În Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, copiii vor sta din nou la pândă şi-l vor aştepta pe Moşul încărcat cu daruri. Celălalt, Moş Ene, va avea grijă ca prichindeii să nu-l descopere pe Moş Crăciun, să nu le dispară entuziasmul şi fericirea. De aceea, niciun copil nu a reuşit vreodată să-l vadă pe Moşul cel adevărat.

Originile lui Moş Crăciun

Moş Crăciun este un bătrânel jovial, care s-a născut acum multe sute de ani, nimeni nu ştie când. Se spune că, din dragoste pentru copii, Moşul a înhămat câţiva reni la o sanie şi a plecat într-un sătuc, să le ducă tuturor copiilor cuminţi cadouri.

Legenda lui Moş Crăciun

Legenda Moşului spune că acesta coboară încet pe hornul casei, lasă darurile sub pomul împodobit şi se face nevăzut. Tot anul, Moş Crăciun şi Doamna Crăciuniţa confecţionează cadouri pentru ziua specială a Crăciunului, iar elfii şi spiriduşii sunt cele mai vrednice ajutoare. Moş Crăciun locuieşte în Laponia, un ţinut de poveste, acoperit de zăpezi întreg anul. Legenda modernă a lui Moş Crăciun (Sinterklaas) provine din Germania, dar adevărata popularizare a Moşului a apărut odată cu primele reclame la o băutură carbogazoasă, în care un bătrân cu barba albă, îmbrăcat în straie roşii, soarbe de zor dintr-o sticlă de suc.
Legenda lui Moş Crăciun mai spune că mămicile îşi încurajau copiii să-i scrie Moşului scrisori, în care să-şi înşire toate dorinţele. Moşul urma să vină la ei doar dacă erau cuminţi şi ascultau de părinţi. În acest fel, mămicile se asigurau că piticii lor nu vor face năzbâtii şi boacăne.

Scrisoare către Moş Crăciun

Tradiţia s-a păstrat şi în ziua de astăzi, chiar dacă mulţi copii nu îi mai scriu scrisori lui Moş Crăciun, ci îi trimit e-mailuri.

Moş Crăciun, de la tradiţie la comercial

În prezent, Moş Crăciun generează o adevărată industrie. În preajma sărbătorilor de iarnă, magazinele abundă în produse cu chipul Moşului, de la cărticele pentru copii, la hăinuţe, cadouri şi dulciuri. Crăciunul este considerat o sărbătoare a familiei şi a bucuriei, iar Moş Crăciun rămâne cel mai puternic simbol al acestei perioade. În toate casele există cel puţin un obiect care să-l reprezinte pe cel ce aduce cadouri multe copiilor.

Peisajul idilic, în care părinţii şi prichindeii lor se adună în jurul bradului şi cântă colinde este una dintre cele mai frumoase tradiţii, iar cei mici ar trebui să fie încurajaţi să creadă în ea.În Statele Unite ale Americii şi în Canada, copiii îi lasă Moşului lângă brad un pahar cu lapte şi câţiva biscuiţi. În Marea Britanie şi în Australia, copiii îi pregătesc lui Moş Crăciun o placintă cu gem şi un păhărel de vin. Piticii din Suedia îl întâmpină pe Moş cu orez cu lapte, în timp ce micii irlandezi se pregătesc cu prăjiturele, tarte şi lapte. În unele ţări, copiii lasă pe masă şi câţiva morcovi, pentru renii Moşului.

Povestea lui Moş Crăciun

Din vechime se ştie că Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile naşterii, i-a cerut adăpost lui Moş Ajun. Motivând că este sărac, el a refuzat-o, dar i-a îndrumat paşii spre fratele lui mai mic şi mai bogat, Moş Crăciun. În unele legende populare şi colinde, Moş Ajun apare ca cioban sau baci la turmele fratelui. Cine a fost acest personaj atât de important? În cultura populară românească, Crăciun apare ca personaj cu trăsături ambivalente: are puteri miraculoase, ca eroii şi zeii din basme, dar are şi calităţi tipic umane. Este bătrân (are o barbă lungă) şi bogat (de vreme ce are turme şi dare de mână), dar face şi figură apocrifă (“S-a născut înaintea tuturor sfinţilor”, fiind “mai mare peste ciobanii din satul în care s-a născut Hristos”).

Moş Ajun şi Moş Crăciun trăiau într-un sat pastoral, care avea case mari şi multe grajduri. Pe neaşteptate, în viaţa lor apare o femeie necunoscută care, simţind că i-a venit vremea să nască, le cere ajutorul. Dacă primul o refuză, cel de-al doilea îi întinde o mână. Neştiind însă că femeia este Maica Domnului, nu o primeşte în casă şi o trimite să nască în grajdul vitelor. Crăciuneasa o ajută să nască, fără ştirea soţului ei, dar este pedepsită apoi de el cu tăierea mâinilor din coate. Când Crăciun află că în grajdul său s-a născut Domnul Iisus, se căieşte şi îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind “primul creştin”, “Sfântul cel mai bătrân”, “soţul femeii care a moşit-o pe Maria”. Se spune că el s-a căit atât de mult, încât a doua zi şi-a împărţit întreaga avere copiilor săraci, de unde tradiţia de a face daruri de Crăciun, mai ales copiilor.

Crăciunul este singurul cuvânt în limba română care desemnează Naşterea Domnului. Legendele spun că Moş Crăciun era un cioban rău, care nu a vrut să o lase pe Maica Domnului să nască în staulul său. Colindatul este unul dintre obiceiurile de Crăciun care se păstrează cel mai bine în toate satele româneşti. Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de cultul fertilităţii şi de atragerea binelui asupra gospodăriilor.În unele sate se păstrează şi un alt obicei: cel mai în vârstă membru al familiei trebuie să arunce în faţa colindătorilor boabe de grâu şi de porumb. Bătrânii spun că dacă boabele peste care au trecut colindătorii vor fi date găinilor, acestea vor fi spornice la ouat. Ei cred, de asemenea, că vor avea o recoltă foarte bună în anul următor dacă vor amesteca sămânţa pe care o vor pune în brazdă cu boabele folosite în ajun la primirea colindătorilor.

 
Curs valutar BNR - 17-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj