Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Raită prin viaţă
«La Piovra»
Mihai Măceş ,10 decembrie 2013,23:37 nr. afisari:4131

Înainte, dar şi după 1989, singura televiziune românească, apoi altele, aduceau telespectatorilor filme destul de captivante şi interesante în acelaşi timp. Pare un pic ciudat dar comunismul ceauşist ne-a dat posibilitatea să ,,citim” capitalismul aşa cum e şi, dacă am fi învăţat lecţia atunci, acum am fi ştiut să ne ferim de cel de azi, iliescianul ,,capitalismul de cumetrie” şi realul capitalism comunistoid, punându-ne la dispoziţie, ani de-a rândul, serialul american Dallas. Mai apoi, după 1989, a rulat, cu destulă căutare, Caracatiţa, un serial italian al feţei cam nevăzute a capitalismului.

Dacă le comparăm cu ,,capitalismul românesc” de azi vom constata că e păcat că n-am învăţat nimic din cele două extraordinare filme care, la ora când se difuzau, făceau linişte pe străzile ţării fără a mai fi nevoie de miliţieni/jandarmi.

Ele ne-au încântat şi îngrozit, fiind inspirate din evenimente cât se poate de reale din viaţa de capitalişti dar şi din povestea sângeroasă a corupţiei şi mafiei italiene. Între timp au început să ruleze, pe ecranele şi-n paginile presei din ţară filme reale despre tânărul capitalism românesc, filme care nu fascinează pe nimeni cu nimic dar îngrozesc pe toată lumea cu aspectul de-a dreptul hidos.

Caracatiţei (cea din atlasul zoologic) îi este caracteristic sistemul de tentacule. Caracatiţa capitalismului local şi-a întins (deja) tentaculele peste tot, peste serviciile secrete, prin sistemul judiciar, peste scena politică, peste Guvern.

Doar SRI-ul, schimbat uman, moral şi profesional în contactul cu serviciile occidentale, mai poate tăia aceste tentacule, fiind motorul rezolvării tuturor dosarelor grele din ţara asta prin procurorii DIICOT şi DNA.

Rătăciţii de noi, furaţi de pompoase declaraţii politice (gargara electorală), nu vedem ce se petrece, de fapt în jurul nostru, nu vedem că nu se face şi nu este (în ce se spune) nimic despre oameni, economie, administraţie sau viaţă.

Mai e un pic şi ea, caracatiţa, înhaţă total şi pentru foarte mult timp România. Toate episoadele (doar vorbeam de filme, nu?), rulate şi văzute până acum, ne arată că tovarăşii au preluat deja o mare parte din Putere şi, deja, se conturează acest scenariu (că tot vorbim de filme), care, dacă va continua, va fi tragic.

Deşi Victor Ponta clamează propagandistic (face parte din scenarii): “Corupţii trebuie să rămână în închisoare” iar PNL şi Opoziţia nu votează proiectul amnistierii (iniţiat de PSD, unde e Ponta), el proiectul, va trece pentru că parlamentul e al lor cu 70%, la fel cum va trece şi încercarea de a scoate parlamentarii corupţi de sub legea penală, şi altele, şi altele.

Şi iar revin la Eminescu : „Nimic nu e mai periculos pentru conştiinţa unui popor decât priveliştea corupţiei şi a nulităţii recompensate […].„Voi arătaţi prin zilnică pildă că corupţia e mijlocul cel mai lesnicios de trai în România. Acesta este spiritul cel rău care desface societăţile româneşti şi le nimiceşte pân-în sfârşit; acesta este veninul care dă loc la mişcări sociale şi la nemulţumire […] contribuie a destrăma spiritul public, a-l face să nu mai crează nici în drept, nici în bine, a nu mai aştepta nimic de la muncă, totul de la tertip şi de la apucătură “.
 
***
… cerul de azi noapte era altfel de cum îl ştiam deşi l-am privit ca deobicei
de pe pragul din memorie al casei mele din memorie
fiindcă la casa din valea pârâului ajung din ce in ce mai rar  
nici la crucile alor mei dealtfel nu prea mai ajung asa des…
…cerul care altădată mi se părea solemn şi echidistant şi rece
mi se pare acum când îl privesc că transpiră din toate stelele
să ţină în spate lumea de dincolo fără să strivească lumea asta
din care eu îl privesc într-una aşteptând nu ştiu ce de la el…

 
Curs valutar BNR - 20-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj