Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
De sezon. Dar de la Muzeul Olteniei
Expoziţie la Craiova: «Măşti Tradiţionale Româneşti»
Oltenii sunt invitaţi la o expoziţie importantă. 100 de măşti tradiţionale din colecţia Muzeului Ţăranului Român vor fi expuse în sala „Ştefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei.
Ana-Maria CONSTANTINESCU ,12 decembrie 2013,23:19 nr. afisari:3082

Sărbătorile de iarnă la români constituie o perioadă bogată în obiceiuri, diferite de la o zonă la alta, având în centru marile sărbători creştine prăznuite în această perioadă: Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza şi Sfântul Ioan. În multe zone, obiceiurile de iarnă s-au păstrat nealterate până în zilele noastre. În perioada 25 decembrie - 7 ianuarie, pe uliţele satelor este o atmosferă specială de mare sărbătoare creştinească (Naşterea Domnului) şi înnoire a timpului calendaristic. În această perioadă există o multitudine de obiceiuri şi credinţe care marchează trecerea dintre ani, întâmpinarea noului an fiind însoţită de ritualuri uneori moştenite din păgânism. În categoria celor din urmă intră şi colindatul cetelor de mascaţi. Măştile constituie subiect de sociologie şi psihologie colectivă, de istorie şi filosofie a culturii. Personaje din mitologia populară şi din folclor sunt prezentate în această lume fantastică ce se dezlănţuie cu tărie în cadrul unui spectaculos ritual. Muzeul Olteniei oferă vizitatorilor săi un cadou deosebit pentru sărbătorile de iarnă, o expoziţie care etalează misticul, simbolul, culoarea şi spectacolul fabulos al măştilor tradiţionale româneşti. Măştile prezentate îmbracă o diversitate uluitoare de forme, creând prin efectul lor o lume fantastică, de un pitoresc aparte. Prin expresivitatea măştilor antropomorfe (moş, babă, ursar căldărar, cucoană, ş.a.), precum şi a celor zoomorfe (ţap, capră, berbec, urs ş.a.), se ia atitudine împotriva relelor întânite în comunitatea respectivă: răutate, zgârcenie, lene, beţie etc., măştile oferind posibilitatea de a spune adevăruri care, altfel, nu ar putea fi rostite.Măştile sunt confecţionate din materiale diferite: piele şi blană de animale, ţesături de pânză sau postav gros, lemn cioplit, coajă de tei, de mesteacăn, de brad. În compunerea lor intră de asemenea bucăţi de metal sub formă de plăci sau cercuri, sfoară groasă colorată, pene de păsări, câlţi de cânepă, păr de cal sau porc, carton colorat, mărgele, nasturi, bucăţi de sticlă, boabe de fasole, coarne de animal, oglinzi etc. Măiestria cu care sunt realizate justifică existenţa unui adevărat meşteşug, ce presupune calităţi deosebite pentru cel care îl practică: imaginaţie, talent, îmdemânare şi un deosebit simţ al umorului. Cunoaşterea şi cercetarea meşteşugului confecţionării măştilor înseamnă de fapt pătrunderea în spiritualitatea satului românesc tradiţional, având în vedere încărcătura simbolică avută de aceste piese.
Muzeul Olteniei

Cele 100 de măşti din colecţia Muzeului Naţional al Ţăranului Român ajung la Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj şi datorită bunei colaborări pe care Muzeul Olteniei o are cu instituţia din  capitală.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 13 decembrie 2013-15 februarie 2014.

Cu siguranţă, toate acestea constituie argumente de netăgăduit pentru a păşi în această poveste de iarnă numită „Măşti tradiţionale româneşti”, pe care Muzeul Olteniei din Craiova o oferă în prag de sărbătoare, începând cu data de vineri, 13 decembrie 2013 ora 11, în sala  de expoziţie „Ştefan Ciuceanu” din str. Madona Dudu nr.14.
Muzeul Olteniei

 
Curs valutar BNR - 24-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj