Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Expoziţia «Istoria, în Imagini de Epocă. Domnitori şi Principi ai Ţărilor Române, Deasupra Veacurilor» la Muzeul Olteniei
Georgiana Roxana LEANA ,19 decembrie 2013,23:26 nr. afisari:4722

Muzeul Olteniei a găzduit ieri, 18 decembrie, vernisajul expoziţiei “Istoria, în Imagini de Epocă. Domnitori şi Principi ai Ţărilor Române, Deasupra Veacurilor”. Expoziţia cuprinde lucrări din colecţiile de Stampe ale Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei şi Serviciului Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale, cu o vechime de până la 400 de ani. Expoziţia a fost gândită în special pentru a prezenta publicului mai multe aspecte ale vremurilor istorice: care era înfăţişarea fizică a domnitorilor, a principilor români şi străini din perioada 1601 – 1881, imagini cu uniformele armatei române din secolul al XIX – lea, scene de luptă din timpul Războiului de Independenţă.

Ne-am gândit să facem o astfel de expoziţie pentru că foarte multă lume, publicul, până şi noi specialiştii cunoaştem mai puţin cum arătau vremurile istorice dinaintea apariţiei artei fotografice. Ne putem face o idee despre portretele domnitorilor şi principilor români şi străini din veacurile XVII XVIII şi începuturile secolului XIX cu ajutorul stampelor şi litografiilor. Este important să vedem şi cum arătau ei în realitate. Nu aş putea garanta că imaginile, portretele acestor domnitori sunt apropiate sau identice cu realitatea aspectului fizic pentru că exista şi atunci obiceiul, prin intermediul acestor imagini să fie urmărite idealurile politice ale Ţărilor Române sau străine care se învecinau cu Moldova, Muntenia şi Transilvania.
Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei din Craiova

Exponatele au fost create prin diverse tehnici de lucru şi sub diverse abordări: din imaginaţie, după natură, alegorice.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj au contribuit ca de fiecare dată la realizarea proiectelor de cultură.

Muzeul Olteniei încheie acest an în nota în care şi-a derulat activitatea în 2013, adică în forţă. Este, poate, şi un frumos cadou făcut vizitatorilor, în prag de sărbători: nu unul, ci o întreagă serie de evenimente expoziţionale de larg interes atrag publicul în acest decembrie. Mă bucură iniţiativa muzeului, care, împreună cu Serviciul Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale, ne invită astăzi să descoperim, prin intermediul expoziţiei «Istoria, în Imagini de Epocă», o altă perspectivă asupra trecutului. Manifestarea reuşeşte să adune în sălile Muzeului Olteniei o selecţie reprezentativă de stampe, unele dintre ele datând de acum patru secole, care înfăţişează figurile emblematice ale unor domnitori şi principi ai Ţărilor Române. Este o ocazie unică de a cunoaşte, într-un alt fel, o serie de personalităţi care, de-a lungul timpului, au marcat destinul şi istoria românilor, în general, şi ale acestei regiuni a Olteniei, în special. Este de ajuns să amintim nume precum cel al banului Craiovei, Mihai Viteazul, cel care a realizat prima unire a ţărilor române, sau cel al olteanului Tudor Vladimirescu, şi el un ilustru exponent al românismului, alături de multe alte simboluri ale istoriei noastre, care pot fi descoperite de cei care vor trece pragul expoziţiei în această perioadă.Expoziţia vernisată astăzi nu ar fi fost posibilă fără aportul notabil al bunilor noştri colaboratori de la Arhivele Naţionale, alături de care am dezvoltat un parteneriat benefic pentru toţi iubitorii de cultură, pentru toţi cei pasionaţi de cunoaşterea propriului trecut. Să amintim doar că, în urmă cu mai puţin de două săptămâni, a fost rândul Consiliul Judeţean să fie gazda unei alte manifestări derulate în comun cu Serviciul Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale, un simpozion care s-a bucurat de o largă participare naţională. Permiteţi-mi ca, în numele preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, domnul Ion Prioteasa, şi în nume propriu, să adresez sincere felicitări organizatorilor acestei manifestări de excepţie şi să invit publicul să viziteze Muzeul Olteniei, care îi întâmpină, în aceste zile, cu o bogată paletă de evenimente expoziţionale.
A declarat administratorul public al judeţului Dolj, Florin Stancu

Consilierul judeţean Daniela Tarniţă a afirmat că organizarea expoziţiei de stampe marchează o premieră pentru activitatea Muzeului Olteniei.

În ultimele şapte - opt zile, au fost găzduite trei expoziţii cu totul speciale, fiecare diferită în felul ei. Este un eveniment care va încheia şirul manifestărilor pe care Muzeul Olteniei le organizează în 2013. Este o densitate de evenimente culturale pe care această instituţie le-a organizat, onorându-şi astfel misiunea faţă de craioveni, faţă de publicul larg, iubitor de cultură. Aceste manifestări, aşa cum este şi expoziţia pe care o vernisăm astăzi, se bucură de întregul sprijin al Consiliului Judeţean Dolj, fiind prinse într-o agendă de evenimente prevăzute în bugetul pe acest an. Momentul acesta este cu totul special, fiind pentru prima dată când Muzeul Olteniei organizează, cu sprijinul Serviciului Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale, o expoziţie de stampe. Fiecare dintre aceste expoziţii reprezintă, în sine, câte un eveniment cultural pe care nu l-am mai avut până acum. Acest lucru este posibil şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, care s-a implicat în reabilitarea muzeului, ocazie cu care au fost amenajate spaţii expoziţionale cu adevărat europene.
A afirmat preşedinta Comisiei „Activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, tineret şi sport” a CJ Dolj

Cea mai veche stampă şi cea mai cunoscută reprezentare a lui Mihai Viteazu este prezentată în această expoziţie

Stampele sunt tematic împărţite în mai multe categorii prin modul de imprimare, prin subiectele abordate, astfel primele lucrări, cele care îl reprezintă pe Mihai Viteazu, datează din anul 1601. Cea mai veche stampă şi cea mai cunoscută reprezentare a lui Mihai Viteazu se află în această expoziţie, aparţine Serviciului Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale şi este o lucrare realizată de către pictorul oficial al Împăratului Rudolf al II-lea la Praga, în anul 1601.De la această stampă din 1601 şi până în primele trei decenii ale secolului al XIX-lea, întâlnim o galerie întreagă de personalităţi ilustre ale Ţărilor Române de la principi ai Transilvaniei precum Sigismund Bathory, Andrei Bathory, Gheorghe Racoţi , domnitori ai Ţărilor Româneşti şi Moldovei precum Nicolae Mavrocordat, Constantin Mavrocordat, Grigore I Ghica, Constantin Şerban.

După 1821, momentul pătrunderii modului de imprimare prin litografie a Ţărilor Române acest moment este bine ilustrat în expoziţie, fiind primele lucrări ale lui Constantin Leca, realizate într-o manieră naivă de început şi de formare de şcoală artistică naţională în România.Totodată stampele expuse au vrut să evidenţieze modul de multiplicare al imaginilor de pe vremuri. Coordonatorul secţiei Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei a vorbit despre metodele de captare a imaginilor înainte să apară arta fotografică.

Litografia reprezintă o mare invenţie a secolului al XIX-lea deoarece a schimbat într-un fel relaţia dintre artist şi public fiind o modalitate foarte bună de mediatizare. Era un mod mult mai uşor şi mai ieftin de a multiplica imaginile. La început erau copiate după gravuri mai vechi sau după picturi până în momentul apariţiei fotografiei, în 1839 când s-a putut realiza şi după fotografii. Era fotografică şi dezvoltarea fotografiei ca un mod mai ieftin de multiplicare a subminat într-un fel arta litografică. Aceasta devine din ce în ce mai mult un gen comercial, un mod de propagandă care să pătrundă în medii sociale mai puţin obişnuite cu gustul estetic. De altfel se poate observa şi în ultimele lucrări din expoziţie.  Expoziţia reprezintă într-un fel un circuit al evoluţiei artei grafice în Ţările Române de la apariţia sa, evoluţie, creştere şi apoi decădere.
Dr. Radu Dumitrescu, coordonatorul secţiei Istorie-Arheologie Muzeul Olteniei

Publicul craiovean va putea vizita expoziţia până pe 31 mai 2014.

 
Curs valutar BNR - 23-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj