Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Regele cu coroana de hârtie
DANA FODOR MATEESCU - CEA MAI FRUMOASĂ POETĂ DIN BUCUREŞTI
Constantin Preda ,28 februarie 2013,22:18 nr. afisari:3655

Dana Fodor Mateescu (colega mea, de pe vremuri, de la ziarul “Naţional”) este în căutare de absolut ca, de altfel, toţi poeţii sclipitori ai generaţiei sale.

Ea preia temele fundamentale ale poeziei moderne şi le pliază pe sufletul său, le adaugă un brizbriz, o floricea, o lacrimă, un suspin, un oftat de moarte.

Nu puţine dintre poemele sale, impresionante ca ton, ca stil, ca abordare, stau sub semnul revoltei, al metaforei luminoase şi bine strunite, al spaimei în faţa Morţii.

Experienţa de jurnalist (de reporter de teren la Radio Uniplus, Radio 21, “Naţional”, “Evenimentul Zilei”, “Libertatea”, “Plai cu boi”, “Academia Caţavencu”, “7 Plus”, “Cronica Română” etc.) i-a adus un plus de vigoare, de prospeţime, a înrăit-o (în sensul sublim al cuvântului) purificator, făcând-o să-şi asume toate pedepsele faptelor pe care nici măcar n-a visat că le-a făcut.

Dana Fodor Mateescu este una dintre cele mai talentate poete din Bucureşti, trăitoare de nevroze cu îngeri adormiţi, adoratoare a focului (de pe calea ferată din Buşteni), a florăriilor unde se vând coşciuge, a vaniliei care curge din cer, a mirosului de mere coapte de pe Valea Albă şi, nu în ultimul rând, a întunericului căprui.

Auziţi şi dumneavoastră - “întuneric căprui”. Îţi vine să-ţi tai venele cu lama (cu o lamă de bujori, bineînţeles!), să-i ceri lui Dumnezeu să-ţi dea legitimaţie de arhanghel şi să reciţi: “Rochia albă care-mi dezgoleşte unul dintre umeri / cel netatuat / E o floare cu sărutul tău în miez / O carte cu Bucureştiul de altădată cu poze sepia / Străzile lui, / Piaţa Senatului, Capşa, Terasa Oteteleşanu, / casele vechi aromind a clape de pian şi a urină interbelică / Vocea lui Jean Moscopol, eu, / Cu tine agăţat în cerceii de sticlă / Mă dau pe viaţă ca pe tobogan, iuhuu! // Pescăruşul rămâne proiecţia mea pe cer / Dormind cu ochii spre patul Raiului. / Creşte din mine poezia cu dinţi şi cu degete / Şi rochia dezvelindu-mi unul dintre umeri.” (“Rochia”) sau: “În dimineaţa asta mă simt ca o copie xerox / Un disc de vinil în mii de exemplare / Şi necumpărat de nimeni / Un medicament tocmai bun pentru cobai diabetici / Sunt un fals autentic pictat pe oglinzile cu zoaie / De un pictor schizofrenic tare în pensulă / Sunt un implant în gingiile omenirii / un hibrid bolborosind o ciorbă în eprubetele cereşti / Marele chimist mi-a greşit formula din nou / În loc de apă a pus vin / În loc de sânge viespi furioase. / În loc de suflet mi-a cusut o batistă cu maci.” (“Formula chimică”)

 
Curs valutar BNR - 20-05-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj