Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
De la caricatură la busturi din gheaţă
Petre Cojocaru ,16 ianuarie 2014,00:02 nr. afisari:5937

Un artist din judeţul Olt, Cătălin Mihalache, a devenit celebru prin anii 2000, atunci când, pe casa natală din comuna Milcov, a desenat-o pe Andreea Marin. Mai târziu, Cătălin Mihalache reuşea să îşi uimească consătenii cu două busturi mari din gheaţă, caricaturizate, care îi reprezentau pe Dracula şi Ion Iliescu. Cătălin Mihalache a absolvit Liceul de Artă din Craiova. Pentru o perioadă, a fost elev al lui Ştefan Popa Popa’s şi a reuşit să introducă în caricatură un nou stil: desenarea personajelor prin apropierea de animale.  Din mâinile sale au văzut “lumina zilei” caricaturi cu politicieni locali din judeţul Olt, dar şi lideri mari de la Bucureşti sau preşedinţi ai unor state importante. Nu au “scăpat” nici celebrităţile din lumea show-bizzului, actori sau cântăreţi. Cătălin Mihalache i-a făcut o caricatură inclusiv maestrului său, Popa Popa’s.

Consătenii lui Cătălin au fost de multe ori martori oculari ai realizării operelor de artă, fie că era vorba de caricaturi, picturi sau busturi din zăpadă. Ultima realizare de acest fel a fost o statuetă din gheaţă a preşedintelui Traian Băsescu. Din păcate, spre deosebire de Gogu Neagoe, Cătălin Mihalache nu a reuşit să câştige din operele sale, deşi multe au făcut cel puţin înconjurul ţării. Situaţia de acasă, de la Milcov, cu mama lui paralizată la pat, l-a făcut să nu mai aibă atât de multe expoziţii. Mărturisea, pentru cotidianul Gazeta Nouă, că atunci când s-a produs neferictul eveniment, nu a putut să mai gândească.

A fost chiar la un pas de a renunţa la pasiunea sa. Manifestarea la care participă în fiecare an este “Oltenii şi restul lumii”. Aici încearcă mereu să vină cu ceva nou. Artistul din comuna Milcov a reuşit, ca ultimă performanţă, să realizeze caricaturi cu ajutorul… picioarelor. Cum spuneam, nu este realizat financiar şi de multe ori expoziţiile sale s-au făcut doar după multe încercări în care a căutat ajutor bănesc. Până la urmă, povestea lui Cătălin Mihalache poate fi una comună, a mai multor artişti de valoare într-o lume absorbită de plăcerea pentru non-valori.

 
Curs valutar BNR - 19-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj