Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Lectura, un pion important în formarea tinerilor
Un nou «viciu» al tinerilor: cititul
Studenţii de la Litere şi-au exersat capacităţile de comunicatori
Asineta GÎSCAN ,13 iunie 2013,21:14 nr. afisari:3790

Secolul XXI este un secol al schimbărilor, al vitezei şi mai ales al tehnologiei. Timpul devine din ce în ce mai preţios pentru majoritatea oamenilor, ce încearcă să câştige teren pe piaţa muncii şi, în cele din urmă, ajung să uite că există nenumărate lucruri ce le pot aduce mult mai multe satisfacţii din punct de vedere spiritual decât financiar. Pentru a trage un semnal de alarmă în acest sens, studenţii din anul II de la Facultatea de Litere, secţia Comunicare şi Relaţii Publice, au desfăşurat ieri, 13 iunie, la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, o campanie de încurajare a lecturii în rândul tinerilor. Această campanie vine la sfârşitul unui stagiu de practică la care studenţii au luat parte pe parcursul întregului an universitar.  

Amalgamul de informaţii pe care oamenii îl pot obţine într-un timp scurt şi fără prea multă bătaie de cap a făcut ca, în ultimele decenii, aceştia să nu se mai preocupe de lectură, iar consecinţele pot fi, pe viitor, unele dezastruoase. Cum bine se ştie, fără lectură cultura va dispărea. Cu toate acestea, studenţii de la Comunicare şi Relaţii Publice au putut expune în discursurile lor câteva elemente importante, ce pot stopa fenomenul de incultură, care, în ultima vreme, ia amploare.

Azi ( n.r. - ieri, 13 iunie), studenţii de la Facultatea de Litere, specializarea Comunicare şi Relaţii Publice, desfăşoară o campanie de promovare a lecturii. Aceasta se ţine la finalul unui stagiu de practică la Biblioteca Judeţeană, desfăşurat pe parcursul întregului an. Spre bucuria noastră, studenţii s-au implicat în toate acţiunile desfăşurate, iar acest lucru i-a ajutat să se dezvolte ca tineri specialişti în comunicare şi relaţii publice. La finalul acestui stagiu de practică, vor fi selectaţi şase studenţi, iar cinci dintre ei vor primi burse în valoare de 400 de lei timp de patru luni. Un singur student va pleca într-un schimb de experienţă, în ţările membre ale Uniunii Europene. Trebuie amintit că, săptămâna trecută, au susţinut astfel de prezentări şi studenţii din anul III de la Comunicare şi Relaţii Publice, iar premiile vor merge atât la studenţii din  anul II, cât şi la cei din anul III.
Alexandra Presură, tutore în cadrul proiectului “Competenţe socio-umane pentru piaţa muncii din Regiunea Sud-Vest Oltenia”

Lectura nu trebuie să se piardă pe drum!

Studenţii au încercat să atragă atenţia publicului prin prezentarea unor filmuleţe semnificative, dar şi printr-un discurs cât mai convingător. La final, aceştia au împărţit pliante celor aflaţi în sală, pentru a întări şi mai mult ideea că lectura este foarte importantă şi că oamenii trebuie să-şi dedice un pic din timpul lor cititului.

Şi eu am fost elevă şi, ca orice adolescentă, puneam mare preţ pe distracţie şi alte lucruri ce nu te ajută deloc să te dezvolţi spiritual. Odată ce m-am maturizat şi am păşit pe băncile facultăţii, am descoperit că pierdusem, cu mult timp în urmă, ceva foarte important: lectura. Aşa că m-am hotărât să mă las recucerită de acest univers al cărţii şi am început să frecventez Biblioteca Judeţeană. Consider că o carte citită face mai mult decât 100 de cursuri predate la facultate şi tocmai de asta, seara, înainte de culcare, prefer să citesc orice îmi cade la îndemână decât să privesc la cancanuri. Societatea în care trăim se afundă pe zi ce trece, pentru că nu există cultură, şi este timpul să schimbăm ceva noi, cei tineri.
Cristiana, participantă la promovarea lecturii
 
Scopul proiectului nostru este de a-i face pe tineri să conştientizeze de ce este important să citim. De altfel, grupa mea a ales un slogan semnificativ: «Cititul nu dăunează deloc sănătăţii». Eu şi colegii mei suntem de părere că lectura poate deveni un «viciu» chiar plăcut în vieţile multor tineri. De asemenea, ne-am dori să putem pune în aplicare ceea ce am discutat aici, pentru a nu rămâne tot la stadiul de idee.
Alexandra, participantă la promovarea lecturii

 Studenţii aşteaptă ca, la finele lunii iunie, să afle decizia juraţilor în legătură cu cine va intra în posesia bursei de 400 RON, timp de patru luni, dar şi cine va pleca într-un schimb de experienţă în ţările membre ale Uniunii Europene.

 
Curs valutar BNR - 19-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj