Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Variantele apărute în presă până acum, simple speculaţii
Regionalizarea României, intens dezbatută
Proiectul este în plină elaborare la Ministerul Dezvoltării
(S. M.) ,11 februarie 2013,22:11 nr. afisari:3478

Vicepremierul Liviu Dragnea a încercat să clarifice problema regionalizării României. El spune că varianta cu o singură capitală pentru o regiune de dezvoltare nu este bună, şi asta pentru că celelalte judeţe nu vor “simţi” beneficiile regionalizării.
Proiectul regionalizării României este în plină elaborare la Ministerul Dezvoltării. Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că toate variantele apărute în presă în ultimele zile sunt simple speculaţii şi dorinţe ale unor oameni politici, care vor să-şi facă imagine sau, mai rău, să tulbure apele în coaliţie, pentru a nu se mai face regionalizarea.

Toate variantele care apar sunt intenţii ale unora sau altora, motivate de diverse cauze. Unii vor să-şi facă imagine proprie în interiorul partidului lor, alţii vor să tulbure apele pentru a genera tensiuni şi pentru a obţine un anumit desen al regiunilor. Mai sunt alţii care vor să tulbure apele, pentru a nu se întâmpla regionalizarea. Singurul proiect valabil de regionalizare a României este în lucru la Ministerul Dezvoltării Regionale.
Vicepremierul Liviu Dragnea

Se constituie un consiliu consultativ

Potrivit acestuia, din această săptămână se va constitui la Ministerul Dezvoltării un consiliu consultativ cu oameni foarte cunoscuţi, profesori universitari şi specialişti din mai multe domenii, pentru a contura un proiect viabil.

Nu este un proiect pe care să-l arunci pe masă după ce ai visat noaptea. Este un proces complex, primul de acest gen după Revoluţie. Nu facem regionalizarea pentru un an. Această regionalizare se va face pentru multe zeci de ani şi are ca scop îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor şi o dezvoltare echilibrată a acestei ţări. Am constatat că, după 23 de ani de la Revoluţie, în Bucureşti sunt mult prea multă putere şi mult prea mulţi bani, iar cetăţenii României sunt mult prea departe de aceste lucruri. Odată cu regionalizarea, şi decizia şi banii vor fi aduşi foarte aproape de comunităţi.
Dragnea

Dragnea: Fiecare regiune va avea mai multe capitale

Referitor la capitalele regiunilor, Liviu Dragnea a fost extrem de tranşant: “Fiecare regiune va avea mai multe capitale.”

Am mai văzut la televizor războiul capitalelor. S-au aruncat nişte hărţi pe televizor şi o grămadă de «specialişti în datul cu părerea» vorbesc unde să fie capitala. Nu acesta este subiectul principal. Pot să le spun că va fi o capitală administrativă într-o regiune, dar celelalte capitale ale celorlalte judeţe vor avea nişte structuri regionale. Practic, putem vorbi de mai multe capitale.
Liviu Dragnea

Cel mai controversat proiect de regionalizare a fost iniţiat de liberalul Sorin Frunzăverde. Potrivit liberalului, capitalele regiunilor vor fi stabilite la Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, Timişoara, Alba Iulia, Brăila, Craiova, Călăraşi şi Bucureşti.

 
Curs valutar BNR - 20-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj