Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Festivalul Internaţional «Adrian Păunescu», la prima ediţie
Poetul «rebel» dăinuie în sufletele oltenilor
Sâmbătă au fost marcaţi 70 de ani de la naşterea fondatorului Cenaclului «Flacăra»
Asineta GÎSCAN ,24 iulie 2013,01:23 nr. afisari:5200

Prima ediţie a Festivalului Internaţional “Adrian Păunescu” a început vineri, 19 iulie, la Craiova, unde oficialităţile locale, dar şi  persoane apropiate marelui poet au ţinut alocuţiuni în memoria emblemei oltenilor.
Nu au lipsit de la festivitatea de deschidere a evenimentului, care s-a desfăşurat în Sala Mare a Primăriei, soţia marelui artist român, Carmen Păunescu, şi fiica, Ana - Maria Păunescu. Timp de trei zile, de vineri şi până duminică, 21 iulie, oltenii au omagiat o stea apusă, dar care încă străluceşte în sufletele acestora şi ale românilor de pretutindeni.

Suntem mândri că ne aflăm la Craiova, în Dolj, judeţul în care a copilărit poetul, judeţ tradiţional, care a dat mari, ilustre şi neegalate personalităţi ale culturii române. De-aici au plecat multe suflete de români, dar cel mai legat de cultura naţională, de poezie, publicistică şi oratorie a fost Adrian Păunescu. Destinul nu i-a împlinit voinţa de a fi la 70 de ani printre noi, însă familia sa a avut mereu grijă să-l aducă în conştiinţa noastră după ce a plecat dintre noi. Oltenia va rămâne mereu apropiată şi fidelă lui Adrian Păunescu, mai ales pentru ceea ce a făcut el pentru Craiova. 4.000 de articole care îl omagiază pe poet, dar şi eseuri şi informaţii despre acesta punctează faptul că Oltenia a dat un mare român. Este un făcător de minuni prin Cenaclul «Flacăra» şi creator al noii generaţii.
A declarat academicianul Victor Crăciun
 
Cuvinte de laudă la adresa poetului oltean a avut şi academicianul Mihai Cimpoi:
Adrian Păunescu reprezintă unitatea spaţiului cultural român, dar a avut un mare impact şi asupra culturii din Basarabia. A spart gheaţa de peste Prut în ceea ce priveşte poezia şi a ilustrat o deosebită forţă epică. Poezia sa este una de atitudine, darul cel mai de preţ al lui Adrian Păunescu. El este un fel de-a fi, o stare de spirit. Concursul de poezie care se va desfăşura în cadrul acestui festival internaţional este un balsam pentru suflet.

Adrian Păunescu ajută Bănia să devină Capitală Culturală Europeană

Edilul-şef al Băniei, Olguţa Vasilescu, a ţinut să menţioneze faptul că acest festival reprezintă un pas înainte pentru ca Bănia să poată câştiga titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Craiova a intrat într-o competiţie pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. La câţiva ani de la trecerea în nefiinţă a mareului poet Adrian Păunescu, continuăm să ne purtăm ca şi cum ar fi printre noi. Evocăm poetul, autorul «Imnului Craiovei», pe care mulţi încă îl cântă. În 2013 se împlinesc 70 de ani de la naşterea sa. Îmi doresc ca acest festival să devină unul de tradiţie pentru Craiova. Pentru noi, Adrian Păunescu nu va rămâne doar o statuie sau un nume de stradă, el va rămâne întotdeauna copilul rebel al Olteniei.
A declarat primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu

Ion Prioteasa: «Nu pot şi nu voi vorbi de Adrian Păunescu la trecut»

Prezent la festivitatea de deschidere a fost şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care a avut onoarea de a-l cunoaşte personal pe Adrian Păunescu.

Ca unul care a avut privilegiul de a-l cunoaşte, de a împărţi cu el momente preţioase, de a asculta, de multe ori până târziu în noapte, trăirile acestui suflet tumultuos şi a vedea bucuria cu care se dăruieşte celor din jur, nu pot şi nu voi vorbi despre Adrian Păunescu la trecut. Sunt personalităţi care, prin energiile pe care le descătuşează, prin felul în care smulg destinele semenilor de pe orbitele mărunte ale cotidianului, proiectându-le către împlinire, evadează din graniţele strâmte ale timpului. De aceea spun că Adrian Păunescu este. Mişcarea culturală care ia naştere la Craiova, odată cu această primă ediţie a festivalului internaţional care îi poartă numele, este cea mai bună dovadă că flacăra poetului-rebel arde în continuare, luminând la fel de puternic. Astăzi, ca şi acum mai bine de trei decenii, în zilele de tumult şi efervescenţă ale cenaclului, personalitatea electrizantă a lui Adrian Păunescu atrage în jurul ei talente şi valori pentru a celebra, prin vers şi melos, cea mai de preţ libertate, aceea de a gândi şi a ne exprima, sonor şi răspicat. Născut la 20 iulie, sub semnul Sfântului Ilie, bardul de la Bârca are verbul ca tunetul şi rostirea ca ropotul de grindină. Poezia sa, aşa cum spunea regretatul Marin Sorescu, este una de atitudine, la fel şi lecţia sa. Pentru că darul cel mai de preţ al lui Adrian Păunescu, pentru o întreagă generaţie, este un fel de a fi, o stare de spirit. De la el primim «Dreptul la întrebare» şi reînvăţăm ce înseamnă curajul de a chestiona, de a contrazice, de a contesta, de a ne revolta în faţa nedreptăţii. De la el ştim că nu există surogat care să poată stinge setea de cultură adevărată, că şi cea mai aspră cenzură nu-i decât o încercare absurdă a omului de a pune stavilă gândului şi că stă tot în puterea omului să o spargă. În spiritul acestui adevărat testament păunescian debutează şi concursul de poezie care dă tonul festivalului internaţional de la Craiova: rupt de orice restricţie, deschis tuturor celor care vor să arate cum, prin talent, pot face din cuvânt balsam pentru suflet. Pentru mine, ca preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, este o onoare să salut prezenţa la Craiova a distinşilor noştri oaspeţi, academicieni şi personalităţi de prim rang ale culturii. Le urez un călduros bun venit în Cetatea Băniei, devenită pentru trei zile cetate a muzicii şi poeziei, întru cinstirea celui care este Adrian Păunescu.
A declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa

Bustul marelui poet, amplasat în faţa Căminului Cultural din comuna Bârca

Cea de-a doua zi dedicată omagierii marelui poet a fost sâmbătă, 20 iulie, zi în care Adrian Păunescu ar fi împlinit 70 de ani. Academicieni, împreună cu familia poetului şi preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa s-au aflat în comuna Bârca, pentru a-i dezveli bustul. Dezvelirea bustului lui Adrian Păunescu, amplasat în faţa Căminului Cultural din comuna Bârca, a fost făcută de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, fiica marelui poet, Ana - Maria Păunescu, primarul Marin Popa şi jurnalistul Marius Tucă. La eveniment au participat academicieni, scriitori, actori şi oameni de cultură, sosiţi special din întreaga ţară, dar şi din Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova.

Nu-mi vine să cred câţi oameni au venit pentru a-l cinsti pe Adrian Păunescu. Locuitorii comunei Bârca trebuie să fie mândri de faptul că aici şi-a petrecut copilăria Adrian Păunescu. Nu am nimic cu Basarabia, dar marele poet era oltean de-ai noştri şi un foarte mare patriot. De la Nicolae Bălcescu nu a mai existat poet mai mare ca el. A iubit toate regiunile ţării, pentru el ţara a fost cea mai sfântă, iar acest lucru reiese şi din poeziile pe care le-a scris.
A declarat Marin Popa, primarul comunei Bârca

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că, odată cu organizarea evenimentelor dedicate figurii marcante a poetului plecat de la Bârca, Adrian Păunescu se întoarce acasă.

O zi deosebită în viaţa comunei Bârca. O zi aşa cum şi-ar fi dorit-o Adrian Păunescu. Când o stradă îi poartă numele, când comunitatea din rândul căreia a plecat îi face statuie în semn de preţuire şi de recunoaştere a valorii sale, asta înseamnă că Adrian Păunescu s-a întors acasă, între ai lui. Sunt aici, în acest moment, pentru a vă spune că întreaga comunitate din Bârca, Consiliul Local şi primarul Marin Popa s-au alăturat imediat ideii de a făuri un bust pentru Adrian Păunescu, pe care să-l amplasăm în faţa Căminului Cultural. Într-un an greu, într-o comună săracă, s-a reuşit construirea acestei statui. Sigur că noi, Consiliul Judeţean Dolj, suntem alături de această comunitate şi de cei care conduc destinele localităţii Bârca. De altfel, în urmă cu câţiva ani, Adrian Păunescu m-a invitat la şcoala care-i poartă numele pentru a sta de vorbă cu oamenii şi a le spune cum văd eu dezvoltarea judeţului şi a acestei zone frumoase. Atunci le-am spus că vreau să fac acest drum judeţean, care traversează comuna. În acea zi, după ce m-am întors la Craiova, m-a sunat Adrian Păunescu şi m-a întrebat: «Tu chiar ai vorbit serios?» Iată că azi acest drum a fost făcut şi poate că este unul dintre cele mai bune din ţară. Felicitări Primăriei şi primarului Marin Popa, comunităţii din Bârca pentru tot ceea ce aţi făcut pentru poetul nostru naţional, Adrian Păunescu.
A declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa

Jurnalistul Marius Tucă, prieten apropiat al regretatului poet

Jurnalistul Marius Tucă a fost prezent la dezvelirea bustului în calitate de bun prieten al martirului neamului oltenesc, Adrian Păunescu.

Astăzi (n.r. - sâmbătă, 20 iulie), Adrian Păunescu ar fi împlinit 70 de ani. El nu a murit, pentru că trăieşte în sufletele noastre, prin poezia sa şi prin toate manifestările făcute de-a lungul timpului. Atunci când îmi este greu, mă gândesc la Adrian Păunescu, pentru că până la dispariţia sa am avut foarte multe discuţii, cele mai multe fiind nocturne, şi îmi dau seama că ceea ce m-ar învăţa marele poet m-ar ajuta să găsesc calea cea bună. Îi simt lipsa foarte mult şi consider că acest festival reprezintă un bun prilej de a ne aminti de el.
A declarat jurnalistul Marius Tucă

O stradă din cartierul 1 Mai poartă numele artistului oltean

Ultima zi dedicată Festivalului Internaţional “Adrian Păunescu” a cuprins trei evenimente marcante. Primul dintre acestea a constat în atribuirea numelui lui Adrian Păunescu unei străzi din cartierul 1 Mai. De asemenea, a fost dezvelit şi bustul marelui poet, care va ocupa de acum încolo un binemeritat loc pe Aleea Personalităţilor, din zona esplanadei Teatrului Naţional “Marin Sorescu”. Dezvelirea acestui bust a fost făcută de primarul Lia Olguţa Vasilescu, împreună cu fiica regretatului poet, Ana - Maria Păunescu.

Astăzi (n.r. - duminică, 21 iulie) are loc un eveniment deosebit din cadrul Festivalului Internaţional «Adrian Păunescu», care a debutat în acest an, la Craiova. Ieri, poetul Olteniei, asa cum ne place nouă să-i spunem, ar fi împlinit 70 de ani. Au fost câteva zile deosebite, a avut loc şi un concurs de poezie, unde juriul, format din oameni de cultură aleşi pe sprânceană, a acordat un mare premiu. Am inaugurat, de asemenea, strada Adrian Păunescu, iar acum dezvelim bustul său, care merită un loc pe Aleea Personalităţilor craiovene. Chiar dacă nu s-a născut în Craiova, şi-a desăvârşit aici opera. A studiat la Liceul «Fraţii Buzeşti». Să nu uităm că este şi autorul imnului nostru de suflet, «Oltenia Eterna Terra Nova». Măcar şi pentru acest imn ar fi meritat un loc în inimile noastre. Ne bucurăm că familia a acceptat ca acest festival internaţional să se desfăşoare de acum înainte la Craiova, pentru că era ideea ca în fiecare an să se desfăşoare într-un alt oraş, pe unde a trecut Adrian Păunescu. Noi credem însă că oraşul lui de suflet a fost Craiova şi din această cauză ne-am gândit să-l onorăm aici.
A declarat primarul Băniei, Olguţa Vasilescu

Fiica îşi plânge tatăl

Profund emoţionată, fiica marelui artist oltean, Ana - Maria Păunescu, a dorit să mulţumească tuturor celor care s-au implicat în buna desfăşurare a acestei prime ediţii a festivalului dedicat tatălui ei.

Sunt foarte emoţionată. Mă bucur că împreună am reuşit să încheiem cu bine acest festival internaţional, care sunt sigură că nu se va opri aici, pentru că tatăl meu merită - şi acum, şi în anii următori - să ne aducem aminte cine este, nu cine a fost. Merită să-i cinstim amintirea, merită emoţiile noastre, strada cu numele său, busturile care s-au dezvelit. În primul rând, merită să-i recităm poezia şi să-i cântăm versurile, să ne aducem aminte de el aşa cum a fost: iubitor de Craiova, de Oltenia, de Ardeal şi de ţară.
A declarat Ana - Maria Păunescu, fiica lui Adrian Păunescu

Adrian Păunescu, izvor nesecat de informaţie

Scriitorul Hajdu Gyozo a punctat faptul că Adrian Păunescu a fost mereu un izvor nesecat de informaţie, dar şi un bun coleg.

Voi face o mărturisire aici, în acest frumos oraş, pe care marele nostru poet l-a purtat în inimă toată viaţa sa. Vă voi mărturisi faptul că Adrian Păunescu a fost cel mai loial coleg scriitor şi cel mai scump frate român al meu până la ultima bătaie a inimii sale, poet alături de care, timp de cinci decenii, m-au legat nu numai o adevărată prietenie, respectul şi dragostea reciprocă frăţească, ci şi o colaborare permanentă în domeniul publicisticii, precum şi în viaţa publică. Dragă Adrian, şi acest festival, această dezvelire a unui statui dedicate ţie, dar mai ales faptul că în mai multe oraşe ale ţării ai mai multe statui sunt o dovadă strălucitoare că tu ai plecat dintre noi doar fizic. O ţară, o naţiune, un popor îţi vor păstra veşnic memoria. Prin spiritul tău viu, eşti printre noi şi acum, eşti colegul nostru luptător. Tu ai fost un mare publicist, un mare ziarist, un analist politic fără seamă, un lider al unei mişcări culturale care a cuprins o ţară întreagă, oratorul parlamentar emblematic al epocii noastre. De aceea, aici, la Craiova, mă înclin în faţa spiritului tău uriaş, a talentului imens şi a românismului tău cu spirit european, în faţa patriotismului tău înflăcărat, care s-a hrănit din moştenirea lăsată de Eminescu.
A declarat scriitorul Hajdu Gyozo

Evenimentul organizat în memoria poetului Adrian Păunescu, aflat la prima ediţie, s-a încheiat cu un concert de muzică folk, care a avut loc ieri-seară, în Piaţa Mihai Viteazul, susţinut de nume mari ale folkului din România: Nicu Alifantis, Mădălina Amon, Octavian Bud, Cristian Buică, Raul Cârstea, Emeric Imre, Vasile Mardare, Valentin Moldovan, Mihai Napu, George Nicolescu, Andrei Păunescu, trupa “Totuşi”, Magda Puşkaş, Evandro Rosetti, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Mircea Vintilă.

 
Curs valutar BNR - 19-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj