Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Obiective comune, luptă pe fronturi separate
Personalul medical, nemulţumit de sistemul salarial
Asineta GÎSCAN ,19 septembrie 2013,00:17 nr. afisari:3459

Reformele din sistemul de sănătate din România au dat naştere unor neînţelegeri în rândul sindicatelor medicale. Pe de o parte, Federaţia “Hipocrat” militează pentru o serie de negocieri atât cu Guvernul, cât şi cu Ministerul Sănătăţii, iar pe de altă parte, Federaţia “Sanitas” va protesta până pe 27 septembrie în faţa Ministerului Sănătăţii din Bucureşti. Chiar dacă au obiective comune, şi anume creşterea salariilor personalului medical, federaţiile care sunt recunoscute de Ministerul Sănătăţii luptă pe fronturi separate pentru atingerea ţelurilor.

De la începutul anului, Ministerul Sănătăţii, cu acordul Guvernului, a început o serie de negocieri pe reformarea sistemului de sănătate românesc. Sunt multe proiecte în dezbatere publică: regionalizarea serviciului de ambulanţă, a serviciilor de sănătate publică, creşterea de venituri pentru medicii din sistemul de sănătate publică. Pe scurt, este vorba de pachetul pe care Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, l-a dezbătut la Craiova. La nivel naţional, în baza echităţii salariale, noi am susţinut o salarizare conform Legii 284, care o să se implementeze începând cu 1 ianuarie 2014. Părerile au fost împărţite. Federaţia «Sanitas» a susţinut proiectul propus de ministru, însă noi, federaţiile «Hipocrat» şi «Ambulanţa», l-am amendat şi cerem o salarizare conform Legii 284. Această lege ar aduce creşteri salariale reale personalului din sistemul de sănătate. De exemplu, un medic primar care deţine ultimul grad profesional are la momentul actual un salariu de 3.250 de lei. Dacă ar intra în vigoare Legea 284, acelaşi medic ar avea un salariu de încadrare în jur de 4.700 lei. Ar însemna o creştere evidentă. Suntem în negocieri cu Guvernul şi cu Ministerul Sănătăţii care aprobă acest lucru, însă este nevoie de nişte studii care au început deja. Fiecare minister în parte a trimis în teritoriu la toate unităţile din subordine o adresă prin care le cere o simulare a ceea ce înseamnă punerea în practică a prevederii Legii 284, privind salarizarea bugetarilor. Guvernul doreşte ca înainte să treacă la consolidarea bugetului, să cunoască exact ce înseamnă o cheltuială cu salarizarea personalului din sistemul bugetar, inclusiv personalul din sistemul de sănătate.
A declarat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei «Hipocrat»

Conform conducerii Federaţiei “Hipocrat”, etapa următoare a negocierilor va presupune o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, pentru a exista o discuţie despre sistemul salarial din sănătate.

Protestul este anunţat de o singură federaţie din sistemul de sănătate, Federaţia «Sanitas». În România, sunt multe federaţii reprezentative la nivelul Ministerului Sănătăţii care nu intră în acest protest. Bineînţeles, am fi împotriva unui guvern care nu ne-ar acorda creşteri salariale în 2014, dar deocamdată suntem în negocieri, care se află pe calea cea bună.
A completat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei «Hipocrat»

La polul opus, Colegiul Medicilor Dentişti şi Farmaciştilor, Psihologilor, Ordinul Biologilor, Federaţia “Sanitas” şi Societatea Medicilor din colectivităţile de copii şi tineret vor protesta până pe 27 septembrie în faţa sediului Ministerului Sănătăţii din Bucureşti. În fiecare zi, până pe 27 septembrie, 150 de cadre medicale aparţinând uneia dintre aceste organizaţii vor participa la proteste. Federaţia “Sanitas” înregistrează un număr de

În fiecare judeţ sunt nişte revendicări comune, ale Colegiului Medicilor Dentişti şi Farmaciştilor, Psihologilor, Ordinului Biologilor, Federaţiei «Sanitas» şi Societăţii  Medicilor din colectivităţile de copii şi tineret. Noi nu facem nimic altceva decât să ne apărăm drepturile: 6% din PIB, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea personalului de către autorităţi, organizarea unităţii medicale cu paturi în sistemele publice pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate. Protestele au început încă de astăzi (n.r. - ieri) şi vor dura până pe 27 septembrie, vor veni din judeţ contestatari. Zilnic vor fi în jur de 150 de participanţi. Dacă nu vom fi ascultaţi, urmează să demarăm greve şi mitinguri.
A precizat Ileana Ionescu, preşedintele Federaţiei Sanitas Dolj

 
Curs valutar BNR - 17-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj