Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Foştii deţinuţi, reintegraţi în societate
O nouă şansă pentru persoanele private de libertate
Între 60 şi 80% dintre cei liberaţi revin în penitenciare
Asineta GÎSCAN ,5 iulie 2013,01:07 nr. afisari:5964

O mare parte dintre persoanele care ispăşesc o pedeapsă ce constă în privarea de libertate comit noi infracţiuni după liberare. Potrivit unui sondaj realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, rata de recidivă este îngrijorător de mare: se estimează că între 60 şi 80% din totalul populaţiei private de libertate din România revine, mai devreme sau mai târziu, în penitenciare. Dincolo de prejudecăţile şi etichetele puse de societate persoanelor condamnate, România se confruntă cu lipsa totală a programelor de supraveghere şi asistenţă socială postdetenţie. Totodată, s-a constatat că deţinuţii se confruntă cu un risc ridicat de excluziune pe piaţa muncii, ca urmare a discriminării din partea angajatorilor şi a societăţii. Pentru a susţine reintegrarea în societate şi pe piaţa muncii a foştilor deţinuţi, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Universitatea de Vest Timişoara, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi, a implementat proiectul “Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi reintegrarea lor în societate”. Evenimentul a avut loc ieri, la Craiova.

Rata de recidivă a deţinuţilor este foarte mare nu doar în România, ci şi în Europa. Acest lucru dovedeşte că, indiferent de eforturile pe care le fac penitenciarele, comunitatea rămâne neutră şi atunci totul este de prisos. Încercăm să informăm societatea despre ceea ce presupune integrarea unui deţinut. Deţinuţii, în momentul în care recidivează, afectează viaţa cuiva. În momentul în care  o persoană se întoarce la închisoare, poate comite o infracţiune în defavoarea oricărui membru al societăţii. Oricine poate fi victima lor. Nu este nevoie neapărat de a fi un bun creştin şi de a te gândi la soarta unui deţinut. Este un îndemn pentru ca oamenii să se gândească la propria siguranţă. Astăzi (n.r. - ieri), participă la această acţiune în jur de 10 deţinuţi. Din păcate, comunitatea nu îi percepe ca pe nişte oameni normali. Cel mai frecvent aceştia sunt acuzaţi pentru furt.
Dana Cenuşă, Administraţia Naţională a Penitenciarelor

Scopul principal al proiectului susţine reintegrarea în societate a foştilor deţinuţi, printr-o serie de activităţi de instruire ce presupun calificarea acestora în diverse domenii.

Azi (n.r. - ieri) prezentăm un program complex. Vom expune ceea ce ne dorim de la acest proiect, dar şi câteva cazuri pentru sensibilizarea oamenilor. Acest proiect este, de fapt, o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la nevoia de integrare socială a foştilor deţinuţi. Proiectul conţine mai multe activităţi, printre care elaborarea unui studiu care este realizat în urma unor vizite de lucru în Marea Britanie. Cea de-a doua activitate se referă la dezvoltarea unor centre de instruire în Deltă, în timp ce a treia activitate presupune dezvoltarea unor pachete de instruire pentru deţinuţi. Vor fi organizate nişte traininguri pentru formatori, ofiţeri şi supraveghetori, pe temele rezoluţiei situaţiei conflictuale în comunicare. Încercăm să arătăm şi poveştile de succes ale unor deţinuţi, însă ei nu sunt implicaţi efectiv în aceste proiecte, doar ca grupuri-ţintă. Ultima activitate înseamnă reintegrarea acestor persoane în societate, prin promovarea diverselor campanii, dar şi a unor întâlniri restrânse.
Adrian Ciuraru, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare

Delicvenţa juvenilă, în creştere

O altă componentă importantă a proiectului o constituie combaterea delicvenţei juvenile, care are adeseori consecinţe grave pentru societate. Se pare că în ultimii ani acest fenomen este în creştere în rândul minorilor. Sub sloganul “Suntem produsul mediului în care trăim”, iniţiatorii acestei acţiuni încearcă să tragă un semnal de alarmă, astfel încât societatea să fie receptivă la aceste activităţi, pentru a fi redus gradul de infracţionalitate.

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj