Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
O, brad scump!
La Craiova pomii de Crăciun se vând şi cu 600 lei
Asineta GÎSCAN ,17 decembrie 2013,23:59 nr. afisari:5331

Pe cât de frumoşi, pe atât de scumpi. Preţurile brazilor au crescut substanţial în acest an faţă de anii anteriori. Pentru un brad de un metru şi jumătate craiovenii trebuie să scoată din buzunar cel puţin 250 lei. Preţurile cresc însă odată cu dimensiunile pomului. Un brad de trei sau patru metri poate ajunge să coste între 400-600 lei. Chiar dacă vânzătorii sunt dispuşi să negocieze, craiovenii consideră că sumele sunt oricum colosale. În ceea ce priveşte brazii vânduţi în ghiveci, preţul acestora nu este chiar atât de piperat. De exemplu, un pom în ghiveci, de un metru, costă în jur de 50 de lei. Cine nu-şi permite una dintre cele două variante poate să cumpere un molid al cărui preţ, în cel mai fericit caz, porneşte de la 30 de lei şi poate ajunge chiar şi la 100 lei, în funcţie de dimensiune.

Preţuri mult prea mari pentru pensionari

Pensionarii craioveni se plâng de faptul că nu-şi pot cheltui un sfert din pensie pentru achiziţionarea unui brad, care ,, nu stă în casă mai mult de una sau două săptămâni’’.  Aceştia preferă să cumpere câteva crenguţe de brad, deşi şi pentru acestea scot din buzunare 10, 20 de lei sau 25 de lei pentru o coroniţă.

Gerul nu reprezintă un impediment pentru comercianţi

Nici gerul de afară nu-i convingepe comercianţii din Piaţa Centrală, să mai scadă din preţuri. Aceştia evocă faptul că munca pe care o depun pe parcursul anului nu este deloc uşoară, iar sumele investite nu sunt de trecut cu vederea.

Brazi aduşi tocmai din Germania

Noi aducem brazii din Germania. Nu eu sunt patronul, sunt doar un simplu angajat. Am auzit însă că procedurile pentru aducerea pomilor în ţară sunt şi foarte grele, dar mai ales foarte costisitoare. Vânzările nu merg deloc bine. În cel mai fericit caz, vând în jur de zece pomi pe zi. Cel mai ieftin este 200 lei, iar cel mai scump ajunge la 400 lei. Anul trecut vânzările mergeau mult mai bine. Probabil că nici oamenii nu au bani şi din această cauză nu se înghesuie să cumpere pomi.
A declarat un comerciant

«Brazii din inima Ardealului, cei mai speciali»  600 lei/bucata

Alţi comercianţi îşi laudă cât mai mult marfa, pentru a argumenta cumva preţul mult prea piperat. Unul dintre ,, lăudători’’ spune că aduce pomii, special pentru craioveni, din inima Ardealului, mai exact din Tuşnad. Mai mult, comerciantul ne-a mărturisit că ,, se luptă’’ pentru a aduce cei mai frumoşi brazi şi de la Câmpulung Muscel.

Eu am cei mai frumoşi brazi. Chiar dacă sunt puţin mai scumpi, oamenii trebuie să ne înţeleagă, pentru că investim foarte mulţi bani şi trebuie să facem cumva să supravieţuim şi noi. Cel mai scump costă 600 lei, însă mai putem negocia cât de cât. Eu aduc brazii tocmai de la Tuşnad şi de la Câmpulung Muscel. Oamenii nu prea se înghesuie să cumpere, dar sperăm ca în apropierea Crăciunului vânzările să crească. Aşa, vom fi şi noi şi oamenii mulţumiţi. Am investit un miliard lei vechi în această afacere şi ar fi păcat să nu mă aleg cu mai nimic.
A relatat un alt comerciant

Preţuri mari, muncă multă, clienţi puţini

Pentru a-şi dezvolta cât mai bine afacerea, unii comercianţi străbat un drum lung până la Craiova. Este şi cazul a doi oameni, soţ şi soţie, care au venit în Cetatea Banilor tocmai din Piatra- Neamţ. De acolo, au adus şi brazii. Frumoşi şi înalţi, pomii nu par a fi însă prea mult pe placul oltenilor. Din nou, preţurile mult prea ridicate îi fac pe posibilii cumpărători să stea cât mai departe de marfa nemţenilor.

Preţurile noastre diferă. Cel mai scump brad costă 400 lei. Avem şi molizi, iar preţurile acestora încep de la 70 de lei. Cu cât bradul este mai voluminos, cu atât preţul creşte. Este normal acest lucru. Peste tot se întâmplă aşa. Eu am investit cam 100 milioane lei vechi pentru achiziţionarea brazilor, să nu mai pun la socoteală şi transportul.
A replicat un alt comerciant

Brazii din Danemarca, cei mai vânduţi la Craiova

Cu toate acestea, există şi oameni care spun că vânzările merg foarte bine, lăudându-se cu câştigurile încasate. Un comerciant ne-a spus că vinde chiar şi 20 de brazi pe zi. Motivul? Omul a zis că originea brazilor este foarte importantă, dar mai ales raportul calitate-preţ.

În fiecare an mă duc în Danemarca şi aduc în România mii de brazi de acolo. Nu-i vând doar la Craiova. Rudele mele cu care sunt asociat se plimbă prin toată Oltenia, merg chiar şi la Bucureşti. Preţurile mele sunt acceptabile. Un brad de dimensiune medie porneşte de la 100,150 RON, iar unul voluminos poate ajunge la cel mult 250,300 RON. Acesta este secretul meu. Tocmai acesta este motivul pentru care oamenii cumpără de la mine mai mult decât cumpără de la colegii mei de breaslă.
A mărturisit comerciantul

Copiii merită orice sacrificiu

Cei mai doritori în achiziţionarea unui brad sunt părinţii care au copii destul de mici. Aceştia spun că preţul brazilor păleşte în faţa bucuriei pe care o manifestă cei mici.

Nu dispunem de sume foarte mari pentru cumpărarea unui brad, dar bucuria fiului nostru este mult mai importantă. Şi noi am fost copii, iar sosirea lui Moş Crăciun şi împodobirea bradului erau cele mai frumoase obiceiuri de sărbători.
A spus Irina C.

Brazii sunt mult prea scumpi în acest an. Nici nu-mi vine să mai cumpăr unul, să-l împodobesc. În fiecare an am cumpărat un pom, dar anul acesta preţurile sunt mult prea exagerate. Cred că aş ieşi mult mai bine în avantaj dacă aş cumpăra un brad artifical.
A relatat Miruna P.

Pomi scumpi şi în supermarketuri

Nici brazii din supermarketuri nu sunt mai ieftini. Cel mai mic preţ porneşte de la 100 RON, iar pentru un brad voluminos oamenii trebuie să scoată din buzunare chiar şi 300 lei.

Legenda pomului de Crăciun

Legenda  pomului de Crăciun spune că în preajma iernii, o mică pasăre nu a mai putut să plece spre ţările calde, întrucât avea o aripă ruptă. Tremurând de frig, pasărea a încercat să se adăpostească în frunzişul unui stejar şi a unui ulm stufos, dar ambii copaci au refuzat-o, de teamă că le va mânca fructele. Disperată, aceasta s-a culcat în zăpadă, aşteptând să moară. Deodată a auzit chemarea unui brad, care îi promitea ocrotire. Astfel, pasărea a fost salvată. Dar, în seara de Crăciun, un vânt teribil a suflat cu putere peste pădure şi toţi copacii şi-au pierdut frunzele, în afară de bradul cel generos, pe care Dumnezeu l-a răsplătit pentru gestul de bunăvoinţă şi i-a păstrat frunzişul verde, oricât de aspre au fost vicisitudinile iernilor care au urmat.

 
Curs valutar BNR - 23-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj