Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Raită prin viaţă
Nu se poate, domn’ PONTA
Mihai Măceş ,12 noiembrie 2013,00:24 nr. afisari:4636

Trupa ABBA se reuneşte anul viitor, la împlinirea a 40 de ani de la înfiinţare. Ştirea mi-a amintit că, demult, pe vremea excelentei trupe a tinereţii mele, exista o echipă de fotbal, Siderurgistul Galaţi, care juca un an în divizia A, doi ani în divizia B, şi tot aşa, mereu, încât căpătase denumirea ABBA, în lumea ironică a fotbalului de atunci. Răzgândirile puterii, mai ales ale actualului premier şi viitor preşedinte de ţară, Victor Viorel Ponta, din zi în zi şi din oră-n oră, mă fac să cred că i s-ar potrivi ca o mănuşă ABBA de România. Cel puţin în ceea ce priveşte Justiţia, răzgândirile sunt notorii. Acum, tocmai când se pregăteşte, discret, în văzul şi auzul tuturor, să devină candidat la cea mai înaltă funcţie (şi bine face), o comite din nou, lovind în DNA şi punând vechea şi uzata placă Traian Băsescu.

“Traian Băsescu, în acest proces distructiv, a folosit Justiţia şi o parte din procurori. Eu am sperat că DNA, după epoca Daniel Morar, se va schimba. Din păcate, eu nu văd nicio schimbare la DNA, în sensul în care ce a fost până în 7 mai 2012 a fost perfect”, s-a plâns premierul, conform Agerpres. Nu se poate, d-le Ponta, nu se mai poate. Păi, nu spun toţi, şi UE, şi USA, mai puţin USL, să lăsăm Justiţia în pace, că altfel nu ne mai calcă pragul (graniţele)? Lasă-i, domnule Ponta,
să-şi facă treaba, că de-aia îi plătim. Şi vă fac la toţi bine, la urma urmei.

Cât despre Băsescu, eu chiar cred că, într-o formă/formulă sau alta, îl va face pe Ponta preşedintele românilor, aşa cum vrea el (Ponta): “Vreau un preşedinte care să-i reprezinte pe toţi. Sigur, în primul rând pe pesedişti, că eu sunt preşedintele PSD.” Asta din clasicul motiv că Antonescu n-a făcut nimic toată viaţa lui (politică), din ironicul motiv că aleargă, deja, singur ca să iasă pe locul doi, din tenebrosul motiv că patinează pe lângă mantinela serviciilor (secrete) noastre şi ale altora, dar, mai ales, fiindcă “trebuie să vorbească frumos cu toţi, în primul rând cu PSD”, or acum nu mai poate, pentru că nici el nu mai ştie dacă e de dreapta sau de stânga, apoi el nici nu ştie “să vorbeşte” frumos, e fad.

Dacă avem în vedere că Guvernul îşi asumă pe 19 noiembrie răspunderea pe legea descentralizării, că Antonescu forţează nota ca USL să respingă proiectul Roşia Montană (al guvernului Ponta), că iluziile privind PDL sunt spulberate de Blaga (PNL mai este partid de dreapta doar în visele lui Crin Antonescu), că SRI, pardon SRS (Sorin
Roşca Stănescu), e la judecata (de apoi) PNL, ne dăm seama că, odată cu iarna care
s-apropie vertiginos, fenomenul politic românesc trebuie reevaluat, pentru că, reevaluându-se, deja el însuşi va oferi surprize colosale.

Fără îndoială, în aceste condiţii, de reaşezare a trupelor, guvernarea ţării devine o chestiune de inerţie. În guvern se face, acum, politică (de stânga, de dreapta, de amândouă odată), nu economie. Cu duritate extremă, Camera de Comerţ Americană desfiinţează măsurile fiscale anunţate de premier, despre care a spus că “au fost luate în pripă şi fără analize de impact şi determină o agravare fără precedent în ultimii 20 de ani a poverii fiscale, determinând creşterea evaziunii, diminuarea volumului de investiţii, scăderea numărului locurilor de muncă şi dificultăţi economice în cascadă”. Noi aşteptam, parcă, altceva.

***
Mihai Eminescu:
- Naţiunea noastră, neamul nevoii.
- În ţara noastră este de ajuns dacă se asigură înaintarea meritului şi a muncii; e destul atâta, şi numai pentru asta se cere reorganizare socială.
- Când vedem dar pe “patrioţi” cumulând câte cinci - şase însărcinări publice asupra lor, putem fi de mai înainte siguri că nu-şi îndeplinesc niciuna cum se cade.
- S-au zidit fără îndoială multe palate în Bucureşti, s-a înmulţit numărul acelora care trăiesc numai în capitală sau numai în străinătate; ţara munceşte înzecit pentru a întreţine absenteismul şi luxul, precum şi pătura numeroasă de oameni care şi-au făcut din politică o profesie lucrativă.
- Răul esenţial care ameninţă vitalitatea poporului nostru este demagogia.
- Moravurile fără legi pot totul, legea fără moravuri, aproape nimic.

 
Curs valutar BNR - 17-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj