Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Zguduitoarea poveste a unei adolescente
Din ce în ce mai mulţi adolescenţi se confruntă cu problema narcoticelor
Asineta GÂSCAN ,14 mai 2013,00:04 nr. afisari:3924

Noi suntem cel mai mare critic al nostru. Judecăm, facem presupuneri, suntem maliţioşi, însă nu realizăm că putem fi victima societăţii şi a celor ce trăiesc în ea. Este şi cazul unei tinere de doar 14 ani, din Craiova, care a mărturisit că se confruntă cu cea mai gravă problemă a societăţii, în rândul adolescenţilor, la momentul actual: drogurile. La prima vedere, cu toţii ar spune că ea este vinovată pentru traumele pe care le-a trăit şi pe care încă le mai trăieşte. Nimeni nu s-ar gândi că la o vârstă atât de fragedă, la 12 ani, pentru că de aproape doi ani trăieşte acest coşmar, cineva ar dori să-i facă rău doar pentru a-şi atinge scopurile. Tânăra, îi vom spune A. D., ne-a mărturisit cum a intrat în lumea drogurilor, în urmă cu mai bine de un an şi jumătate.

Stăteam pe bancă în parc. A venit un băiat la mine. Mi-a cerut un minut pe telefonul mobil şi i-am dat. Îl văzusem că stătea mereu în faţa şcolii. Mi s-a părut foarte drăguţ şi, în acelaşi timp, puţin ciudat. Am început să petrecem mult timp împreună. M-am îndrăgostit de el. Am descoperit, după două - trei săptămâni, că el se droga. Delira, râdea ore în şir fără motiv, se lua de lume pe stradă. După patru zile, am mers cu el undeva în Valea Roşie, iar la un moment dat a scos din buzunar un joint. M-am lăsat convinsă, pentru că îl iubeam. Şi astfel a început chinul vieţii mele.
A. D.

A. D. a recunoscut că stilul ei de viaţă s-a schimbat radical după ce a luat pentru prima dată contact cu etnobotanicele. Simptomele erau unele contradictorii, întrucât la un moment dat se afla în extaz, după care intra în depresie, simţindu-se foarte rău. Toată lumea i se părea ciudată, ba mai mult, părinţii au fost şocaţi văzându-şi fiica într-o astfel de stare, deoarece nu se mai confruntaseră până atunci cu o asemenea situaţie. Adolescenta a reuşit, timp de doi ani, să le ascundă părinţilor ei faptul că se droga zilnic, aceştia crezând că prima “încercare’’ a fost doar o greşeală de moment.

Culmea ironiei este că A. D. practica tenis de performanţă, însă cercul vicios din care făcea parte, precum şi consumul de narcotice au împiedicat-o să-şi urmeze visul.

Cei mai buni prieteni ai mei s-au lăsat de şcoală. S-au apucat de jointuri. Părinţii i-au gonit de acasă, iar acum locuiesc amândoi. Ajunsesem chiar să vând eu  jointuri şi marijuana. În fosta mea şcoală sunt mulţi consumatori. Ba mai mult, plantasem împreună cu ceilalţi un copăcel de marijuana. Nu trebuie să fumezi mai mult de patru zile ca să devii dependent. La început fumam mai rar, la două - trei săptămâni. Cu timpul, realizezi că nu mai ai sentimente, că nu te mai simţi vinovat dacă faci ceva rău, chiar dacă acest lucru implică furtul din propria ta casă pentru a face rost de bani.
A afirmat tânăra din Craiova  

Punctul culminant l-a constituit momentul în care A. D. a fumat într-o singură zi cinci jointuri şi a tras pe nas mai multe pliculeţe ce conţineau un drog numit “Pure Magic”.                                       

Nu am mâncat nimic timp de două zile. Mi s-a făcut rău. Am dormit timp de cinci ore pe o bancă, în părculeţ. Ai mei au fost şocaţi. M-au dus la un psiholog. Au ajuns la concluzia că, decât să mă certe, mai bine mă ajută. Important este să stai departe de ele, de anturaj, ca să-ţi dai seama că sunt nocive. Ajunsesem să mă enervez din nimicuri, urlam, ţipam. Aceste substanţe îţi afectează chiar şi memoria. Citeam şi aveam impresia că mă uit în gol. Nu mă mai interesa viitorul meu. Dacă nu te droghezi, nu eşti acceptat în lumea lor. Fugisem de acasă. Cel ce m-a iniţiat în lumea lor a încercat totuşi să mă ajute. M-a găsit Poliţia şi m-a dus acasă. Am primit numeroase amenzi, chiar dacă nu furam, ci doar asistam. E greu să treci din lumea pe care eu o consideram normală în cea cu adevărat normală.
Ne-a mărturisit A. D.

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj