Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Ajutorul social pentru familiile nevoiaşe, majorat de la 1 iulie
PONT(A) pentru familiile nevoiaşe
Ajutorul social va creşte cu 30 la sută
Asineta GÂSCAN ,12 mai 2013,22:38 nr. afisari:3694

Premierul Victor Ponta a anunţat, la finele săptămânii trecute, că Guvernul va creşte începând cu 1 iulie venitul minim garantat, dar şi ajutorul social pentru familiile nevoiaşe. Decizia a fost confirmată imediat după ce s-a încheiat întâlnirea dintre Ponta şi  şeful Băncii  Mondiale. Guvernul a decis ca venitul minim garantat să fie majorat în două tranşe: cu 8,5% din luna iulie a acestui an şi cu încă 4,5% din ianuarie 2014. Bugetul statului va asigura pentru această creştere aproximativ 200 de milioane de lei. De altfel, ajutorul social pentru familiile nevoiaşe va fi majorat într-o singură tranşă, cu 30%, tot de la 1 iulie,  iar suma necesară va fi asigurată din taxarea producătorilor de energie pentru veniturile suplimentare obţinute de aceştia în urma liberalizării preţurilor. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj, Marius Simcelescu, spune că judeţul se confruntă cu un număr destul de mare de familii care primesc acest ajutor social, iar suma care se îndreaptă lunar către acestea este uriaşă.

13.782 de familii beneficiază de acest ajutor social din partea AJPIS Dolj. Un ultim raport efectuat arată că în fiecare lună se alocă suma de 30 miliarde de lei vechi pentru persoanele nevoiaşe. Însă 650 de familii nu vor mai beneficia de acum înainte de acest ajutor social, pentru că au primit bani de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dolj.
Marius Simcelescu, director AJPIS Dolj

Părerile oamenilor sunt împărţite când vine vorba de acest subiect mult controversat. Mulţi consideră că ajutorul social nu ar mai trebui să fie oferit oricum şi oricui, iar criteriile de selectare ar  necesita mai multă stricteţe.

Nu sunt tocmai de acord cu majorarea ajutorului social. Nu mi se pare normal ca să stea cineva acasă şi să primească bani fără a munci pentru ei. Plus că beneficiarii majoritari sunt romii, care susţin sus şi tare că statul nu le acordă niciun fel de sprijin. Eu cred că ei sunt cei ce refuză să muncească, iar ca să primeşti ajutor social ar trebui să se demonstreze cumva că respectivele persoane au încercat de-a lungul timpului să-şi găsească un loc de muncă.
Costi O.

Va creşte ajutorul social? Mi se pare total greşită această decizie luată de Guvern. Parlamentarii noştri ar trebui să ştie că mulţi dintre beneficiari duc o viaţă mult mai decentă decât noi, cei care muncim zilnic cel puţin opt ore pentru un salariu de nici 1.000 de lei. Cunosc oameni ce primesc banii respectivi, dar în schimb îşi permit să aibă vile şi limuzine.
Crina P.

Directorul AJPIS Dolj, Marius Simcelescu, a specificat că instituţia pe care o conduce nu se ocupă de ancheta socială a asistaţilor sociali, ci autorităţile locale.

Primăriile se ocupă de ancheta socială. Nu este adevărat că aceia ce deţin bunuri de mare valoare primesc ajutor social. Cel puţin eu nu cunosc niciun astfel de caz în Dolj, mai ales că aceste lucruri nu intră în răspunderile noastre, ci ale primăriilor.
Marius Simcelescu, directorul AJPIS Dolj

 
Curs valutar BNR - 15-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj