Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Romii din Nantes, sprijiniţi de autorităţi
Francezii îi finanţează pe cei care vin acasă
Acord de cooperare pentru reinserţia romilor semnat la Craiova
Ana - Maria CONSTANTINESCU ,11 iunie 2013,22:44 nr. afisari:3775

20 de familii de romi din Dolj, aflate în prezent în localitatea franceză Nantes, vor fi sprijinte pentru a dezvolta afaceri acasă. Este vorba de familii care vor să se întoarcă în localităţile de domiciliu. Ieri, la Craiova, a fost semnat un acord de cooperare între Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII), Colectivitatea locală Nantes Metropole şi Consiliul Judeţean Dolj, acord contrasemnat de către prefectul Doljului. La Craiova au venit ieri şi ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, şi preşedintele metropolei Nantes, Gilles Retiere.

Ne aflăm astăzi (n.r. - ieri) alături de Excelenţa Sa ambasadorul Franţei şi de domnul preşedinte al regiunii Nantes şi suntem încântaţi că au venit aici şi pentru acest lucru le mulţumesc.
Prefectul de Dolj, Marius Deca


Vicepreşedintele CJ Dolj Cristinel Iovan a afirmat că această cooperare cu autorităţile franceze va merge dincolo de proiectul de reinserţie a romilor.

Credem că este un început bun în ceea ce priveşte cooperarea în privinţa persoanelor de etnie romă. Dincolo de aceasta s-au mai punctat şi alte aspecte. Sperăm că în perioada următoare vor fi şi în alte domenii, în special cel economic, unde am lansat invitaţia domnului ambasador de a ne sprijini în demersurile noastre privind dezvoltarea judeţului.
Cristinel Iovan

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat că judeţul Dolj se poate baza pe sprijinul său.

În privinţa acordului semnat astăzi, este vorba de asigurarea mijloacelor necesare pentru reinserţia romilor prezenţi în Nantes. Este un subiect complicat, pentru care nu există soluţii miraculoase, dar există o serie de măsuri care pot fi întreprinse, şi asta facem noi acum. Relaţiile dintre România, Craiova şi Franţa sunt vechi. Toată lumea îşi aduce aminte de discursul susţinut de generalul Charles de Gaulle în 1968. Mai putem aminti şi fabrica de maşini Oltcit, care a fost practic deschizător al industriei auto în zonă. Această relaţie dintre România şi Franţa poate fi îmbunătăţită. Puteţi conta pe mine pentru dezvoltarea acestor relaţii, atât în domeniul industrial, cât şi în domeniul agricol, pentru că ştim că sunt deja investitori francezi care au dezvoltat afaceri în acest domeniu, în zona dumneavoastră. Îmi exprim speranţa că investitorii străini vor fi un ajutor, pentru ca în exerciţiul financiar al UE 2014 - 2020 să puteţi dezvolta sistemul de irigaţii.
Philippe Gustin, ambasadorul Franţei

La rândul său, preşedintele metropolei Nantes, Gilles Retiere, a afirmat că proiectul privind reinserţia romilor poate avea un impact benefic asupra întregii comunităţi.

Aici situaţia poate fi îmbunătăţită. E nevoie de o ameliorare a vieţii populaţiei. Putem să ajutăm la construcţia de şcoli, dispensare, la aducţiunea de apă potabilă, la formarea profesională, astfel încât întreaga comunitate să beneficieze de un trai mai bun.
Gilles Retiere

Vicepreşedintele CJ Dolj Laurenţiu Ivanovici a adus lămuriri cu privire la acest proiect.

Acest acord reprezintă transpunerea la nivel local a acordului-cadru încheiat în septembrie 2012 între Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare, Ministerul Muncii, Familiei şi Protectiei Sociale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor din România privind demararea procesului de implementare a unui program experimental pentru reinserţia familiilor de cetăţeni români de etnie romă care revin voluntar din Franţa în localităţile de origine. Acest acord prevede ca un număr de 20 de familii aflate în prezent în localitatea Nantes să fie sprijinite material de OFII pentru procesul de repatriere acolo unde au domiciliul în judeţul Dolj. Familiile beneficiare vor fi identificate de OFII, iar criteriile de selecţie vor privi situaţia de şedere ilegală în Franţa sau de sărăcie. De altfel, proiectul a pornit de la o experienţă anterioară privind reintegrarea unor familii de etnie romă printre care două familii din comunele Vârtop şi Urzicuţa. Reuşita procesului de reinserţie economico-socială în comunităţile româneşti a creat premisele demarării proiectului-pilot. În urma vizitei de lucru din Franţa, la invitaţia primarului oraşului Nantes, am avut posibilitatea să constatăm că o parte din familiile de etnie romă s-au integrat în comunitatea franceză, respectă regulile şi legile statului francez, au locuri de muncă, iar copiii merg la şcoală. Problema este cu cealaltă parte, şi anume cei care sunt în situaţie de ilegalitate pe teritoriul Nantes şi trăiesc în sărăcie extremă. Comunitatea Nantes Metropole va asigura finanţarea unor programe de dezvoltare la nivel teritorial local, pe baza principiului cooperării descentralizate, prin acorduri cu comunităţile locale din Sălcuţa şi Vârtop. La Sălcuţa va fi implementat un proiect de reabilitare a Şcolii din satul Mârza, şcoală unde toţi copiii sunt de etnie romă, iar la Vârtop va fi implementat un proiect pentru construcţia de vestiare la stadion, destinate echipei locale de fotbal. În baza acordului local semnat astăzi, OFII şi Nantes Metropole urmează să finanţeze repatrierea familiilor care doresc să se reîntoarcă acasă prin acordarea unui ajutor financiar în raport cu durata şederii în Franţa, asigurarea cheltuielilor de transport aerian şi secundar, dar şi a bagajelor acestora, precum şi sprijin pentru obţinerea documentelor de călătorie, dacă este necesar.
Laurenţiu Ivanovici

Pentru ca proiectul să se poată derula, se va înfiinţa Comitetul de Pilotaj comun, organism care se va reuni cel puţin o dată pe semestru, pentru asigurarea monitorizării şi evaluării etapelor, acţiunilor şi activităţilor proiectului experimental.

Ajutoarele de reinserţie economică acordate de OFII vor fi destinate susţinerii unei activităţi economice aducătoare de venituri pentru persoanele aparţinând familiilor care alcătuiesc grupul-ţintă al proiectului şi se compun din: un ajutor pentru pregătirea proiectului economic, un program de instruire adaptat proiectului, un ajutor financiar pentru demararea unui proiect economic, un ajutor pentru punerea în aplicare şi monitorizarea proiectului timp de un an. Acordul semnat astazi se încheie pe o perioadă de doi ani, cu posibilităţi de reevaluare şi reeditare ulterioară, în funcţie de reuşita experimentului, reuşită pe care o doresc în egală măsură toţi semnatarii acordului, conştienţi de faptul că integrarea socială şi economică a romilor în Europa este responsabilitatea noastră comună.
Ivanovici

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj