Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
La Dubova - Mehedinţi există localnici care trăiesc izolaţi de lume
Coliba unchiului Petre
Iulian Gogonea ,26 decembrie 2013,23:44 nr. afisari:6312

În comuna Dubova judeţul Mehedinţi numeri pe degete localnicii care nu şi-au părăsit colibele din munţi unde,  potrivit tradiţiei, locuiau şi pe  timp de iarnă pentru a-şi păzi şi îngriji turmele de animale. Unul dintre aceştia este Petre Miloşescu de 63 de ani. El îşi vede rar soţia şi copiii doarece trăieşte mai mult  în pădure înconjurat de  fiarele sălbatice.

Păstrând tradiţia strămoşilor săi Petre Miloşescu a ales să trăiască în mijlocul pădurii într-o colibă din munţii Almăjului la  6 kilometri depărtare de sat,  loc pe cât de mirific pe atât de sălbatic. În această zonă liniştită omul nu stă cu mâinile în sân ci munceşte cu drag în ferma care îl ţine în topul celor mai mari crescători de animale din comuna Dubova, judeţul Mehedinţi. Are 22 de vaci, 10 cai, păsări cu grămada, porci şi chiar iepuri. Pe cele aproape 6 hectare din jurul colibei, pe care este proprietar, bărbatul de 63 de ani are pe lângă fâneţe şi livezi de pomi fructiferi şi culturi de cereale. Pământul îl munceşte cu caii, aratul durând  chiar şi  7-8 zile. Chiar dacă locul nu este alimentat cu energie electrică şi nici nu se întrevede o perspectivă în acest sens Petre Miloşescu spune că n-are probleme. Farmecul acestui trai inedit este şi lumina opaiţului.

Dealtfel, el şi-ar dori să deschidă aici un popas turistic în care drumeţii care vor să înnopteze la el să aibă parte de un astfel de tratament: lumină de la opaiţ, brânză, smântână şi lapte de la vacile sale, pâine făcută în cuptor. Pentru orice eventualitate însă are pe  munte  şi un generator de electricitate care funcţionează cu combustibili şi pe care l-a folosit rar. Locul de aici chiar e pustiu.

Au fost 7 colibe aici lângă pământul nostru,  dar au rămas pustii, părăsite. Bătrânii au murit ori nu mai sunt în putere, copiii au plecat pe la Timişoara sau în alte părţi. Doar noi mai suntem!Adică eu.
Ne-a declarat Petre Miloşescu

Coliba lui Petre Miloşescu din zona Gripsuri cum îi spun sătenii este de fapt o fermă alcătuită din grajduri, anexe, coteţe, fânare şi o casă în care omul are paturi, sobă, masă şi toate cele trebuincioase. De precizat că toate aceste construcţii sunt clădite  din lemne groase, paralele, izolate  cu paie şi pământ. Petre Miloşescu povesteşte că s-a pus pe muncă mai abitir după ce a devenit pensionar. El a lucrat ca şofer şi în urmă cu câţiva ani, când a ieşit la pensie, a cumpărat ,,de la cineva din Craiova” o maşină de armată veche.

Este vorba de un camion vechi, un buceag, care mă ajută mult. Cu maşina aceasta mă deplasez pe munte la colibă pe drumul forestier anevoios  de 6 kilometri. Merge încet dar bine. Fac în jur de trei sferturi de ceas de jos din sat şi până sus la colibă. Transport laptele şi brânza, mă aprovizionez cu ce am nevoie. E bună. Pe jos ar fi complicat, mai cobor şi cu caii,  dar rar!
Ne-a povestit Petre Miloşescu

Acesta ne-a spus  că în munca sa, cei 4 copii şi soţia Georgeta îl ajută foarte rar. Soţia are grijă de gospodăria din sat, iar copiii au serviciu şi o parte sunt plecaţi din Dubova.

Eu sunt omul care nu pot să stau aşa degeaba pe pământ,  chiar dacă am ieşit la pensie. În vară am avut 32 de vaci aici la colibă, dar am mai tăiat şi vândut. Acum am 22 vaci şi 10 cai. Multe animale o să ne fete acum în primăvară. Nu e greu deloc, avem fâneţe, avem lucernă, grajduri. Sunt aici şi izvoare de apă. Animalele merg singure la păscut şi adăpat. Ştiu să se întoarcă acasă.   Eu doar le supraveghez. N-a venit niciodată la ele ursul sau lupul, dar dacă vine are de unde să ia!
Ne-a declarat nea Petre, râzând

El ne-a povestit că o astfel de viaţă  în mijlocul naturii îl încarcă cu energie pozitivă.

N-ai timp să te plictiseşti, că e tot timpul ceva de făcut aici. Şi îmi place!  Plus că zona este minunată. De pe  platoul acesta  muntos se vede Dunărea la Cazane. Am în plan să fac şi un popas turistic, dar e cam rău cu drumul!
Ne-a mai spus nea Petre Miloşescu

Nea Petre are cea mai tare colibă însă multe  dintre ele au rămas în paragină. Concret, din cele 7 colibe din zona Gripsuri doar Petre Miloşescu a mai rămas. În zona Poieni sunt 4 colibe, din care 3 sunt părăsite. Doar de una singură se ocupă cineva,  însă numai  vara. În zona Zbăg este un localnic care stă şi iarna la colibă ca şi Petre Miloşescu. Este vorba de Nicoliţă Gogoan care are 40 de oi şi 7 vaci. Tot aici mai sunt grupate alte 3 colibe, dar proprietarii vin doar vara la ele. Ultima zonă cu colibe este la Velici unde proprietarii în număr de 3 vin  la treabă doar vara.

Multe colibe ale dubovenilor au rămas părăsite. Din câte ştiu eu doar Petre Miloşescu şi Nicoliţă Gogan stau la colibe şi iarna şi vara cu animalele. Aşa este, Petre are cele mai multe animale, vreo 10 cai şi peste 20 de vaci. Ce face cu atea numai el ştie.
Ne-a declarat un sătean din Dubova

 
Curs valutar BNR - 23-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj