Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
«Circul» continuă în Bănie
Strigătele craiovenilor pentru salvarea zonei Roşia Montană, înăbuşite de muzică
Asineta GÎSCAN ,23 septembrie 2013,01:30 nr. afisari:4024

Protestele privind proiectul minier Roşia Montană au continuat şi la Craiova. A patra duminică de proteste la Craiova a strâns, în Piaţa “Mihai Viteazul”, aproape 200 de persoane. Oamenii au afişat din nou bannere prin care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de proiectul avizat de Guvern. “Farădelegea te lasă fără casă” sau “Opreşte legea distrugerii Roşiei Montane!” sunt doar două dintre numeroasele mesaje transmise de craiovenii protestatari.Mai mult, aceştia sunt foc şi pară pe autorităţile locale. În timp ce militau pentru “o cauza nobilă”, alte două evenimente se desfăşurau, simultan, în Piaţa Mihai Viteazul. Într-o parte muzică simfonică, în alta uşoară. Ambele ritmuri răsunau în centrul Băniei suficient de tare încât protestatarii să nu poată fi auziţi.

Ceva este în neregulă cu guvernanţii noştri. E clar că această exploatare nu este benefică pentru noi, ca populaţie. Guvernanţii noştri sunt duşi, dar nu numai cei din actuala conducere, ci toţi. Nu am mai participat la protest, este pentru prima oară, dar am de gând să merg mai departe. În weekend sigur voi veni. Mie mi se pare că aceste evenimente care mai au loc tot acum au fost aprobate cu un scop. Nu este rău să organizeze un concert în Piaţa Mihai Viteazul, dar nu mi se pare un moment prielnic, mai ales pentru că am înţeles că locatarii şi-au exprimat nemulţumirea cum că s-ar fi săturat de muzica asurzitoare. De asemenea, am o părere foarte proastă şi despre conducerea Craiovei. Doamna primar are veleităţi de vedetă, de artistă, nu o interesează decât să se îmbrace în costume de epocă. Sunt oameni care s-au înscris în audienţă acum trei, patru luni şi nu au primit niciun semn de la primar. Am înţeles că sunt şi oameni care lucrează în Primărie şi nu au văzut-o niciodată, nu au stat de vorbă cu ea. Cred că şi ca administrator este mult mai slabă decât fostul primar. Nici de Solomon nu am fost mulţumită. Sunt inginer de meserie. Eu voi face orice va fi necesar pentru ca guvernanţii să vadă că trebuie să ţină cont de părerea oamenilor.
A menţionat Elena

«Lupt pentru această idee din 2000»

Craiovenii care contestă proiectul spun că de la început au fost împotriva exploatării miniere.

Protestăm, pentru că suntem minţiţi de foarte mulţi ani. Suntem furaţi, păcăliţi de un grup de oameni care nu-şi văd decât propriile interese, negândindu-se la viitoarele generaţii. Vor să distrugă mediul, natura, vor să avem o ţară săracă, chiar dacă bogăţiile au fost păstrate mii de ani, ca şi cum ei ar trăi veşnic şi tot ceea ce cumulează le ajunge pentru totdeauna. Nu este aşa, trebuie să ne gândim la cei care vin după noi. Suntem alături de tineri. Sunt inginer de profesie, dar acum sunt persoană independentă, am o mică afacere. Îi sfătuiesc pe tineri să nu renunţe, să lupte pentru o idee, să facă din asta o misiune. Trebuie să facem ceva pentru toţi la un loc, pe pământ este loc pentru toată lumea. Astăzi participăm pentru a patra oară la proteste. În Bucureşti am reprezentanţi la protest, băiatul meu locuieşte acolo. Lupt pentru această idee din 2000, am strâns atunci aproape 1.000 de semnături în Craiova. Din păcate, aici, la olteni, este mai greu să schimbi mentalitatea oamenilor. Oamenii au şi o teamă sau jenă. De fiecare dată vin cu soţul meu.
A relatat Emilia

Până la capăt

Ne aflăm pentru a patra săptămână aici, pentru a fi solidari cu protestele care au loc în toată ţara, privind exploarea resurselor naturale din zona Roşia Montană. Nu ne dorim demararea protestului respectiv, nu ne dorim exploatarea în niciun fel, indiferent de ce firmă este vorba. Nu cred că suntem pregătiţi în momentul de faţă pentru exploatarea acelor resurse în mod corect. În momentul de faţă, aşa cum arată proiectul, nu ne oferă nouă niciun avantaj. Vinovaţi sunt mulţi, se poate începe cu clasa politică şi se poate ajunge până la populaţie. Din păcate, doar un procent mic iese în stradă să-şi spună nemulţumirile. Eu sunt sigur că nivelul de nemulţumire e mult mai mare. La noi sunt şi multe prejudecăţi şi nu avem o cultură în acest sens.  Venim după o perioadă care ne-a făcut mult rău, perioada comunistă. O mare parte a populaţiei a trăit exclusiv în vremurile acelea şi mentalitatea ei nu s-a schimbat atât de mult încât să facă acest pas spre protest. Noi vom merge până la capăt. Sperăm să ni se alăture din ce în ce mai mulţi oameni. Protestele vor continua până în momentul în care proiectul respectiv va fi respins. Lucrez ca operator la Ford Craiova.
A spus Cătălin

Mii de oameni au ieşit ieri în stradă, pentru a patra duminică la rând, atât în ţară, cât şi în alte mari oraşe ale lumii, pentru a cere stoparea proiectului privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. În Capitală a fost a 22-a zi de proteste.

 
Curs valutar BNR - 15-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj