Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
«Caravana cu poveşti» îşi va continua traseul şi anul viitor
Peste 200 de suflete defavorizate au cunoscut eroii poveştilor româneşti
Asineta GÎSCAN ,12 decembrie 2013,23:21 nr. afisari:3480

Cu sprijinul asigurat de Grupul CEZ în România, Asociaţia Vasiliada, în parteneriat cu Asociaţia Fapte Bune pentru Comunitate au iniţiat, începând cu luna decembrie 2012, un inedit proiect socio-educativ pentru copii care trăiesc în mediul rural, din judeţul Dolj. Proiectul „Caravana cu Poveşti” şi-a propus să dezvolte interesul copiilor din comunităţile rurale sărace de a citi poveşti, crescând astfel cu modelele şi eroii din basmele româneşti.

Este un proiect foarte cald. Ne întâlnim în apropierea sărbătorilor de iarnă. Întâlnirea are rolul de a vă împărtăşi cum s-au desfăşurat cele 12 luni de proiect << Caravana cu poveşti>>. Vrem să vă împărtăşim felul în care ne-am gândit să continuăm acest proiect, pentru că a fost unul foarte frumos. Ne-am adus şi noi aminte de eroii poveştilor româneşti. Deşi l-am gândit a fi un proiect micuţ şi totodată un proiect pilot, acesta a crescut foarte mult în cele 12 luni. Peste tot pe unde am fost, eram aşteptaţi cu nerăbdare de copii. Suntem mândri de faptul că am reuşit să punem bazele unui parteneriat lucrativ şi dinamic. Chiar dacă nu aveam anumite acţiuni impuse în proiect, ele au avut un curs firesc şi au venit ca o iniţiativă.
A declarat Adrian Stănulică, preşedinte Asociaţia Vasiliada

«Copiii au învăţat să devină eroi, să facă diferenţa între bine şi rău»

Cu ajutorul Asociaţiei Vasiliada şi Grupului CEZ Vânzare, micuţii doljeni au avut posibilitatea de a evolua, de a face un pas înainte din punct de vedere educativ. Astfel, copiii au avut posibilitatea de a învăţa să aprecieze cât mai mult anumite valori morale implementate de tinerii voluntari şi totodată să diferenţieze binele de rău.

Este un proiect în care am investit suflet, pentru că se adresează copiilor, celor pe care azi îi formăm, pentru ca mâine să fie ceea ce ne dorim cu toţii. Ceea ce ne propusesem iniţial s-a întâmplat. Copiii au învăţat să devină eroi, să facă diferenţa între bine şi rău. Sunt copii inteligenţi, care merită şansa de a cunoaşte valorile naţionale  culturale. Merită tot ceea ce noi am făcut pentru ei. Proiectul reprezintă doar un pas înainte în educaţia lor. << Caravana cu poveşti>> a fost un adevărat succes. Vreau să mulţumesc şi voluntarilor. Proiectul implică fapte, nu vorbe.
A menţionat Mirela Dima, director executiv CEZ Vânzare

210 copii au fost norocoşii care s-au bucurat de proiectul derulat de Asociaţia Vasiliada. Organizatorii au efectuat un număr de 45 de deplasări din cele 50 propuse până la finalul anului. “Caravana cu poveşti’’ a poposit în cinci localităţi doljene, aducându-le astfel o bucurie micuţilor din locurile respective. Cele cinci localităţi în care au mers voluntarii sunt: Ocolna, Lipovu, Salcia, Sălcuţa şi Busu.

Când am plecat la drum, doar cu ideea de proiect, ne-am analizat pe noi şi ne-am gândit ce trebuie să facem pentru ca micuţii să beneficieze de o educaţie aleasă. Educaţia se poate forma cel mai uşor când suntem copii. Poveştile stau la baza dezvoltării micuţilor. Am utilizat poveştile pentru a-i ajuta pe copii să-şi dezvolte cât mai bine şi să-şi îmbunătăţească relaţiile cu părinţii şi cu fraţii. Proiectul poate fi considerat un instrument atât de educaţie, cât şi de dezvoltare. I-a ajutat să pătrundă într-o lume fantastică, plină de mister şi le-a sporit încrederea în propriile forţe. CEZ a pus la dispoziţie toate resursele tehnice. A urmat apoi etapa de selecţie a cărţilor. 201 copii s-au bucurat de acest proiect. Am avut un număr de 45 de deplasări din cele 50 propuse până la finalul anului. Cadrele didactice care au luat parte îşi doresc să continue acţiunea. Niciodată poveştile nu pot fi înlocuite de televizor, calculator sau radio.
Cătălina Tănăsescu, coordonator proiect

Proiectul va lua cu asalt şi localităţile din Mehedinţi

Proiectul «Caravana cu poveşti» va continua şi anul viitor. Lumea fantastică a basmelor va poposi şi în Mehedinţi.

Proiectul nu doar că va continua, el se va şi dezvolta. Dacă în 2013 am mers în cinci localităţi din Dolj, în 2014 acţiunea va fi dezvoltată şi în Mehedinţi. În total, vor fi vizitate zece comunităţi. Selecţia va fi făcută în funcţie de locurile în care rata abandonului şcolar este ridicată, unde copiii minori se află în grija altor persoane, întrucât părinţii sunt plecaţi la muncă, peste hotare, dar şi în locurile în care rata şomajului este ridicată şi perspectivele sunt scăzute. Vizitele vor începe în luna ianuarie şi vor fi finalizate în decembrie 2014.
A dezvăluit Sorin Boboc, director programe, Asociaţia Vasiliada

Peste 400 de suflete vor avea bucuria, anul viitor, de a se întâlni cu “Caravana cu poveşti’’, în satele în care trăiesc.

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj