Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
DGASPC Dolj va organiza în cadrul instituţiei o sală de audiere a minorilor în sistemul de justiţie juvenilă
«Audis: pentru o mai bună audiere a minorilor!»
Decizia a fost luată în urma unei întâlniri care a avut loc în zilele de 3 şi 4 aprilie, la Bucureşti
Ionela PREDESCU ,7 aprilie 2013,20:55 nr. afisari:4064

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj va organiza în cadrul instituţiei o sală de audiere a minorilor în sistemul de justiţie juvenilă, decizia fiind luată în urma unei întâlniri care a avut loc în zilele de 3 şi 4 aprilie, la Bucureşti, şi care s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor Ambasadei Republicii Franţa, precum şi a mai multor ministere, organizaţii neguvernamentale. Directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu, a precizat că, într-o primă fază, doar două săli de audiere a minorilor vor fi amenajate în România, respectiv la Craiova şi Cluj.

Întâlnirea de la Bucureşti a fost organizată în cadrul proiectului «Audis: pentru o mai bună audiere a minorilor!», prin care se urmăreşte realizarea unei analize a situaţiei actuale privind audierea minorilor în sistemul de justiţie juvenilă, o analiză a cadrului legislativ şi a practicilor în ceea ce priveşte audierea minorilor în România, Franţa, Bulgaria şi Republica Moldova. Dezbaterile au pus accent pe aspectele privind audierea minorilor în condiţii optime, lucrul în echipe pluridisciplinare, precum şi coordonarea între profesioniştii cu responsabilităţi în protecţia copiilor. Au fost prezentate modele de audiere a minorilor în procedurile penale şi civile din Franţa, Bulgaria, Republica Moldova şi România. Întâlnirea a fost urmată de o reuniune tehnică privind amenajarea a două săli de audiere minori în Craiova şi Cluj. În urma dezbaterilor în plen, dar şi în cadrul atelierelor de lucru, s-a decis ca respectivele două săli de audiere să fie amenajate în cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de la nivelul celor două judeţe. Totodată, au mai fost stabilite procedurile de lucru, competenţele şi rolurile specialiştilor din echipele de audiere. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj şi-a asumat rolul de coordonator, având responsabilitatea de a derula prezentul proiect la nivelul judeţului Dolj. Considerăm oportună înfiinţarea unei astfel de săli la Craiova, deoarece procedura de audiere poate afecta structura emoţională a unui minor, dacă nu este realizată de către specialişti cu competenţă în domeniu şi într-un spaţiu care să asigure protejarea intimităţii copilului.
Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) şi partenerii săi, Ambasada  Franţei în  România, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Direcţia pentru Protecţia Copilului (DPC), Ministerul Afacerilor Interne - Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) şi organizaţia franceză “La Voix de l’Enfant” au organizat, în perioada 3 - 4 aprilie, la Bucureşti, o masă rotundă cu tema “Audierea minorilor: o provocare pentru justiţia minorilor!”.

Evenimentul a fost prima întâlnire a profesioniştilor în cadrul proiectului Audis şi va fi urmat de două sesiuni de formare profesională a echipelor pluridisciplinare în tehnica audierii minorilor, precum şi de înfiinţarea celor două săli de audiere la Craiova şi Cluj. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui reprezentant al Ambasadei Franţei în România - ambasador Philippe Gustin; un reprezentant al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - secretar de stat  Codrin Scutaru; un reprezentant al Avocatului Poporului - director adjunct Adrian Oprea; un reprezentant din partea Direcţiei pentru Protecţia Copilului -  consilierul Simona Oproiu.

De asemenea, au mai participat: consilierul Magda Calangiu din partea  Ministerului Justiţiei; din partea Ministerului  Afacerilor Interne - inspectorul principal Nicoleta Niţă; reprezentantul Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) - preşedinte Bogdan Simion; reprezentantul Asociaţiei “Alternative Sociale” - director executiv Cătălin Luca; directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Florin Stancu; Nicoleta Molnar, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj.

Conform calendarului implementării prezentului proiect, la sfârşitul lunii aprilie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj va coordona activitatea de înfiinţare a unui comitet de pilotaj la nivelul judeţului, format din reprezentanţi ai: DGASPC Dolj, Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Tribunalului Dolj, Judecătoriei Craiova, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, Centrului Regional ANITP Craiova, medici cu specializarea pediatrie şi neuropsihiatrie infantilă, reprezentantul unui ONG local cu experienţă în domeniul protecţiei copilului.

DGASPC Dolj pune la dispoziţie spaţiul necesar amenajării sălii de audiere, dotarea acesteia fiind asigurată prin bugetul proiectului de Asociaţia Federativă “La Voix De L’Enfant”. Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj, a afirmat: “Considerăm oportună înfiinţarea unei astfel de săli la Craiova, deoarece procedura de audiere poate afecta structura emoţională a unui minor dacă nu este realizată de către specialişti cu competenţă în domeniu şi într-un spaţiu care să asigure protejarea intimităţii copilului”.

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj