Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Campanie împotriva infracţionalităţii cu minori şi tineri privaţi de libertate
Delicvenţa, inamicul numărul 1 al tinerilor
Violenţa ia amploare printre adolescenţi
Asineta GÎSCAN ,4 iunie 2013,21:57 nr. afisari:3986

Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova derulează, până pe 7 iunie, o campanie pentru prevenirea delicvenţei juvenile care se adresează elevilor din mai multe licee craiovene.
Trei minori condamnaţi la privare de libertate pentru săvârşirea unor infracţiuni s-au întâlnit, ieri, cu adolescenţi de la Colegiul Tehnic “Costin D. Neniţescu” din Craiova.

Colegiul Tehnic «Costin D. Neniţescu» colaborează cu Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, dar şi cu Universitatea «Spiru Haret» şi Universitatea din Craiova. Dorim să dezbatem probleme legate de violenţă, să promovăm un comportament decent, pentru că am observat că în ultima perioadă a luat amploare un tip de comportament nefavorabil în rândul elevilor. Azi (n.r. - ieri) participă în jur de 60 de elevi de la toate clasele, mai puţin clasa a XII-a, întrucât au intrat în febra bacalaureatului. Din fericire, nu am avut cazuri de violenţă extremă în şcoală, dar observăm pe fiecare zi că elevii sunt înclinaţi către aceste acte, iar prin intermediul unor asemenea acţiuni sperăm să stopăm acest fenomen.
Ion Fluieraşu, consilier educativ la Colegiul Tehnic “Costin D. Neniţescu”

Penitenciarul, alături de adolescenţii cu probleme de comportament

Penitenciarul de Minori şi Tineri (PMT) Craiova încearcă să ofere cât mai multe sfaturi utile tinerilor.

Tinerii şi minorii din cadrul penitenciarului vor merge, timp de mai multe zile, prin liceele din Craiova, pentru a transmite un mesaj din suflet şi din propria experienţă, pe linia prevenirii faptelor infracţionale, a delicvenţei, a anturajelor nepotrivite. De asemenea, ei doresc să-i înveţe pe colegii lor din libertate să se ferească de situaţiile cu posibil risc infracţional. Tinerii prezenţi azi aici (n.r. - ieri, 4 iunie) au ajuns în acest loc din cauze diferite, iar pentru o vreme vor trebui să ispăşească o pedeapsă privativă de libertate. Sunt foarte activi, dornici să se redreseze comportamental, să împărtăşească din experienţa lor şi să transmită un mesaj nonviolenţă. Totodată, ei vin cumva din dorinţa de a schimba prejudecata şi mentalitatea. Au dreptul la a doua şansă, iar greşelile lor sunt diferite. Au făcut fapte în afara legii şi acum răspund penal. La acest moment, în custodia penitenciarului există 550 de minori şi tineri. Cei prezenţi la această acţiune au 17 şi 18 ani.
Monica Popescu, psiholog în cadrul Penitenciarului de Minori şi Tineri

Şi ei au dreptul la a doua şansă!

Tinerii aflaţi în PMT spun că realizează gravitatea faptelor de înfracţiune pe care le-au comis şi încearcă să se redreseze.

Sunt la penitenciar pentru o tâlhărie. Sunt în clasa a IX-a. În penitenciar am avut timp să mă gândesc la tot şi să mă căiesc.
Unul dintre minorii privaţi de libertate

Am 17 ani. În toată această perioadă mi-am dat seama câte greşeli am făcut. Mie mi-a plăcut pentru moment ceea ce am făcut. Mă distram atunci. Nu m-am luat după nimeni. Eu voi sta departe, dar nu ştiu ce o să fie când o să ies. Anturajul m-a îndemnat să fac asta. Prietenii aveau bani, se distrau şi, ca să le arăt că şi eu pot să am bani, am decis să fur.
Un alt minor din cadrul penitenciarului

 
Curs valutar BNR - 23-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj