Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Olguţa îi rade pe vânzătorii de alcool şi ţigări
Chioşcariada se mută la şcoală
Controalele desfăşurate de Poliţia Locală scot în evidenţă un fenomen extrem de îngrijorător pentru părinţi: unele societăţi comerciale cu sedii în incinta unităţilor de învăţământ vând ţigări şi alcool
Cosmin HORJAN ,12 martie 2013,22:20 nr. afisari:4881

Şeful ISJ Dolj, Georgică Bercea, spune că instituţia pe care o conduce nu poate efectua controale la aceste spaţii comerciale şi că nu ştia de existenţa unor astfel de magazine. Georgică Florea Bercea se disculpă şi aruncă pisica la organele din sistemul sanitar care au autorizat funcţionarea magazinelor care vând ţigări şi alcool în şcoli.

Nu ştiam că există astfel de situaţii şi sper să nu se confirme, dar ISJ Dolj nu poate verifica aceste magazine. Aceste magazine au primit autorizaţii de funcţionare de la Primărie şi poate ar trebui întrebat cum au primit avizele din partea DSP (Direcţia de Sănătate Publică - n.r.). O să verificăm şi noi situaţia, dar sper să nu fie aşa.
Georgică Bercea

Până să înceapă ISJ “să verifice situaţia”, poliţiştii locali au luat-o înainte şi au identificat magazinele care comercializau alcool şi ţigări în incinta şcolilor. Este vorba despre o listă care cuprinde 10 astfel de agenţi comerciali, nouă dintre ei fiind deja sancţionaţi de autorităţi. Chioşcurile funcţionează în incinta următoarelor unităţi de invăţământ: Şcoala 29 “Nicolae Romanescu”, Şcoala 36 “Gheorghe Bibescu”, Şcoala Gimnazială “Sfântul Gheorghe”, şcolile 30, 32, 34 şi Grădiniţa nr. 40. În curtea Şcolii 34 funcţionează nu mai puţin de patru unităţi comerciale, trei dintre acestea fiind sancţionate cu ocazia controalelor efectuate de poliţişti. Legislaţia în vigoare interzice comercializarea băuturilor alcoolice şi a ţigărilor în proximitatea unităţilor de învăţământ. Cum chioşcurile cu pricina încalcă legea, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că acestea vor fi demolate în perioada imediat următoare.

Vom proceda la desfiinţarea acestor chioşcuri, pentru că nu respectă legislaţia în vigoare şi nu respectă o hotărâre de Consiliu Local, care spune că nu au voie să vândă decât produse de patiserie, papetărie şi alimente nerestricţionate de Ministerul Sănătăţii. Cred că este o veste bună pentru părinţi, cred că şi ceilalţi trebuie să înveţe că trebuie să respecte legea. Inclusiv la grădiniţe se vând produse de alcool şi tutun. Toate aceste construcţii vor fi date jos imediat.
Olguţa Vasilescu

Totodată, municipalitatea va efectua verificări şi în ceea ce priveşte modalităţile în care se fac investiţiile şi achiziţiile în şcoli şi licee.

Am constatat tot felul de nereguli, motiv pentru care am transmis adrese. Aştept răspunsul şi vom aplica măsuri, după verificări. S-a constatat că există şcoli cu tot felul de firme, dar utilităţile sunt plătite de către şcoală, recte de către Primărie. Şcolile încasează bani din chirii, dar nu transmit mai departe, către Primărie, cota de 50 la sută, aşa cum este prevăzut. Am transmis şi noi o adresă către şcoli, să ne facă liste cu toate investiţiile realizate în ultimii doi ani, cu investiţiile aflate în derulare, liste de achiziţii şi o situaţie clară cu spaţiile individuale din incinta şcolilor. Vrem să avem răspunsuri cât mai concrete, pentru că avem tot felul de informaţii. Spre exemplu, am auzit că la o şcoală s-au cumpărat 104 găleţi. Nu ştim ce-or face cu ele, poate că plouă prin acoperiş şi în fiecare clasă trebuie puse câte 10 sau 20 de găleţi.
Olguţa Vasilescu

 
Curs valutar BNR - 19-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj