Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
15 Martie - Ziua mondială a drepturilor consumatorilor
«Acum! Justiţie pentru consumatori»
În fiecare an, din 1983, Organizaţia Internaţională a Asociaţiilor de Consumatori - Consumers International - propune o temă pentru Ziua Consumatorului, iar tema aleasă reflectă subiectul de maxim interes al perioadei pentru consumatorii din întreaga lume
Ionela PREDESCU ,14 martie 2013,22:07 nr. afisari:4837

Anul acesta, conform calendarului realizat de Consumers International, tema propusă pentru marcarea evenimentului este “Acum! Justiţie pentru consumatori”, care pune accent pe modul cum sunt apărate drepturile consumatorilor, cum sunt rezolvate reclamaţiile acestora, cum sunt reprezentate drepturile colective în instanţă, precum şi pe gradul de accesibilitate la justiţie.   

În acest an, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor  marchează Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor printr-o serie de evenimente organizate cu scopul de a readuce în atenţia publică importanţa cunoaşterii drepturilor de consumator. Dacă profilul consumatorului activ, informat şi dispus să-şi apere drepturile, va prevala ca model de comportament, societatea noastră va avea numai de câştigat.

În ziua de 15 martie 1962, John Fitzgerald Kennedy, preşedinte al Statelor Unite al Americii, rostea în Congres un mesaj legat de drepturile consumatorilor, susţinând existenţa a patru drepturi fundamentale ale acestora: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat şi dreptul de a alege liber produse şi servicii. Acest moment este punctul de referinţă al istoriei formelor organizate de protecţie a consumatorilor.

Alida Mitruţoiu, comisar- şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea S-V Oltenia:
În judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi, Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor va fi marcată în acest an prin realizarea, în marile spaţii comerciale, a unor acţiuni de informare şi consiliere în domeniul protecţiei consumatorilor la nivel local, inclusiv prin distribuirea de materiale informative având ca temă «Dreptul tău în calitate de consumator». De asemenea, comisarii CJPC-urilor vor soluţiona operativ reclamaţii ale clienţilor aflaţi în complexul respectiv. CJPC-urile vor colabora cu inspectoratele şcolare judeţene în vederea organizării fazei  judeţene a  Concursului  Naţional «Alege! Este dreptul tău» - ediţia a XI-a. Reprezentanţii CJPC vor face parte din comisia de jurizare a concursului, care a fost lansat în luna februarie, iar în luna martie va avea loc faza la nivel judeţean. Câştigătorii urmează să participe la faza pe ţară, ce va avea loc în vară, pe litoralul Mării Negre.

Rezultate ale activităţii CJPC-urilor din Oltenia în anul 2012: au fost efectuate 39 de controale tematice dispuse de ANPC Bucureşti, 75 de controale proprii şi controale inopinate, în cadrul cărora au fost efectuate peste 6.500 de acţiuni de verificare; au fost aplicate 3.763 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 5.828.650 de lei; au fost depistate produse neconforme în valoare de peste 130.700 de lei; au fost înregistrate şi soluţionate 2.764 de reclamaţii şi sesizări, din care 1.302 întemeiate, 887 neîntemeiate, iar 575 au fost clasate; s-a participat la peste 400 de acţiuni în colaborare cu alte instituţii cu atribuţii în domeniul protecţiei consumatorilor. 

 
Curs valutar BNR - 20-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj