Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
«Satul românesc poate fi revitalizat cu sprijinul fondurilor europene»
Preşedintele CJ Dolj a participat la cea de-a 104-a sesiune plenară a Comitetului Regiunilor
,1 decembrie 2013,23:44 nr. afisari:2785

Strategia Uniunii Europene (UE) în domeniul politicii agricole comune pentru perioada 2014-2020 stimulează creşterea economică prin mecanisme şi instrumente gândite să încurajeze dezvoltarea producătorilor, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, în urma unei întâlniri pe care a avut-o, la Bruxelles, cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, în calitate de lider al delegaţiei României la Comitetul Regiunilor (CoR), a participat, în perioada 28-29 noiembrie, la cea de-a 104-a sesiune plenară a CoR. Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a organizat o întâlnire între membrii delegaţiei României la CoR şi comisarul european Dacian Cioloş.

A fost o ocazie bună pentru noi, membrii delegaţiei, fie că vorbim de preşedinţi de consilii judeţene, fie de primari de municipii, oraşe sau comune, să discutăm cu comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, domnul Dacian Cioloş. Întâlnirea, pe care am organizat-o cu sprijinul biroului delegaţiei României la CoR, a fost foarte importantă, pentru că am putut afla direct de la un oficial european avizat care sunt priorităţile UE în materie de politică agricolă, în perioada 2014-2020. Mă bucur că am avut cu domnul Dacian Cioloş o discuţie fructuoasă şi interactivă, menită a limpezi câteva dintre principiile şi politicile europene care se vor aplica în acest sector agricol, vital pentru economia românească. Lecţia fondurilor europene, pe care exponenţii autorităţilor locale au învăţat-o foarte bine în segmentul financiar trecut, va fi de bun augur acum, la începutul unuia nou.
A declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa

Totodată, Ion Prioteasa, liderul delegaţiei României la CoR, a mai precizat că pachetul european de măsuri financiare creează premise favorabile revitalizării sectorului agricol şi a satului românesc, apreciind că proiectele de investiţii prioritare pentru comunităţile locale vor putea fi realizate prin accesarea fondurilor nerambursabile de către primari.    

Strategia europeană pentru sectorul agricol, aşa cum a fost gândită, oferă multe şanse de dezvoltare producătorilor români. Vestea bună este că, pentru segmentul financiar următor, plăţile directe, în ceea ce priveşte România, se vor menţine ca plăţi pe hectar, abordarea la nivel european fiind plata pe fermă. Cam asta ar fi tendinţa europeană în noua politică agricolă comună, excepţie făcând noile state membre, unde, de asemenea, a fost acceptată plata la hectar. Avantajul este că un fermier are posibilitatea de a beneficia de o plată care poate evolua în funcţie de suprafaţa pe care o deţine, în timp ce pentru plăţile directe pe ferme drepturile financiare rămân aproximativ aceleaşi.Un element care merită a fi luat în calcul în noua politică agricolă este oferirea unei plăţi complementare tinerilor fermieri. Aceasta înseamnă că un tânăr care se aşază în ferma lui sau într-o societate agricolă condusă de el sau în care are capital majoritar va primi, în primii cinci ani de la instalare, cu până la 25 la sută mai mult, ca plată complementară. O veste bună o primesc şi cei care deţin ferme mici, în cazul cărora se vor introduce plăţile simplificate, adică nu se va mai face niciun alt control, fiind suficientă existenţa fermei şi faptul că acolo se desfăşoară o activitate agricolă. Nu se mai măsoară parcelele, nu se mai fac alte controale. Această măsură va simplifica foarte mult lucrurile atât pentru beneficiar, cât şi pentru Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.Satul românesc poate fi revitalizat cu sprijinul fondurilor europene şi sunt convins că primarii vor spune la sfârşit de mandat că au obţinut finanţare nerambursabilă pentru cel puţin un obiectiv important şi necesar comunităţii din care fac parte.
A declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa

La întâlnirea cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, alături de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, au participat coordonatorul Delegaţiei României la CoR, Liliana Mangeac, preşedinţii CJ Iaşi, Cristian Mihai Adomniţei, CJ Bacău, Dragoş Adrian Benea, CJ Harghita, Csaba Borboly, precum şi primarii a şapte localităţi: Bacău – Romeo Stavarache, Chitila – Emilian Oprea, Mizil – Emil Proşcan, Eforie – Ovidiu Brăiloiu, Dudeştii Noi – Alin Adrian Nica, Cumpăna – Mariana Gâju şi Vulcana-Băi – Emil Drăghici, preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România.

 
Curs valutar BNR - 23-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj