Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Sâmbătă a avut loc, la Bucureşti, Convenţia Naţională Extraordinară a PDL
Vasile Blaga, reales în fruntea Partidului Democrat Liberal
Au fost 4.567 de sufragii valabil exprimate. 2.344 de delegaţi au votat cu Vasile Blaga, 2.014 cu Elena Udrea şi doar 209 cu Monica Macovei
(S. M.) ,24 martie 2013,21:59 nr. afisari:4518

Democrat-liberalii l-au reales sâmbătă, în cadrul Convenţiei Naţionale Extraordinare a partidului, pe Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al PDL. Rezultatul a fost contestat însă de contracandidata sa Elena Udrea.

Peste 4.500 de delegaţi din toată ţara s-au adunat, sâmbătă dimineaţă, la Complexul Romexpo pentru a îşi alege noul lider, unii având pancarte de susţinere pentru Vasile Blaga, iar alţii pentru Elena Udrea.

Convenţia a fost deschisă de unul dintre organizatori, care a anunţat prezenţa la eveniment a preşedintelui României, Traian Băsescu. Băsescu a fost întâmpinat de un grup de tineri democrat-liberali care aveau pancarte şi cântau “I love you Băse”. Urcând pe scenă, Traian Băsescu i-a asigurat pe delegaţii PDL că a venit “cu dragoste”.

Vreau să ştiţi că am mai primit invitaţii la alte partide, am participat la evenimentele lor politice, dar aici am venit cu dragoste, am venit cu - nu numai cu maşina preşedintelui României - am venit cu sufletul la voi, ceea ce nu mă va împiedica ca astăzi să vă vorbesc în calitate de preşedinte al României, şi nu de membru al PDL, pentru că nu mai sunt membru al acestui partid. Poate vă aşteptaţi la un discurs în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi. Nu pentru asta am venit aici. Opţiunile mele sunt cunoscute. Aşa că am venit să vedem dacă în continuare avem puncte comune, care să ne facă parteneri pentru viitor, sau nu.
Traian Băsescu

Dupa discursul presedintelui Traian Basescu a  venit rândul celor trei candidaţi şi al susţinătorilor lor să rostească discursuri, în speranţa că îi vor convinge pe democrat-liberalii care nu luaseră încă o decizie.
Monica Macovei s-a autointitulat “coşmarul lui Ponta, Năstase, Antonescu şi Voiculescu”, dând asigurări că, prin schimbare, PDL poate să reajungă la Putere. Elena Udrea a spus că PDL are nevoie de “lideri credibili”, menţionând că, în fapt, credibilitatea este dată de votul electoratului.
În discursul său, Vasile Blaga a criticat guvernarea USL şi a vorbit despre o reconstrucţie a partidului “la firul ierbii”.

După ore bune, în care delegaţii păreau că-şi pierd răbdarea în aşteptarea anunţului privind numele celui care îi va conduce, într-un final rezultatul a fost făcut cunoscut: Vasile Blaga - 2.344 de voturi, Elena Udrea - 2.014, Monica Macovei - 209 voturi. Elena Udrea a contestat rezultatul, motivând că la începutul Convenţiei s-au anunţat 4.200 de persoane, înainte de a se intra la vot s-a anunţat prezenţa finală a 4.359 de delegaţi, iar la final s-a spus că au votat 4.632. Blaga a replicat că aritmetica “este aceeaşi de 3.000 de ani” şi că înţelege că nu este uşor să pierzi.

În aceeaşi seară, Blaga a convocat la sediul PDL Colegiul Director al partidului, iar comisia de organizare a CNE a făcut o conferinţă de presă, prin care asigura că nu a existat nicio problemă în privinţa votului şi că totul a fost corect, iar susţinătorii Elenei Udrea au depus o nouă contestaţie. La finalul Convenţiei Extraordinare a PDL, nu a întârziat să apară şi reacţia preşedintelui Traian Băsescu, una de despărţire declarată faţă de PDL şi de asigurare că se va ocupa, la finalul mandatului, de construcţia dreptei.

Am văzut finalul Convenţiei PDL. Cred că am fost cinstit cu acest partid, i-am spus că după aceste alegeri ne vom alege fiecare drumul. Modul cum nu au înţeles să fie democraţi mă face să spun acum, definitiv şi pentru totdeauna, «adio, Partid Democrat». Azi ne-am despărţit. Ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine, eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei. (...) Imediat ce au simţit că pot fi singuri, aripa FSN-istă a partidului a răbufnit, iar Convenţia de astăzi este proba că 50 la sută din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului. Adio PD, adio PDL! Noi azi ne-am despărţit definitiv. Luaţi-vă drumul vostru, iar eu îl am pe al meu.
Traian Băsescu în postarea video de pe un site de socializare

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea:
Mă bucur că suntem atât de mulţi aici şi împreună vom construi viitorul. Vin din partea celor care mai cred în PDL. Partidul nostru vine după 10 ani de victorii, dar azi suntem în opoziţie. Eu cred că PDL poate să se întoarcă la guvernare, este nevoie de o schimbare, de idei noi, care să susţină un nou ciclu, de înnoire. Cred că de acum încolo partidul trebuie să contribuie la decizii de la baza lui, PDL este capabil de schimbare.

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj