Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Deputaţii au dezbătut o moţiune simplă pe tema Schengen
Parlamentarii Puterii şi ai Opoziţiei se acuză reciproc pentru ratarea intrării în Schengen
Votul final asupra moţiunii va fi dat de deputaţi în şedinţa de astăzi
(S. M.) ,18 martie 2013,22:02 nr. afisari:4306

Plenul Camerei Deputaţilor a finalizat aseară dezbaterea moţiunii simple iniţiate de PPDD pe tema Schengen, parlamentarii Puterii şi ai Opoziţiei acuzându-se reciproc pentru ratarea intrării în această zonă, potrivit  Mediafax.ro. Deputatul PNL Petre Roman a declarat că moţiunea, dincolo de atacurile personalizate, nu are legătură, pe fond, cu intrarea în Schengen pentru că atribuie acest eşec procesului MCV, care nu are legătură cu aceasta. El a spus că, dacă s-ar iniţia o moţiune pe suspiciune şi nesocotirea legii în rândurile PDL şi PPDD, s-ar obţine un “raport substanţial”.

Moţiunea simplă a PPDD este un amestec de referinţe istorice, aleatorii, aglomerări de date false, argumente şi teme de discuţie de politică internă lipsite de relevanţă pentru o decizie de politică externă.
Andrei - Valentin Sava

Sava a mai spus că “este relevant că reprezentanţii PDL susţin această moţiune din umbră, par a fi stânjeniţi că trebuie să sprijine un moment de impostură. Cei de la PDL au uitat cum strigau împotriva statelor care ne blocau aderarea la Schengen, gesturi copilăreşti precum oprirea la graniţă a tirurilor cu lalele olandeze li se păreau o afirmare a demnităţii naţionale”.
Deputatul PDL Ioan Oltean a spus că nu se aştepta ca reprezentanţii Puterii să recunoască deschis că eşecul privind aderarea la Schengen le aparţine, dar credea că măcar vor recunoaşte că există o mulţime de elemente care au încurajat statele europene să aibă reţineri în legătură cu intrarea României în Schengen. El l-a criticat pe preşedintele Senatului, Crin Antonescu, pentru faptul că a spus că intrarea în Schengen nu este o prioritate.

Cine spune că aderarea nu este o prioritate arată dispreţ total şi şocant la adresa poporului român. (...) PDL apreciază extrem de întemeiată această moţiune simplă.
Ioan Oltean

Deputatul UDMR Laszlo Borbely a precizat că reprezentanţii UDMR se vor abţine la votul moţiunii, pentru că aceasta nu apropie mai mult România de spaţiul Schengen. Grupul miniorităţilor va vota împotriva moţiunii simple, a anunţat şi deputatul Ovidiu Gantz, care a spus că moţiunea nu trebuia adresată ministrului deEexterne Titus Corlăţean, de acest proces ocupându-se Consiliul JAI ai miniştrilor de Interne. El a adăugat că miniştrii de Interne anteriori şi-au făcut bine datoria, nominalizându-i pe Ioan Rus, Vasile Blaga şi Cristian David. În final, ministrul de Externe Titus Corlăţean a spus că este dezamăgit de “mesajul populist auzit din partea reprezentanţilor grupurilor PPDD şi PDL”. “Au făcut un mare rău românilor”, a adăugat Corlăţean.

 
Curs valutar BNR - 18-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj