Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Mircea Geoană: «Politica externă este parte a interesului naţional, nu a coabitării»
Senatorul atrage atenţia că România riscă să fie o pată neagră pe harta marilor infrastructuri ale secolului 21
(V. I.) ,8 iulie 2013,01:17 nr. afisari:4070

Senatorul PSD Mircea Geoană, consideră că politica externă a ţării este un subiect obligatoriu de colaboare între Preşedinte şi Premier, iar decizia pe Nabucco arată că acest parteneriat nu funcţionează în România.

Este politica externă a ţării un subiect al coabitării? Nu! Ea este un subiect obligatoriu de colaborare şi concertare între Preşedinte şi Premier. Pe orice alt subiect se poate sau nu coabita, pot exista tensiuni şi discuţii. Chiar dacă Preşedintele are principala voce în acest domeniu, ea nu este singura. De ce trebuie să ne şubrezim suplimentar în plan extern prin aceste atacuri? Câte vizite şi cu ce rezultate s-au soldat periplurile prezidenţiale în zona euro-siatică? Şi dacă primul-ministru retaliază şi critică rezultatele vizitelor prezidenţiale, unde ajungem? Ce mai înţeleg statele vizitate, fie de unul, fie de altul? Ce ar rămâne în urmă? Anihilare reciprocă şi o ţară cu o reputaţie tot mai precară. Avem Parteneriat Strategic cu Azerbaidjanul, în a cărui construcţie Preşedinţia a avut un rol important. Decizia pe Nabucco ne arată însă că acest parteneriat nu a funcţionat. La fel cu alte două recent încheiate parteneriate strategice, cu Polonia şi Turcia, care se derulează exclusiv la nivel de administraţii prezidenţiale, în condiţiile în care în cele două ţări prim-miniştrii sunt vioara întâi la nivel executiv.  Rezultatul? Sentimentul tot mai pronunţat că România, ca stat, nu este capabilă să umple cu conţinut şi concreteţe acest set de relaţii speciale pe care le-am promovat. Fără conţinut economic (deci implicare guvernamentală), oricâte parteneriate strategice am face, ele rămân mai degrabă simple declaraţii de intenţii, şi nu o fundaţie solidă.
Mircea Geoană

Senatorul atrage atenţia asupra faptului că, dacă nu va exista o coordonare a priorităţilor guvernamentale cu cele prezidenţiale, România ar putea deveni o “pată neagră pe harta marilor infrastructuri ale secolului 21”.

Nu titulatura parteneriatului cu China trebuie să ne preocupe (deşi semantica are semnificaţia sa), ci ce s-a întâmplat în relaţia bilaterală din ultimii 10 ani, de când parteneriatul special (primul semnat de China cu un stat european) a intrat în vigoare. Aceleaşi proiecte, reciclate din nou şi din nou de preşedinţi şi premieri succesivi. Între timp, China a investit deja în Ungaria, Bulgaria şi Grecia miliarde de dolari, inclusiv în finanţarea de trenuri de mare viteză în cele două ţări vecine şi concurente cu noi pentru accesul la marile rute de transport, comunicaţii şi energie pe noul Drum al Mătăsii, care reînnoadă rutele istorice de comerţ între Asia şi Europa.Dacă nu înţelegem motivele pentru care Nabucco a mers către un alt partener strategic al României, spre Italia, şi nu a trecut pe la noi, să nu ne surprindă dacă România va rămâne o pată neagră pe harta marilor infrastructuri ale secolului 21, cu toate implicaţiile economice şi strategice ce decurg de aici! În loc de acuze publice, de ce nu poate exista un minim de coordonare a agendei şi priorităţilor externe prezidenţiale cu cele guvernamentale şi parlamentare? Aşa fac toate statele cu un minim de cultură strategică şi instituţională. Scoateţi politica externă din competiţia politică şi readuceţi-o la nivelul pe care l-a avut până în momentul integrării în NATO şi UE! Ea este parte a interesului naţional, un subiect care ar trebui să unească clasa politică şi opinia publică, şi nu să o dezbine. Politica externă trebuie extrasă neîntârziat din catastiful fumegând al coabitării. Până nu este prea târziu.
Susţine senatorul PSD

 
Curs valutar BNR - 20-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj