Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Ministrul Fondurilor Europene, discuţii cu primarii din Dolj
Guvernul vrea ca rata de absorbţie a fondurilor europene să fie de 80% în 2015
Ana - Maria CONSTANTINESCU ,6 noiembrie 2013,00:07 nr. afisari:3310

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit, ieri, cu o parte dintre primarii doljeni. Ministrul a participat, la invitaţia preşedintelui PSD Dolj, deputatul Claudiu Manda, la Liga Aleşilor Locali, care a avut loc la Filiaşi. La întrunire a participat şi secretarul de stat MFE, Alin Mitrică.

Am avut o întâlnire a Ligii Aleşilor Locali şi cu domnul ministru Teodorovici, căruia îi mulţumim pentru prezenţă. Domnul deputat Florea Voinea şi domnul secretar de stat Alin Mitrică, alături de mine, au fost cei care au insistat să fie dumnealui prezent astăzi aici. La întâlnire au fost majoritatea primarilor prezenţi şi au discutat despre ce s-a întâmplat cu fondurile europene în tot acest ciclu financiar, dar şi ce se prevede pentru ciclul financiar 2014 - 2020.
A declarat deputatul social-democrat Claudiu Manda

Ministrul Teodorovici a afirmat că sunt încă probleme în sistem, dar lucururile încep să meargă într-o direcţie pozitivă.

Am ajuns la concluzia că primarii ştiu bine ce au de făcut legat de proiectele cu finanţare europeană. Sunt interesaţi de ce au de făcut de acum încolo, pentru a şti exact cum să răspundă cât mai repede faţă de comunitatea care i-a ales. Important este ca noi, ca stat, să venim în sprijinul lor şi să simplificîm foarte mult sistemul. Au fost probleme legate de blocaje, de multă birocraţie care încă mai există în sistem. Funcţionarii publici însă nu acţionează aşa cum ar trebui să o facă un om care lucrează la stat şi care depune un jurământ. Este o problemă pe care o avem încă în administraţie, aceea de mentalitate, aceea de teamă de a lua decizii, acea teamă de a ne asuma răspunderea pe ceea ce trebuie să facem zi de zi. În mai 2012 s-a plecat de la un nivel de absorbţie de 7,4%, moment la care România avea blocate 5 din 7 programe operaţionale, ceea ce înseamnă 98% din finanţarea pe care România o primea din partea Uniunii Europene. Din fericire, astăzi s-a ajuns la un nivel mult mai ridicat, de aproximativ 26%. S-a ajuns aici pentru că s-au luat o serie de măsuri cu impact imediat. România poate să devină un model privind absorbţia fondurilor europene.
Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene

Teodorovici a mai declarat că până în 2015 se doreşte ca România să ajungă la un grad de absorbţie a fondurilor europene de 80%. De asemenea, ministrul a spus că au fost făcute sesizări la DNA şi DLAF privind unele achiziţii făcute de oameni angajaţi în sistem, pe vremea fostei guvernări.

Primarul Filiaşului, Nicolae Stăncioi, gazda întrunirii, a mulţumit ministrului pentru vizită:
Am avut o întâlnire fructuoasă, am lămurit ce vom face cu proiectele depuse. Acestea vor fi depuse din nou şi vor primi finanţare.

Edilul-şef al Băniei a anunţat că Guvernul va da săptămâna viitoarea o hotărâre care va permite executivului să finanţeze complexe sportive. Până acum Guvernul nu putea face acest lucru. În ceea ce priveşte refacerea stadionului “Ion Oblemenco”, încă nu se ştie cine va finanţa lucrarea.

Săptămâna viitoare voi avea din nou o întâlnire cu domnul ministru Dragnea, ca să stabilim cu exactitate pe ce variantă finală mergem. Ştim că vom avea şi noi o parte de pus, pe care am şi anunţat-o deja, exproprierile, lucruri care sunt minore faţă de ceea ce urmează. După vom avea o discuţie cât pe fonduri europene sau pe Compania Naţională de Investiţii sau dacă tot se pune de către guvern.
Lia Olguţa Vasilescu

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj