Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Şah la baronul PSD Mehedinţi, Adrian Duicu
Stănişoară trecu la PNL
Iulian GOGONEA ,6 martie 2013,21:53 nr. afisari:2485

Un nume greu din PDL, Mihai Stănişoară - în ultimii 12 ani a deţinut mai mereu funcţii de conducere în partid, ajungând până în poziţia de prim-vicepreşedinte -, a trecut la PNL. Anunţul a fost făcut de Crin Antonescu în cadrul unei conferinţe de presă. Discuţiile privind trecerea lui Stănişoară în PNL au fost extrem de discrete, cei mai mulţi membri marcanţi ai PNL nefiind puşi la curent cu situaţia existentă. După Sorin Frunzăverde, Stănişoară este al doilea «greu» al PDL care trece la PNL. Stănişoară a fost preşedintele PDL Mehedinţi.

Stănişoară: Am ales o construcţie politică de dreapta

Într-un discurs scurt, Mihai Stănişoară şi-a argumentat decizia spunând:
Am ales să mă alătur unei construcţii politice de dreapta. Din acest moment, pentru mine PDL înseamnă trecutul, iar PNL înseamnă prezentul şi viitorul. Până mai ieri, dvs. (referire la ziarişti - n.a.) m-aţi întrebat dacă depun o moţiune pentru conducerea PDL. Răspunsul îl dau acum. Am depus astăzi moţiunea «Adevărata cale de dreapta», care este reprezentată de decizia mea de a intra în PNL.

În ceea ce-l priveşte pe liderul PNL Crin Antonescu, acesta a declarat că în moţiunea pe care a depus-o la recentul congres al PNL se menţionează clar că partidul este deschis pentru cooptarea “persoanelor care împărtăşesc vederile de dreapta”.
Antonescu a mai precizat că va propune joi, în BPN, o derogare de la statut pentru a i se acorda lui Stănişoară o funcţie de vicepreşedinte.

Mircea Toader (PDL): Cred că l-a tras Frunzăverde după el

Plecarea lui Stănişoară a căzut ca o bombă la PDL. Nici aici nu se ştia nimic, nici măcar nu se bănuia ceva până cu o oră înainte de oficializarea trecerii. De menţionat că Stănişoară era liderul deputaţilor PDL. Fostul lider de grup al deputaţilor PDL, Mircea Toader, a oferit o singură explicaţie când a fost rugat să comenteze evenimentul: “Cred că l-a tras Sorin Frunzăverde după el. Altă explicaţie nu am.”

Ministru şi consilier prezidenţial

CV-ul lui Mihai Stănişoară este unul foarte bogat. Între 2000 şi 26 martie 2007 a fost deputat PD. Din 15 martie 2007 şi până pe 24 decembrie 2008 a fost consilier prezidenţial pe probleme de apărare al preşedintelui Traian Băsescu, în decembrie 2008 a fost ales senator PDL şi până în 22 decembrie 2009 a fost ministrul Apărării în guvernul Boc I (PDL - PSD). În PDL, acum, în perioada “războiului civil” din această grupare, Stănişoară era dat ca susţinător al taberei lui Vasile Blaga. Totuşi o intoxicare de presă l-a plasat la un moment dat în tabăra Udrea.

Stănişoară a ieşit bine la locale în Mehedinţi

La alegerile locale din 10 iunie 2012, PDL Mehedinţi, filială condusă de Stănişoară, a candidat mascat, sub numele Mişcarea pentru Noul Mehedinţi, şi a obţinut 36 de primării (USL - 26, PSD - 3, Alianţa Electorală PSD+PNL - 2, PC - 1), printre care şi Primăria capitalei de judeţ, municipiul Drobeta - Turnu Severin. La Consiliul Judeţean, Mişcarea pentru Noul Mehedinţi a scos 13 consilieri judeţeni (USL - 15, PPDD - 2). În municipiul Drobeta - Turnu Severin, gruparea condusă de Stănişoară a obţinut majoritatea în Consiliul Local, 12 consilieri din 23, aceeaşi situaţie înregistrându-se în oraşul Baia de Aramă.

În aproape toate comunele în care MPNM avea primari a obţinut şi majorităţi în consiliile locale. Întrebat de ziarişti dacă va trage după el şi aleşi locali, Stănişoară a făcut următoarea menţiune: “Decizia de a trece la PNL este una care îmi aparţine şi nu am discutat cu nimeni să mă urmeze sau nu.” Legal, primarii scoşi de Stănişoară în Mehedinţi nu pot trece la PNL, pentru că şi-ar pierde mandatul. Totuşi este de presupus că mulţi dintre primarii PDL vor activa mascat pentru liberali şi USL. Dacă vor fi excluşi de către conducerea PDL, în acest caz ei nu-şi vor pierde mandatul.

Dan Motreanu (PNL): Este un câştig pentru noi

Vicepreşedintele PNL Dan Motreanu a comentat pentru cotidianul.ro trecerea lui Stănişoară.

Este un câştig pentru noi. Vine chiar bine, pentru că noi nu stăteam strălucit în Mehedinţi. Strict politic, Stănişoară nu a făcut parte dintre liderii controversaţi ai PDL. În plus, a fost unul dintre oamenii din PDL care în 2003 a militat pentru alianţa cu PNL şi se poate spune că este între cei care chiar a avut vederi de dreapta în PDL. Nu în ultimul rând, pe linie parlamentară, Stănişoară a dat dovadă că este o persoană activă, nu degeaba a fost numit la începutul legislaturii lider al deputaţilor PDL.
Dan Motreanu

Dan Motreanu ne-a confirmat că toată această mişcare - ca şi cea care a vizat aducerea lui Klaus Johannis - a fost ţinută într-un foarte mare secret.

Este o regulă în politică, unele acţiuni ce ţin de strategie nu sunt făcute zgomotos, cu publicitate.
Dan Motreanu

Cum va conlucra Stănişoară pe plan local la Mehedinţi cu baronul Adrian Duicu, cu care a fost până ieri la cuţite, rămâne de văzut. Nici Duicu, nici primarul PDL Constantin Gherghe nu au fost de găsit pentru a-şi exprima un punct de vedere. 

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj