Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Guvernul USL dă cu o mână şi ia cu trei
,5 noiembrie 2013,23:54 nr. afisari:2010

Măsurile anunţate de Guvernul USL vor avea drept efect blocarea economiei României, creşteri de preţuri în lanţ şi scăderea puterii de cumpărare a fiecărui român, pe care creşterile salariale sau de pensii nu o vor acoperi nici măcar pe jumătate. Pentru că Guvernul USL nu este în stare de nimic, asigură supravieţuirea României exclusiv din munca şi banii mediului privat, angajaţilor şi pensionarilor.Majorarea accizelor la carburanţi, energie electrică, gaze naturale şi alte produse accizabile vor determina o explozie a preţurilor pentru aceste produse şi vor antrena scumpiri în lanţ, cu efect negativ asupra consumului.

Impozitul pe construcţii speciale (“taxa pe stâlp”) va conduce la creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru că aceste construcţii se regăsesc în patrimoniul firmelor de producţie şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale, fiind incluse în costurile acestora. Impozitul pe construcţii speciale este o nouă lovitură dată mediului de afaceri şi populaţiei, deoarece presupune o creştere directă a preţului la energie şi gaze.

Noua taxă de 7 eurocenţi în preţul carburanţilor a fost introdusă pentru a acoperi golul din buget, şi nu pentru investiţii, cum susţine Ponta. Este greu de crezut că Victor Ponta va da mai mulţi bani pentru investiţii în infrastructura rutieră atâta timp cât, de la instalare la Palatul Victoria, principala preocupare a fost tăierea banilor de investiţii. În plus, experienţa trecutului arată că PSD şi PNL schimbă foarte uşor destinaţia fondurilor (banii din privatizarea BCR au fost deturnaţi şi risipiţi în consum).Creşterea salariului minim de la 800 la 900 de lei va avea efect negativ asupra locurilor de muncă, deoarece creşte povara fiscală pe locurile de muncă şi presiunea pe angajatori. Măsura propusă de Guvernul Ponta va conduce la reducerea numărului de locuri de muncă şi creşterea muncii la negru pentru că nu este luată în paralel cu reducerea CAS.

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale este doar o amăgire în acest moment. FMI a spus clar azi că ea nu este prinsă în bugetul pe 2014. Dacă nu este în buget, nu există. În plus, scăderea CAS este doar enunţată ca posibilitate în cadrul acordului atins cu FMI, cu condiţia ca încasările la buget să nu fie afectate şi numai în condiţiile în care se realizează ţintele pe primele şase luni. Ca o concluzie a anunţurilor făcute de Victor Ponta şi Daniel Chiţoiu, bugetul pe 2014 al Guvernului Ponta poate fi numit  bugetul “dă cu o mână, ia cu trei”. Este un buget parşiv, pentru că sub promisiunea iluziei reducerii CAS, bugetul USL pe 2014 va goli şi mai mult buzunarele românilor.

Avem de a face cu o conduită tipică de guvern de stânga, socialist, care taxează orice merge în economie, cu rezultatul blocării acesteia.În concluzie, am ajuns aici din incompetenţa USL, incapacitatea de a înţelege mediul de afaceri şi economia, lipsa de preocupare pentru economie şi locuri de muncă, corupţie, eşec al privatizărilor.Soluţiile pentru economia României sunt cele propuse încă din vară de PDL - majorarea salariului minim la 1.000 de lei, simultan cu reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, relaxare fiscală şi combaterea evaziunii. Sunt măsuri de centru dreapta, singurele capabile să relanseze economia.

BIROUL DE PRESĂ
AL PDL DOLJ

 
Curs valutar BNR - 16-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj