Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Ion Prioteasa are o “ambiţie personală”- apă şi canalizare în tot judeţul
(A. M. C.) ,16 mai 2014,00:05 nr. afisari:3684

13 localităţi din Dolj nu beneficiază de sisteme de alimentare cu apă şi canalizare. Este vorba de comunele Afumaţi, Brabova, Carpen, Dobreşti, Fărcaş, Gogoşu, Pleşoi, Radovan, Sălcuţa, Sopot, Tălpaş, Terpeziţa şi Vela.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, i-a convocat, la Palatul Administrativ, pe primarii acestor localităţi.
Uniunea Europeană cere ca în următorii trei ani toate localităţile să aibă sisteme de alimentare cu apă şi reţele de canalizare.
Şeful administraţiei doljene le-a cerut primarilor prezenţi la întrunire să-şi stabilească între priorităţi elaborarea documentaţiei necesare obţinerii de finanţare pentru lucrări la infrastructura de apă şi apă uzată.

Ne-am întâlnit cu dumneavoastră, primarii unor localităţi care în materie de apă şi canalizare nu au absolut nimic. Este un moment la care se impune să ne gândim cu toată seriozitatea, pentru că anul 2015 este şi ultimul în care toate comunităţile locale trebuie să rezolve problema alimentării cu apă, în timp ce reţelele de canalizare nu mai pot constitui un neajuns pentru localităţi până cel târziu la finele anului 2017. Este necesar să fie soluţionate cu rapiditate aceste deficienţe pe care comunităţile doljene, în special cele din mediul rural, încă le au, pentru că, după aceste termene care ne-au fost stabilite de către Uniunea Europeană, vor veni şi amenzile; la fel cum se întâmplă astăzi în privinţa gropilor de gunoi care trebuie să fie închise. Trebuie să fiţi pregătiţi oricând să depuneţi imediat documentaţia necesară pentru un proiect care ar trata o investiţie fie în alimentarea cu apă, fie în reţeaua de canalizare, în cazul în care această şansă s-ar ivi. Nu avem voie să fim luaţi prin surprindere de o astfel de oportunitate.
Ion Prioteasa, preşedinte CJ Dolj

Preşedintele Consiliului Judeţean le-a atras atenţia edililor că, pentru început, trebuie introdusă alimentarea cu apă măcar în localităţile reşedinţă de comună.

Din păcate, unii dintre dumneavoastră fie aveţi doar studiile de fezabilitate sau, poate, şi proiectele tehnice, fie nu deţineţi mai nimic din aceste acte sau ele există, dar sunt deja depăşite. Ca atare, trebuie să aduceţi la zi documentaţia existentă, iar pentru cei care nu au nimic să o puteţi întocmi.  Noi am mai discutat şi cu Ministerul Mediului, dar şi cu cei de la Compania de Apă «Oltenia» şi pot să vă spun că suntem avocaţii dumneavoastră. Trebuie să găsim o soluţie să introducem alimentarea cu apă, pentru început măcar în satul reşedinţă de comună, după care putem vorbi şi de o extindere a acestei reţele. Suntem, totuşi, unul dintre judeţele cu o situaţie fericită, cel puţin în privinţa alimentărilor cu apă. Spun acest lucru luând în considerare proporţia de aproape 90 la sută din cele 111 localităţi ale judeţului Dolj care au implementat sau au în curs de desfăşurare lucrări pentru amenajarea acestor reţele. Am convingerea că ne vom încadra în ţintele fixate de comunitatea europeană pentru a conexa localităţile din mediul rural şi urban la sistemele de alimentare cu apă. Este, dacă vreţi, şi o ambiţie personală. Ca argument, deja este în curs de implementare masterplanul de apă şi canalizare, cu investiţii care se ridică la peste 185 de milioane de euro. Ştim că va fi şi o extindere a acestei strategii, pentru care ar fi necesare aproape 240 de milioane de euro.
A declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa

Alături de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, la întâlnirea cu primarii, desfăşurată miercuri după amiază, la sediul consiliului judeţean, au participat vicepreşedintele Cristinel Iovan, directorul Direcţiei Tehnice, Aurelia Dărac, şi directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia“, Aurel Dincă.

 
Curs valutar BNR - 23-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj