Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Băsescu respinge Legea bugetului şi memorandumul cu FMI
Claudiu Manda: Preşedintele face o diversiune din cauza comisiei Nana
,4 decembrie 2013,00:47 nr. afisari:4498

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI. Motivul-acciza de 7 eurocenţi la carburanţi.

Am decis să nu aprob Memorandumul pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea, la obligaţiile guvernului, majorarea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi pe litru. Nu îmi voi asuma această măsură care e anti-economică, împotriva intereselor României, împotriva şanselor de relansare a economiei. Propaganda poate spune foarte multe. România nu e dependentă de tranşe de bani de la Fond. Faptul că trebuie renegociat memorandumul nu creează nicio problemă de finanţare pentru România. Mai ales, că motivul pentru care nu aprob e legat chiar de relansarea economică. Nu doresc măsuri care să frâneze relansarea economică. Această acciză ajunge la pompă 52 de bani la motorină şi 53 de bani la benzină. E o creştere a preţului la combustibil. Efectele vor fi creşterea preţurilor, creşterea inflaţiei, întreprinderi în faliment. Cel mai rău efect va fi acela la adresa acelora pe care guvernul spune că vrea să îi ajute. Creşterea preţului la carburanţi va afecta mult mai mult pensiile, decât creşterea de 3,75% pe care legea obligă guvernul să o facă. Primii afectaţi vor fi pensionarii. Vor fi afectaţi toţi salariaţii, indiferent din ce categorie fac parte. Creşterea va înghiţi foarte uşor şi creşterea salariului minim pe economie, şi creşterea de venit care se acordă de la 1 ianuarie medicilor rezidenţi. Toate facilităţile vor fi anulate prin efectele creşterii cu 8% a preţului carburanţilor.
Traian Băsescu, preşedintele României

Premierul Victor Ponta i-a solicitat ieri preşedintelui o întâlnire de urgenţă.

Având în vedere efectele negative ale suspendării de facto a acordului României cu instituţiile financiare internaţionale şi repercusiunile posibile ale neadoptării Bugetului de stat şi a Bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2014, vă rog să fiţi de acord să aveo o întâlnire pe această temă în vederea identificării soluţiilor de deblocare a acestei situaţii. Vă propun ca la această întâlnire să participe şi domnii Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Daniel Chiţoiu, viceprim-ministru şi ministrul al finanţelor şi Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget.
Se arată în scrisoarea premierului

Băsescu rămâne ferm

Întâlnirea a avut loc la ora 17.00, dar s-a încheiat fără niciun rezultat. Preşedintele respinge Legea bugetului şi va sesiza Curtea Constituţională a României. Totodată, Traian Băsescu a reconfirmat că nu va semna memorandumul cu FMI.

Preşedintele Băsescu va respinge legea, va sesiza Curtea Constituţională, rugămintea mea a fost să le facă într-un termen rezonabil, să avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici că da, nici că nu .
A afirmat Ponta

Am fost de acord cu o întâlnire cu Victor Ponta în speranţa că putem discuta despre creşterea accizei pe combustibil, pe care o consider extrem de dăunătoare. Urmărind declaraţia premierului de după întâlnire, am ajuns la concluzia că Ponta nu a înţeles ce am discutat. El a înţeles că am discutat despre buget, iar eu am discutat despre acciză. Prin renunţarea la introducerea accizei de 52-53 de bani pe motorină, respectiv benzină, resursele cu care se diminuează bugetul de stat trebuiesc tăiate din excesul care este la ministrul Dragnea şi, de asemenea, sunt resurse care înseamnă rezerve plantate în diverse locuri în bugetul de stat, dar în mod deosebit se pot găsi la serviciul datoriei.De ce cred că trebuie să se facă tăierile de la Dragnea? Pentru că aceştia sunt bani electorali, destinaţi pentru ca primarii să fie mobilizaţi pentru alegerile parlamentare.
A declarat Traian Băsescu

«Diversiune din cauza comisiei Nana»

Preşedintele PSD Dolj, deputatul Claudiu Manda, a declarat că anunţul preşedintelui Traian Băsescu cu privire la memorandumul cu FMI este doar o diversiune pentru a distrage atenţia de la problemele iscate de achiziţia terenului de la Nana. Manda mai spune că din această cauză medicii, profesorii şi pensionarii vor avea de suferit.

Anunţul preşedintelui este evident o diversiune, care arată cât de mare este gradul său de iresponsabilitate, atunci când trebuie să îşi apere interesele personale. Este evident că Traian Băsescu vrea să acopere problema terenului achiziţionat de fiica sa, pentru el, în condiţii care merită elucidate. Păcat că pentru asta trebuie să sufere medicii, profesorii, pensionarii ale căror măriri de venituri sunt periclitate de decizia lui Traian Băsescu.
A declarat liderul social-democraţilor din Dolj, deputatul Claudiu Manda

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj