Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Foto - jurnalul.ro
Vâlcov rămâne în arest
Eliza RADU ,21 aprilie 2015,00:01 nr. afisari:2263

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov rămâne în arest preventiv. Decizia dată, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă.
Darius Vâlcov se află în arest din 2 aprilie. Politicianul de la Olt este acuzat de
trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, pe vremea când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către omul de afaceri Theodor Berna, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate. Vâlcov ar fi primit peste 2 milioane de euro. Actualul primar al Slatinei, Minel Prina, este şi el arestat la domiciliu, fiind acuzat, în acest dosar, de complicitate.
DNA îl mai acuză pe Vâlcov şi că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Potrivit anchetatorilor aceste firme erau administrate prin interpuşi, dar, în fapt, erau conduse de fostul ministru de Finanţe.

Reamintim că în urma unor percheziţii, anchetatorii au găsit mai multe bunuri de valoare care i-ar aparţine lui Vâlcov. Într-un seif, care se afla în casa deputatului PSD Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanţelor, s-au găsit trei lingouri de aur de câte un kilogram , un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei.
Pe 26 martie, procurorii au făcut noi percheziţii în Slatina şi Bucureşti. S-au găsit 101 tablouri cu semnătura unor pictori celebri precum Pablo Picasso, Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă.

Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Bucureşti, pentru a se pierde urma banilor obţinuţi ilegal. Vâlcov ar fi început, deja, amenajarea unui spaţiu în acest sens, însă în momentul în care procurorii au demarat cercetările, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de încredere.
De altfel, la percheziţii, anchetatorii ar fi găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi.

Între timp, DNA a solicitat ÎCCJ prelungirea mãsurii arestãrii preventive a lui Vâlcov. Instanþa supremã urmeazã sã se pronunþe asupra acestei cereri a procurorilor.

 
Curs valutar BNR - 23-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj