Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Ancheta ministerului s-a finalizat:
Scorpionii Roşii nu au dat mită
Eliza RADU ,3 octombrie 2013,00:16 nr. afisari:2997

Corpul de control şi inspecţie şi Direcţia de prevenire şi investigare a corupţiei şi fraudelor din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) au finalizat ancheta în cazul militarilor acuzaţi că au dat mită pentru a participa la misiuni în Afganistan. Ancheta a fost dispusă în luna august, după ce mai mulţi militari s-au plâns că locurile ar fi fost rezervate din timp de comandanţi, care au primit “atenţii” de la unele cadre. Ministrul Apărării a declarat atunci, la Craiova, că este vorba de şapte plângeri care sunt verificate.

Este vorba de şapte sesizări. La selecţiile care s-au făcut pentru completarea posturilor batalionului care pleacă în Afganistan nu s-a respectat ordinul de ministru cu privire la criteriile de selecţie. Am dispus Statului Major al Forţelor Terestre un control, este în curs de desfăşurare. Dacă se va constata că ordinul nu a fost respectat, sigur că voi lua şi măsurile prevăzute de lege.
Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale

Duşa a mai spus în august că deja a fost depistată o abatere.

Dacă postul este pentru conducător auto, calificarea trebuie să fie pentru acel post, nu se poate să faci selecţie şi să trimiţi un militar cu o altă pregătire. Din verificările făcute până acum, într-un singur caz am constatat că s-au inversat locurile şi am luat măsuri de remediere. Dacă sunt şi alte cazuri, vom lua măsurile de rigoare.
Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale

Acum, Ministerul transmite printr-un comunicat de presă că niciun militar nu a afirmat că i-ar fi fost solicitate sau că a oferit foloase necuvenite.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a dispus efectuarea unor verificări amănunţite ale Corpului de control şi inspecţie şi Direcţiei de prevenire şi investigare a corupţiei şi fraudelor din MApN. Controlul a constat în verificarea unor posibile nereguli în organizarea şi desfăşurarea selecţiei militarilor pentru încadrarea detaşamentelor ce vor fi dislocate în teatrul de operaţii din Afganistan în perioada următoare. În urma cercetărilor, din totalul celor peste 850 de militari chestionaţi, niciun militar nu a afirmat ca i-ar fi fost solicitate sau că a oferit foloase necuvenite, sub formă de sume băneşti sau diverse cadouri ori avantaje. 18 militari au formulat observaţii şi sesizări privind unele aspecte tehnice ale derulării selecţiei. Fiecare din aceste cazuri a fost analizat punctual, a fost soluţionat şi comunicat celor interesaţi, neinfluenţând însă rezultatele procesului de selecţie deja încheiat. În urma concluziilor rezultate, ministrul Apărării Naţionale a dispus ca, pe viitor, în procesul de selecţie să fie prezent şi un reprezentant al Statului Major General. Totodată, ministrul Duşa a luat în calcul şi unele măsuri de îmbunătăţire a comunicării dintre diferite eşaloane şi comisiile de selecţie, pe de o parte, şi militarii participanţi la selecţie, pe de altă parte, în sensul unei mai bune explicări a criteriilor, baremelor şi standardelor de selecţie.
Se arată într-un comunicat al MapN

 
Curs valutar BNR - 23-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj