Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
foto - agerpres.ro
Darius Vâlcov se vrea acasă de Paşte, procurorii l-ar ţine închis
Eliza RADU ,8 aprilie 2015,00:03 nr. afisari:2071

DNA a cerut din nou arestarea preventivă a fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, pentru fapte de corupţie. Aceasta, chiar în ziua în care senatorul de Olt încerca să scape din arest preventiv.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au judecat, ieri, cererea lui Darius Vâlcov privind înlocuirea măsurii arestului preventiv cu una mai uşoară, precum arestul la domiciliu sau cercetarea sub control judiciar.

Darius Vâlcov a fost arestat preventiv, pe 2 aprilie, pentru o perioadă de 23 de zile, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Până la închiderea ediţiei, instanţa nu se pronunţase.
Procurorii DNA nu îl vor însă în liberatate şi au anunţat că au propus din nou arestarea preventivă a fostului ministru de Finanţe, pentru o perioadă de 30 de zile în dosarul privind tablourile şi lingourile de aur.  Senatul a încuviinţat, deja, această solicitare a procurorilor.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au propus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 07.04.2015, a inculpatului VÂLCOV DARIUS-BOGDAN, fost primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, în prezent senator, cu privire la săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale. Măsura arestării preventive a fost propusă de procurori având în vedere că, raportat la calitatea de senator a celui menţionat, a fost îndeplinită condiţia prevăzută în Constituţia României, în sensul în care plenul Senatului a încuviinţat cererea de arestare preventivă pentru acele aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul VÂLCOV DARIUS-BOGDAN a săvârşit infracţiunea sus menţionată, prin prisma calităţilor deţinute de acesta de-a lungul timpului, de primar al municipiului Slatina, senator în Parlamentul României şi membru al Guvernului României. Concret, potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă a rezultat că, începând cu anul 2011 şi până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi. Produsul infracţional obţinut în urma săvârşirii infracţiunilor faţă de care se efectuează cercetări (trafic de influenţă şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conţinând următoarele: 90.000 dolari,1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat RENOIR, un tablou inscripţionat JEAN COCTEAU, o pictură pe lemn, inscripţionată AUREL ACASANDREI. Ulterior, ca urmare a percheziţiilor domiciliare, s-au identificat 101 tablouri, despre care există indicii că ar fi fost achiziţionate, prin interpuşi, de către inculpatul Vâlcov Bogdan Darius, cu banii presupus obţinuţi din comiterea infracţiunilor pentru care se efectuează cercetări, în respectiva cauză. Pe tablouri figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi PABLO PICASSO (două gravuri şi un desen în cărbune), ANDY WARHOL, NICOLAE TONITZA, ŞTEFAN LUCHIAN, GHEORGHE PETRAŞCU, CONSTANTIN PILIUŢĂ, CORNELIU BABA, HORIA BERNEA, OCTAV BĂNCILĂ etc.
DNA

Procurorii au propus, în aceeaşi cauză, prelungirea măsurii preventive a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14.04.2015 şi până la 13.05.2015, inclusiv, a primarului suspendat al Slatinei, Minel Prina, acesta fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă

De asemenea, DNA a propus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14.04.2015 şi până la 13.05.2015, inclusiv, a fostului şofer al lui Vâlcov, Lucian Şuşală. Acesta este acuzat de de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

 
Curs valutar BNR - 24-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj