Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Mahărul Cornu Georgică şi 18 ,,agarici”, încătuşaţi
Un număr de 19 persoane între care şi omul de afaceri Georgică Cornu au fost reţinute pe bază de ordonanţă în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de nouă milioane de euro, anchetatorii ridicând, totodată, 16 autoturisme şi sume importante de bani pentru recuperarea prejudiciului. Reţinuţii au fost prezentaţi, ieri, instanţei cu propunerea de arestare preventivă, magistraţii urmând să delibereze. Acuzaţiile sunt evaziune fiscală şi spălare de bani.
Iulian Gogonea ,11 martie 2015,23:58 nr. afisari:1525

În dosarul penal cu prejudiciu de 9 milioane de euro în urma audierilor de la IPJMehedinţi au fost reţinute pe bază de ordonanţă 19 persoane, între care şi omul de afaceri Georgică Cornu.  Cornu a primit ordonanţă de reţinere în cursul nopţii de marţi. Totodată, la audieri a fost adus şi administratorul unor firme deţinute de Georgică Cornu, Lucian Caraiman, dar acesta a fost lăsat în libertate în urma audierii.Şi Nicolae Semen, cumnatul primarului din Baia de Aramă a plecat de la sediul IPJ Mehedinţi, după ce a fost audiat, acesta fiind administratorul firmei Trans Exfor care a aparţinut primarului Rafael Dunărinţu, până în anul 2009. Ieri, cei 19 reţinuţi urmează să fie prezentaţi  magistraţilor Tribunalului Mehedinţi cu propunerea de arestare preventivă pentru acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani. În urma percheziţiilor, de marţi dimineaţa, în Bucureşti şi alte zece judeţe, anchetatorii au indisponibilizat un număr de 16 autoturisme a căror valoare depăşeşte 600.000 de euro. Între aceste autoturisme se regăsesc două BMW X5, două Porche Cayenne şi un VW Touareg.

De asemenea, în urma percheziţiilor, de la cele 49 de persoane aduse la audieri la sediul IPJ Mehedinţi, a fost ridicată în cash, suma de 700.000 lei şi s-au indisponibilizat bunuri imobile în valoare de 360.000 lei.  Un număr de 61 de percheziţii s-au desfăşurat în municipiul Bucureşti şi 10 judeţe: Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj şi Dâmboviţa, la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile sociale ale societăţilor administrate de acestea.

Din cercetări, a rezultat faptul că, în perioada 2008-2014, 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, ar fi eludat obligaţiile fiscale. De asemenea, aceştia sunt bănuiţi că ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro (peste 1 miliard de lei), pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.
Se arată într-un comunicat al Poliţiei Române

Prin aceste operaţiuni fictive ar fi prejudiciat bugetul general consolidat cu peste 9 milioane de euro.Poliţiştii au mai arătat că prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauză ar fi efectuat mai multe tranzacţii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, aceştia ar fi disimulat provenienţa şi circulaţia banilor. Primul audiat încătuşat a fost Constantin Vârvoreanu, un fost pădurar din comuna Bâcleş, judeţul Mehedinţi, ce a devenit peste noapte om de afaceri care deţine, printre altele, maşini de transport forestier.
Iulian Gogonea

 
Curs valutar BNR - 18-08-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj