Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
VIDEO / Premierul Victor Ponta, URMĂRIT PENAL de DNA: "Am calitatea de suspect în dosarul lui Dan Şova"
Klaus Iohannis: Cer demisia lui Victor Ponta
Preşedintele Klaus Iohannis a cerut demisia premierului Victor Ponta.
,5 iunie 2015,13:16 nr. afisari:2208

Klaus Iohannis: Cer demisia lui Victor Ponta

 

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut demisia premierului Victor Ponta. 


Victor Ponta este urmărit penal de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, procurorul ţef al DNA iniţiază procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă deputatul Victor Ponta pentru infracţiunile de conflict de interese în perioada în care a îndeplinit funcţia de prim-ministru. Premierul a fost chemat vineri dimineaţă la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile. La ieşirea de la DNA, Victor Ponta a declarat că a fost chemat pentru a fi informat că are calitatea de suspect în dosarul senatorului PSD Dan Şova.


Premierul Victor Ponta a anunţat, la ieşirea de la DNA, că este considerat suspect în dosarul lui Dan Şova, pentru activitatea de avocat din 2007-2008 şi pentru faptul că este în conflict de interese deoarece l-a propus ministru pe acesta.

"Sunt suspect în dosarul lui Şova, pentru activitatea de avocat în 2007-2008 şi, de asemenea, sunt în conflict de interese că l-am propus pe Şova ministru. Am venit la DNA ca orice om normal, nu a dat nicio declaraţie, o se ne cheme pentru declaraţii", a spus Ponta.

Procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel", în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârţirea a 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, se arată într-un comunicat al DNA.

 


"Sunt suspect în cazul lui Dan Şova pentru activitatea de avocat in 2007-2008 si, de asemenea, pentru conflict de interese ca l-am propus pe Sova ministru", a declarat Victor Ponta la ieşirea din sediul DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date ţi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA „ţova ţi Asociaţii" de la cele două complexe energetice (Turceni ţi Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui ţova Dan-Coman ţi a persoanelor din sfera sa relaţională.

La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relaţiile contractuale ale societăţii de avocatură SCA „ţova ţi Asociaţii, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel".
În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat că la data de 30.08.2007, între SCA „ţova ţi Asociaţii" reprezentată de ţova Dan-Coman ţi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel" reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum ţi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

Prin act adiţional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel. Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.
Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.
Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA „ţova ţi Asociaţii" care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. ţova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi.
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfăţurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înţeles cu ţova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia.
Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi.
Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.
Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste" după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăţurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „ţova ţi Asociaţii", avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte.

Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obţinute de la SCA „ţova ţi Asociaţii" pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureţti.

În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) ţi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi.
Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA „ţova ţi Asociaţii", la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel.

DNA mai precizează, în comunicat, că Lui Victor Ponta i s-au adus la cunoţtinţă calitatea procesuală ţi acuzaţiile anterior descrise, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

De asemenea, în aceeaţi cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel ţi sub aspectul săvârţirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru al României, având în vedere că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea că în calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe ţova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional ţi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor ţi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui ţova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) ţi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.

Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei ţi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „ţova ţi Asociaţii" reprezentată de ţova Dan-Coman ţi Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel" reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA „ţova ţi Asociaţii" în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul ţi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei.

În comunicatul DNA se mai arată că procurorul ţef al DNA iniţiază procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârţit infracţiunile de conflict de interese a îndeplinit funcţia de prim-ministru.

Victor Ponta declarat, la intrarea în sediul DNA, că a fost chemat la ora 11.00 de procurorul Uncheşelu.


"Domnul Uncheşelu m-a chemat la ora 11. La final vă spun de ce şi pentru ce", a precizat Victor Ponta la intrarea în sediul DNA. Premierul Ponta a ajuns la DNA însoţit de avocat.

Este prima oară când un prim-ministru în funcţie e chemat la audieri. Deocamdată nu se ştie în ce calitate a fost chemat şeful Guvernului la DNA, dar surse judiciare citate de România TV susţin că Victor Ponta urmează să dea declaraţii într-un dosar al senatorului PSD Dan Şova.

Dan Şova este urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Audierea premierul la DNA are loc exact în ziua în care PNL depune moţiunea de cenzură în Parlament. Cu doar o oră înainte, Victor Ponta publica un mesaj pe Facebook, în care vorbea despre lupta politică dusă în Parlament, nu la DNA.

"E foarte bine că PNL-PDL depun azi moţiunea de cenzură! Într-o ţară democratică europeană bătălia politică se duce în Parlament (nu la DNA sau pe siteuri)", scria Ponta.

sursa - rtv.net

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj