Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Functionari publici de la Primarie si Protectia, pusi la zid de DNA
,12 mai 2015,01:17 nr. afisari:3798
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea in judecata a sase functionari publici apartinand de Primaria Craiova si Protectia Copilului. Astfel, s-a propus cererea de plasare in arest preventiv a inculpatilor Smarandache Radu, Tenea Rodica si Calangiu Cristina Mariana. Inculpata Munteanu Ioana a fost propusa pentru urmarirea sub control judiciar, pe cand Manolache Maria si Oprea Carmen Lavinia, vor fi cercetate in stare de libertate.
 
"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatilor: 
 
Smarandache Radu, sef serviciu din cadrul Directiei Generale de Asistenta si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, la data faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita, in forma continuata (6 acte materiale),
 
Tenea Rodica, consilier juridic in cadrul Directiei Juridice din cadrul Primariei municipiului Craiova, la data faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de trafic de influenta, in forma continuata (6 acte materiale),
 
Calangiu Cristina Mariana, viceprimar al municipiului Craiova, la data faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de trafic de influenta, in forma continuata (9 acte materiale),
 
sub control judiciar a inculpatei Munteanu Ioana, cu privire la savarsirea infractiunilor de: 
 
- trafic de influenta, in forma continuata, (16 acte materiale), 
 
- complicitate la infractiunea de luare de mita, in forma continuata, (5 acte materiale), 
 
- dare de mita, 
 
in stare de libertate a inculpatelor: 
 
Manolache Maria, director general adjunct, in cadrul Directiei Generale de Asistenta si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, la data faptei, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta,
 
Oprea Carmen Lavinia, sef Centrul de Consiliere si Asistenta Specializata pentru Persoanele cu Tulburari de Spectru Autist din cadrul Directiei Generale de Asistenta si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, la data faptei, sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului.
 
In perioada 2013 – 2015, inculpatul Smarandache Radu, in calitate de sef al Serviciului de Evaluare Complexa a Persoanei Adulte cu Handicap (S.E.C.P.A.H.) din cadrul D.G.A.S.P.C. Dolj, prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins si a primit, in sase randuri, suma totala de 4.000 de lei, de la persoane interesate sa obtina certificate de incadrare in grad de handicap, fara a fi indreptatite sau fara sa fie apartinatori ai acestora. In acest scop, inculpatul Smarandache Radu - care avea printre atributiile specifice si pe acelea de a raspunde, de a verifica si de a aviza raportul de evaluare complexa, respectand criteriile de incadrare in grad de handicap - a intervenit pe langa membrii comisiei din cadrul Serviciului de Evaluare Complexa a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, in scopul incadrarii acestor persoane in anumite grade de handicap.
 
In perioada 2011 – 2015, inculpata Tenea Rodica, in calitate de consilier juridic in cadrul Directiei Juridice din cadrul Primariei municipiului Craiova, prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins si primit, in sase randuri, sume de bani cuprinse intre 2.000 de lei si 8.000 de euro, in total 16.500 euro si 4.000 lei, de la persoane interesate sa se angajeze la diverse institutii din municipiul Craiova sau sa se pensioneze medical, prevalandu-se de relatiile pe care le are cu factorii de decizie in cadrul acestor institutii.
 
In intervalul 2007-2014, perioada in care inculpata Calangiu Cristina Mariana a ocupat functiile de manager al Spitalului Clinic de Urgenta nr. 1 Craiova (in perioada 2006-2009), respectiv, viceprimar al municipiului Craiova (in perioada 2012-2015), prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins si primit sume de bani, cuprinse intre 15.000 lei si 8.000 euro, in total 50.500 euro si 15.000 lei, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenti medicali, respectiv infirmieri, la unitati spitalicesti de pe raza municipiului Craiova.
 
In luna octombrie 2014, in contextul organizarii unui concurs pentru ocuparea unor functii vacante in cadrul Directiei Generale de Asistenta si Protectia Copilului Dolj, inculpata Manolache Maria, in intelegere cu inculpata Munteanu Ioana a pretins si primit, de la o persoana, printr-un intermediar, suma de 3.000 lei. In schimbul acestor bani, inculpata Manolache Maria trebuia sa intervina pe langa factorii de decizie cu atributii in organizarea si desfasurarea concursului, pentru ca persoana respectiva sa ocupe unul din posturile de ingrijitor scoase la concurs. Ca urmare a faptului ca, aceasta din urma nu a promovat examenul, inculpata Manolache Maria i-a restituit suma de 3.000 lei. 
 
La data de 31 martie 2015, inculpata Oprea Carmen Lavinia l-a avertizat pe inculpatul Smarandache Radu ca este vizat de o ancheta penala, activitate ce l-a determinat pe acesta sa contramandeze intalnirea pe care o avea cu inculpata Munteanu Ioana si sa distruga actele medicale ale unei persoane de la care acceptase suma de 500 lei in scopul eliberarii, pe numele acesteia, a unui certificat de incadrare in grad de handicap. Ulterior, inculpatul a aruncat actele respective intr-un tomberon de gunoi, de la locul de munca. In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Smarandache Radu, Tenea Rodica, Calangiu Cristina Mariana si Munteanu Ioana. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza. " potrivit comunicatului emis de DNA.
 
Sursa - bzi.ro
 
Curs valutar BNR - 24-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj