Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Comunicat de presă - DNA
,11 iunie 2015,17:52 nr. afisari:3093

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna mai 2015, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie — Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
FEIER IOAN, administrator şi asociat la SC FEIER IMPEX SRL Târgu Mureş, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de:
evaziune fiscală în formă continuată (613 acte materiale);
SARVADI SERGIU IONEL, STĂNESCU CĂTĂLIN, STĂNESCU MARIOARA, HAMZEA VIOREL, STĂNESCU IONI?Ă, STĂNESCU GABRIEL, STĂNESCU ARGENTINA, STĂNESCU MÂNDRA, STĂNESCU TEOFIL, STĂNESCU DĂNU?, STĂNESCU FERDINANT, BĂLAN CRISTINEL, STĂNESCU DRAGO?, STĂNESCU CRISTINEL, STĂNESCU BOGDAN, STĂNESCU FLORIN, STĂNESCU FERDINAND, angajaţi, respectiv administratori ai unor societăţi comerciale, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de:
complicitate la evaziune fiscală în formă continuată (de la 2 la 207 acte materiale);

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 04 ianuarie 2010 — 04 octombrie 2012, inculpatul Feier Ioan, în calitate de administrator la SC Feier Impex SRL Târgu Mureş, cu sprijinul celorlalţi inculpaţi, a creat un circuit economico-financiar în cadrul căruia a înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale de aprovizionare cu deşeuri feroase şi neferoase (613 facturi fiscale fictive), achitate formal către mai multe societăţi comerciale, prin instrumente de plată bancare, asigurând astfel o aparenţă de legalitate a provenienţei deşeurilor, pe care la rândul său le-a livrat către o altă firmă.
Concret, acesta a creat un circuit scriptic al documentelor ce simulează tranzacţii economice reale, beneficiind şi de ajutorul celorlalţi inculpaţi, care:
au înregistrat în contabilitatea firmelor operaţiuni comerciale nereale;
au emis documente fiscale fictive de livrare deşeuri feroase şi neferoase înregistrate de către inculpatul Feier Ioan în contabilitatea S.C. Feier Impex S.R.L;
au depus la sucursale bancare acte ce simulează tranzacţii comerciale nereale;
i-au asigurat inculpatului Feier Ioan documentele necesare realizării circuitului economico — financiar respectiv;
au ridicat sume de bani de la sucursale bancare şi le-au reintrodus în circuit pentru efectuarea unor plăţi formale.

În cauză, D.G.R.F.P. Braşov — Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş, s-a constituit parte civilă împotriva inculpatului Feier Ioan şi a părţii responsabile civilmente SC Feier Impex SRL Târgu Mureş, cu suma de 17.534.601 lei, reprezentând prejudiciul material, produs prin comiterea faptelor cercetate, la care se adaugă majorările şi penalităţile de întârziere.
Procurorii anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile, precum şi asupra conturilor bancare aparţinând inculpatului Feier Ioan şi societăţii SC Feier Impex SRL.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii luate în cauză.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie — Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor PILOIU ION si BACIU AURELIAN SIMEON, inspectori vamali în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, la data săvârşirii faptei, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 16 iunie 2010, inculpaţii Piloiu Ion şi Baciu Aurelian Simeon, în calitate de inspectori vamali în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu cu ocazia efectuării unui control, în sensul că nu au aplicat o amendă de 20.000 lei unui agent economic şi nu au confiscat de la acesta suma de 1.352.356,96 lei, reprezentând contravaloarea motorinei comercializate, în perioada 23.11.2009 — 31.03.2010, fără a deţine atestat eliberat de autorităţile fiscale teritoriale.
Prin aceasta s-a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 1.372.356,96 lei concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru agentul economic respectiv.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Piloiu Ion.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie — Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată:
Sub control judiciar a inculpaţilor:
BADEA CRISTIAN, administrator al S.C. Silvornamental S.R.L., la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
— Folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale).
— Înşelăciune în formă continuată, (4 acte materiale).
— Participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, (patru infracţiuni).
— Participaţie improprie la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, (două infracţiuni),
PĂUN IOANA-FLORINA, consilier superior în cadrul APIA — Centrul Judeţean Dolj, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
— Abuz în serviciu în formă continuată, (trei acte materiale).
— Luare de mită în formă continuată, (trei acte materiale),
?i în stare de libertate a inculpaţilor:
VĂTAU CORNEL, inspector în cadrul Primăriei comunei Lipovu — Compartimentul Agricol, judeţul Dolj, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
— Complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
— Complicitate la infracţiunea de înşelăciune.
— Fals intelectual,
— S.C. SILVORNAMENTAL S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
— Folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale).
— Înşelăciune în formă continuată, (4 acte materiale).
— Participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, (patru infracţiuni).
— Participaţie improprie la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, (două infracţiuni).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2013, inculpatul Badea Cristian, în calitate de administrator al S.C. Silvornamental S.R.L., a solicitat de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură — Centrul Judeţean Dolj, acordarea de sprijin financiar în cadrul schemelor de plată unică pe suprafaţă, fonduri provenind atât din fonduri europene precum şi de la bugetul naţional, folosind cu rea credinţă documente false şi inexacte cu privire la dreptul său de folosinţă şi de utilizare a suprafeţelor pentru care a solicitat şi încasat sprijin financiar.
Documentele respective au fost completate la determinarea inculpatului Badea Cristian de către persoane care au acţionat fără vinovăţie, cu excepţia unei adeverinţe falsificată cu bună ştiinţă de inculpatul Vătau Cornel, în calitate de inspector în cadrul Primăriei comunei Lipovu — Compartimentul Agricol, pentru campania din anul 2010.
În cuprinsul acestui document, inculpatul Vătau Cornel a atestat în mod nereal faptul că S.C. Silvornamental S.R.L. utilizează o suprafaţă totală de 276,50 ha teren arabil, deşi din evidenţele primăriei figura cu o suprafaţă mai mică.
În perioada 2011 — 2013, inculpata Păun Ioana-Florina, în calitate de consilier superior în cadrul APIA — Centrul Judeţean Dolj, a pretins şi primit, în mod repetat sume de bani şi alte foloase materiale, în valoare totală de 14.700 lei, de la inculpatul Badea Cristian, pentru ca, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, să soluţioneze cererile unice de plată formulate de S.C. Silvornamental SRL, cu consecinţa obţinerii de către această de sume de bani mai mari decât cele care i se cuveneau.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 400.761,90 lei, echivalentul a 91.498 euro.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Badea Cristian şi Păun Ioana-Florina.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie — Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului DUMITRA? COSMIN SEBASTIAN, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, (38 acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2008 — februarie 2011, inculpatul Dumitraş Cosmin Sebastian, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, în mod repetat, a omis în tot sau în parte, să evidenţieze, în actele contabile şi în alte documente legale, operaţiunile comerciale efectuate (vânzări de autoturisme second hand, achiziţionate din ţări membre ale Uniunii Europene) şi veniturile realizate, producând astfel bugetului de stat un prejudiciu total de 10.552.195,79 lei (echivalent a 2.552.594,21 euro).
Concret, inculpatul nu a evidenţiat, colectat, declarat şi plătit TVA aferentă operaţiunilor comerciale şi veniturilor realizate în realitate de către firmă pe care o administra.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două bunuri imobile ce aparţin inculpatului Dumitraş Cosmin Sebastian.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie — Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului TEODORESCU IOAN, preşedinte al unei asociaţii agricole, la data săvârşirii faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
— Folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (4 infracţiuni).
— Obţinere ilegală de fonduri (4 infracţiuni).
— Fals în înscrisuri sub semnătură privată (4 infracţiuni).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008 — 2011, în cadrul schemelor de sprijin aferente campaniilor agricole, inculpatul Teodorescu Ioan, în calitate de preşedinte al unei asociaţii agricole, a contrafăcut semnăturile mai multor membri într-un document intitulat ‘Acord’, întocmit în baza prevederilor legale.

Acest act falsificat, împreună cu alte documente, a fost depus de către inculpat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură — Centrul Judeţean Caraş Severin în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile ce proveneau din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul consolidat al României.
În cauză, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 1.497.937,55 lei, reprezentând sprijinul financiar încasat de inculpat pentru campaniile din perioada sus menţionată.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatului Teodorescu Ioan.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraş Severin, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 
Curs valutar BNR - 19-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj