Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Absolvenţii de clasa a opta au fost repartizaţi în licee
Prima etapa de repartizare computerizata s-a încheiat
209 clase sunt puse la dispoziţie pentru viitorii liceeni din Dolj
Asineta GÎSCAN ,17 iulie 2013,01:16 nr. afisari:1700

Absolvenţii de clasa a opta au aflat cu o zi mai devreme liceele în care vor studia timp de patru ani de acum încolo. Listele cu unităţile de învăţământ în care au fost repartizaţi elevii au fost afişate luni, 15 iulie, pe site-ul admitere.edu.ro. Conform ISJ Dolj, anul acesta elevii au obţinut medii mai mari la examenul de evaluare naţională, în comparaţie cu anul 2012, astfel încât promovabilitatea a crescut cu aproximativ 20 la sută la nivelul judeţului. 209 clase sunt puse la dispoziţie, în Dolj, pentru învăţământul liceal. 5.175 de candidaţi au fost repartizaţi, iar dintre aceştia 4.823 au participat la repartizarea computerizată. Un număr de 352 de elevi s-au înscris într-una din clasele învăţământului educaţional, în timp ce 219 copii din alte judeţe au ales un liceu din Dolj. Cei care nu au fost repartizaţi în această primă etapă, mai au la dispoziţie încă două încercări: în luna iulie, dar şi la începutul lunii septembrie.

Ministerul Educaţiei a luat decizia să afişeze cu o zi mai devreme repartizarea computerizată a elevilor pentru învăţământul liceal de stat. Este un lucru mai bun pentru aşteptările şi emoţiile elevilor, dar şi ale părinţilor acestora. Încă din cursul zilei de ieri (n.r. - luni, 15 iulie), părinţii au putut să constate că această repartizare a avut loc la nivel naţional. În judeţul Dolj s-au alocat, pentru anul şcolar 2013 - 2014, un număr de 209 clase, ceea ce a însemnat 5.852 de locuri. Am reuşit să realizăm un plan de şcolarizare în 17 unităţi de învăţământ din cele 41, deci un procent de aproximativ 40 din prima repartizare. Sunt şi unităţi de învăţământ care nu au reuşit să-şi ocupe toate clasele pentru anul şcolar următor, dar urmează încă două etape, în această lună şi la începutul lunii septembrie. Aceste etape vor reuşi să aducă şi acei elevi care nu au participat la evaluarea naţională, care au situaţia şcolară neîncheiată sau care au corigenţe, pe care vor trebui să le susţină la sfârşitul lunii august, astfel încât să poată fi şi ei repartizaţi pe locurile rămase disponibile.
Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Dolj

Medii de 10 pentru un colegiu de nota 10

Cele mai multe medii de 10 la acest examen au fost obţinute de elevii Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti”, colegiu care se află în topul celor mai bune 10 licee din România, ultima medie de admitere fiind 9,69, la profilul de matematică-informatică bilingv engleză. Dezamăgirea a venit însă din partea Colegiului Naţional “Elena Cuza”, unde ultima medie de intrare la evaluarea naţională, a fost 9,11, la profilul filologie-bilingv germană. Instituţia a fost depăşită de Colegiul Naţional “Ştefan Velovan”, care a avut ultima medie de 9,12.

Avem unităţi de învăţământ care au obţinut rezultate foarte bune. Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti» se află în top şi ne reprezintă cu cinste, la nivel naţional situându-se pe locul patru, ultima medie de admitere fiind de 9,69. Anul trecut, «Buzeştiul» a fost pe locul cinci, iată că în acest an a mai urcat un loc. Specializări ca matematică-informatică bilingv engleză şi ştiinţe ale naturii ocupă locul doi, ca ultimă medie, la nivel naţional. Patru elevi din «Buzeşti» au obţinut media 10 la acest examen, iar la nivelul întregului judeţ există 16 medii de 10.
Nicuşor Cotescu

Nerepartizarea tuturor elevilor poate determina reducerea personalului didactic

În plus, nerepartizarea tuturor elevilor de clasa a opta poate însemna reducerea personalului didactic.

La 16 septembrie, când va începe anul şcolar, trebuie să avem toate clasele pline, în caz contrar personalul didactic riscă să fie redus. Ne interesează ca noi să putem gestiona aceste situaţii în aşa fel încât să încercăm să repartizăm cât mai mulţi copii din cei rămaşi nerepartizaţi. Sperăm ca personalul didactic să nu întâmpine probleme de acest gen în anul şcolar următor. Înainte de repartizarea computerizată, i-am repartizat pe cei care au optat pentru învăţământul vocaţional. Aceşti elevi nu au mai participat la repartizarea computerizată,  media lor finală  fiind compusă din media obţinută pe parcursul celor patru ani de învăţământ gimnazial, media de la evaluarea naţională şi notele primite la probele de aptitudini. Aici intră profilele vocaţionale de artă, sportive, pedagogice şi teologice.
Nicuşor Cotescu

20 de unităţi de învăţământ mai au locuri libere

Locuri neocupate au rămas atât la secţiile cu profil vocaţional, cât şi la celelalte licee din judeţ. Aproximativ 20 de unităţi de învăţământ liceal mai au locuri rămase libere pentru următoarele două etape de repartizare computerizată, care se vor desfăşura în această lună şi la începutul lui septembrie.

Am rămas cu locuri libere la Liceul de Artă «Marin Sorescu». Aici clasa de muzică este ocupată, dar mai avem un loc liber. La Colegiul Tehnic Energetic, clasa de vocaţional sportiv mai are şapte locuri libere, iar la Seminarul «Grigorie Teologul» dispunem de trei locuri libere pentru vocaţionalul teologic ortodox. De asemenea, alte 20 de unităţi din Dolj mai beneficiază de locuri libere, pentru diferite specializări: Liceul «Ştefan Odobleja», Colegiul Tehnologic de Arte şi Meserii «Constantin Brâncuşi», Colegiul Tehnic Energetic, Liceul «Matei Basarab», Liceul Tehnologic Auto, dar şi liceele de la Amărăştii de Jos, Malu Mare, Melineşti, Pleniţa şi Poiana Mare. Toate acestea, dar şi altele nu şi-au realizat planul de şcolarizare.
Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Dolj

Elevii admişi pot depune documentele necesare până pe 26 iulie

În perioada 17 - 26 iulie, părinţii, împreună cu elevii admişi la un liceu, trebuie să depună actele necesare la unitatea de învăţământ la care şcolarii au fost repartizaţi, pentru a fi înscrişi.

În perioada următoare, până pe 26 iulie, părinţii trebuie să-şi însoţească copiii pentru a depune dosarele la unităţile la care au fost repartizaţi. Repartizarea computerizată nu a înscris automat copilul. Trebuie depus dosarul cu documentele necesare.
Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Dolj

În următoarele două etape vor fi repartizaţi absolvenţii de clasa a opta care nu au reuşit să-şi asigure un loc la liceu în prima etapă.

 
Curs valutar BNR - 17-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj