Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Conferinţă regională la Universitatea din Craiova
Probleme versus oportunităţi pentru dezvoltarea economică şi socială în Oltenia
Institutul pentru Progres Social (IPS), cu sprijinul Friedrich- Ebert- Stiftung, a organizat vineri, 6 decembrie, conferinţa regională «Cum funcţionează capitalismul de dependenţă? Probleme versus Oportunităţi pentru dezvoltarea economică şi socială în Oltenia»
Asineta GÎSCAN ,9 decembrie 2013,00:04 nr. afisari:4471

Evenimentul a avut loc la noul sediu al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Craiova. La dezbaterea lucrărilor conferinţei au participat: Mircea Geoană, senator  PSD în Parlamentul României, Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, Victoria Stoiciu, reprezentant al Fundaţiei Friedrich Ebert, România, Claudiu Manda, preşedinte PSD Dolj, Ion Prioteasa, preşedinte CJ Dolj şi Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.Scopul conferinţei a fost acela de a evalua, dintr-o perspectivă interdisciplinară, posibilitatea de recalibrare a acestui timp de capitalism în raport cu problemele reale ale societăţii, care pot fi identificate în regiunea Olteniei. Toate acestea, în condiţiile în care Oltenia s-a clasat pe locul şase în topul celor mai sărace regiuni ale Uniunii Europene.

Canalizare ba, fântâni da!

Întâlnirea regională s-a aflat la cea de-a doua ediţie, evenimentul având loc, pentru prima oară, la Timişoara. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a ţinut să amintească tuturor celor prezenţi realizările pe parcursul unui an şi jumătate de mandat.
Mai mult, Vasilescu nu a ezitat nicio clipă să arunce săgeţi otrăvite către persoanele care nu o simpatizează.

Proiectul de canalizare nu se vede, pentru că se derulează în subteran. În schimb, fântânile din centru sunt foarte vizibile, oricine le poate zări.
A spus Lia Olguţa Vasilescu

Starea de degradare în care se aflau regiile din Craiova, infrastructura dezastruoasă, cartierele fără apă şi canalizare au devenit istorie, după cum a ţinut să precizeze primarul oraşului.
La doar un an şi jumătate de când a preluat “şefia” Craiovei, Olguţa Vasilescu se laudă că a realizat “mai mult decât au realizat alţii în patru ani de zile”. Primarul se mândreşte cu faptul că “Bănia nu se mai află pe primul loc în ceea ce priveşte rata şomajului în România”.

Prioteasa o contrazice pe Olguţa

Cu toate acestea, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, prezent la conferinţa regională a  contrazis cele afirmate de edilul-şef.

Suntem în continuare pe un nefericit loc întâi, maxim doi sau trei în ceea ce priveşte şomajul. Suntem o regiune foarte săracă. În ceea ce priveşte sărăcia, suntem pe locul şase. Totuşi, ne luptăm să avem din ce în ce mai multe investiţii. Facem tot posibilul pentru ca mereu să mai tăiem câte o panglică.
A declarat Ion Prioteasa, preşedinte CJ Dolj

Obiective de milioane de euro, marca CJ Dolj

Prioteasa a amintit cele mai importante obiective ale administraţiei judeţene din Dolj, pentru anul 2014. Anul viitor, drumul naţional ( DN) Craiova- Calafat va fi terminat, în timp ce DN Craiova- Bechet va intra în reabilitare. Totodată, în noul an, peste 23 milioane de euro vor fi alocate pentru bugetul sănătăţii. Investiţiile nu se opresc aici. CJ Dolj tratează cu prioritate cultura, alocând pentru aceasta în jur de 20 milioane de euro.

În 2014 va fi finalizat drumul Craiova- Calafat, iar Craiova- Bechet va intra în reabilitare. De asemenea, apariţia autostrăzii Craiova- Piteşti reprezintă un obiectiv special, la fel ca şi podul Calafat- Vidin şi Aeroportul din Craiova.
A adăugat Ion Prioteasa, preşedinte CJ Dolj

Mircea Geoană: «Reintroducerea unei politici fiscale diferenţiate ar fi salvarea noastră»

Lucrările conferinţei au fost deschise de preşedintele Institutului pentru Progres Social ( IPS), Mircea Geoană.
Prin discursul susţinut, Geoană a încercat să prezinte modalităţi prin care Oltenia să se poată dezvolta mai ales din punct de vedere economic. În opinia sa, criza economică este “principala cauză pentru care România şi alte state membre ale U.E. au trebuit să ducă lupte uriaşe pentru revigorare”.

Cu alte cuvinte, România, în viziunea lui Mircea Geoană poate fi caracterizată astfel:
Zece ani de la intrarea în NATO, şapte ani de la intrarea în U.E., 25 de ani de la căderea comunismului şi cinci ani de criză.

Prima obligaţie pe care o avem este să reanalizăm modelul de bază şi să vedem ce putem corecta. Trebuie să observăm foarte clar ce s-a întâmplat cu economia României în ultimii 25 de ani. 53% dintre cei care muncesc astăzi în România au salariul brut sub 1.000 lei. Reintroducerea unei politici fiscale diferenţiate ar fi salvarea noastră. În afară de bulgari, avem cel mai prost salariu mediu pe oră: un euro/oră.
A declarat Mircea Geoană

România, «lanterna roşie» a Europei

Senatorul PSD a realizat o comparaţie  între perioada de dinainte de căderea comunismului şi România de astăzi.
Dacă în 1989 existau nouă milioane de angajaţi români, iată că astăzi mai sunt doar patru milioane de bugetari.

România a pierdut în 25 de ani câteva milioane de locuri de muncă. În 1989 aveam nouă milioane de angajaţi, iar acum mai avem doar patru milioane. Din păcate, avem cu 18,7% mai puţine femei pe piaţa muncii decât bărbaţi. Unu din doi copii sunt în risc de sărăcie.
A completat Mircea Geoană

Eugen Teodorovici: «Bani sunt. Nu asta este problema în România»

Prezent la conferinţa regională susţinută la Craiova, Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a vorbit despre cum pot fi schimbate lucrurile în ţară, pentru ca totul să se desfăşoare pe un făgaş normal, iar criza economică să fie eliminată în totalitate.

Diferenţa între ceea ce se declară şi ceea ce se face este foarte mare. Bani sunt. Nu asta este problema în România. Obiectivul principal este acela de a arăta că lucrurile pot fi schimbate. Trei miliarde de euro au intrat în ţară anul acesta. Până la finalul lui 2015, România poate să ajungă la cele mai bune performanţe pe fonduri europene. Este important să păşim cu dreptul în 2014. Proiectele depuse astăzi, care sunt aprobate, dar nu sunt finanţate le putem trece la următorul cadru financiar.
A menţionat  Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene

Claudiu Manda: «Le spun investitorilor că găsesc în Consiliul Judeţean Dolj şi Primăria Craiova parteneri de încredere»

Preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda a salutat iniţiativa organizării unei astfel de conferinţe regionale la Craiova.

Pot să vă spun că din punct de vedere politic, dar şi administrativ, există unitate. Mă bucur că avem în prezidiu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, domnul Ion Prioteasa, primarul municipiului Craiova, doamna Lia Olguţa Vasilescu, şi preşedintele PSD Dolj, subsemnatul, şi le spunem tuturor că nu suntem în conflict, şi le transmitem investitorilor că găsesc deschiderea şi înţelegerea necesară pentru a veni şi a investi în Craiova şi în judeţul Dolj. Le spun tuturor că apreciez colaborarea dintre Consiliul Judeţean Dolj şi Primăria Craiova şi le mai spun investitorilor că găsesc în Consiliul Judeţean Dolj şi Primăria Craiova parteneri de încredere, care şi-au dat mâna inclusiv în proiectul Craiova Capitală Culturală Europeană în 2021. Avem avantajul unui Aeroport, investiţie a Consiliului Judeţean Dolj, avem avantajul unui primar energic, care se zbate foarte mult să atragă fonduri şi guvernamentale şi europene, investiţii şi avem marele avantaj că cei din guvern se uită mai mult către judeţul Dolj, faţă de alte perioade. Salut prezenţa alături de noi a domnului ministru Eugen Teodorovici, felicit organizatorii, şi în primul rând pe domnul senator Mircea Geoană pentru iniţiativă şi încurajez organizarea unor astfel de dezbateri!
A spus preşedintele PSD Dolj, deputatul Claudiu Manda

 
Curs valutar BNR - 17-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj