Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Raport la Primărie
Olguţa Vasilescu şi-a prezentat bilanţul la un an de mandat
Edilul-şef al urbei a reclamat datoriile «exorbitante» lăsate de fosta administraţie
Ana - Maria CONSTANTINESCU ,3 iunie 2013,00:18 nr. afisari:3790

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi-a prezentat, ieri, bilanţul realizărilor din primul an de mandat.

A trecut deja un an de când sunt primar, foarte mulţi mă întrebaţi ce s-a întâmplat în această perioadă, unele lucruri sunt vizible, cum este adăpostul de câini, altele sunt încă în perioada de licitaţii şi este bine să ştiţi că se vor întâmpla aceste lucruri exact anul acesta. Din păcate, atunci când am intrat în mandat am găsit foarte puţine studii de fezabilitate realizate deja şi asta ne-a împiedicat să ne apucăm imediat de treabă, să organizăm licitaţiile, chiar dacă banii existau.
Primarul Craiovei

Edilul-şef al urbei s-a plâns de faptul că au fost multe datorii de achitat.

Dacă nu le-am fi plătit până la finalul anului, am fi fost în imposibilitatea de a avea investiţii pe bugetul din 2013 şi, de asemenea, am fi fost obligaţi să mărim taxele şi impozitele locale. Ce am găsit: regiile Craiovei în stare de faliment, cu datorii exorbitante, ascunse în conturi din afara bilanţului, 52 miliarde de euro la Termoficare, 10 milioane de euro la Compania de Apă, 10 milioane de euro la Regia de Transport, lucrări de asfaltare sau neplătite în anii anteriori de aproximativ 15 milioane de lei, construcţii ilegale pe teritoriul municipalităţii pentru care nu se plăteau taxe, un parc de autobuze vechi, pentru care şi astăzi plătim rate.
Olguţa Vasilescu

La capitolul realizări, primarul Craiovei a menţionat înglobarea Regiei de Termoficare în Complexul Energetic Oltenia.

Suntem singurul oraş din România care nu a crescut gigacaloria, ba dimpotrivă, am scăzut-o cu 10 la sută. S-au modernizat 12 puncte termice, s-au făcut demersuri pentru înglobarea Regiei de Termoficare în Complexul Energetic Oltenia, astfel încât toate cererile cetăţenilor care doreau să beneficieze de prevederile ordonanţei de urgenţă pentru ştergerea datoriilor să poată fi soluţionate. Probabil că începând chiar din această lună putem trage linie şi să ştim că Regia de Termoficare este înglobată în Complexul Energetic Oltenia.
Olguţa Vasilescu

Între realizări, Lia Olguţa Vasilescu a mai specificat şi salubrizarea oraşului, mai multe proiecte aflate în diferite stadii de implementare, lucrări la infrastructura rutieră, dar şi lucările realizate de Compania de Apă “Oltenia” în cadrul masterplanului de apă şi canalizare.

A început deja masterplanul de apă şi canalizare, termenul este de un an şi jumătate ca să termine constructorii tot ceea ce este pe masterplanul de apă I,  iar în paralel s-a lucrat la documentaţia pentru masterplanul de apă II, în care vor intra toate străzile şi aleile care nu au fost în masterplanul I. S-a depus de asemenea, la Ministerul Fondurilor Europene, proiectul pentru aducţiunea de apă de la Izvarna, care va alimenta 85 la sută gospodăriile din Craiova. Eu sper ca în umătorii trei ani să avem deja finanţarea şi iniţiată această lucrare.
Edilul-şef

Olguţa Vasilescu a declarat că şi-a îndeplinit deja o parte din promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală, însă pentru un singur capitol nu ar mai promite “cu optimism” rezolvarea: problema locurilor de muncă. Cu toate acestea, edilul a spus că se fac demersuri pentru atragerea investitorilor.

Facilităţi acordate investitorilor care vin în Parcul Industrial: taxe locale zero şi exceptări de la plata utilităţilor. Vă asigur că nimeni din România - şi am avut ocazia să testăm acest lucru pentru că săptămâna trecută am avut o delegaţie străină, interesată de un loc în care să îşi deschidă o fabrică - nimeni nu are facilităţile noastre, inclusiv utilităţile gratis. Problema pe care o avem în continuare cu atragerea investitorilor este poziţia care ne duce mai mult spre Bulgaria şi Turcia, nu spre occidentul Europei, nu cum caută ei. S-au impus taxe diferenţiate, mai mici pentru producători, s-a deschis o fabrică, Magna, s-a cerut firmelor care câştigă licitaţii în Craiova să angajeze, în proporţie de 80%, craioveni. Oricum, este important că, faţă de anii trecuţi, suntem peste numărul de locuri de muncă existente, dar râmânem pe locul I la şomaj.
Olguţa Vasilescu
 

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj