Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Proiect de lege depus la Parlament
Nu mai ai bani de rate? Poţi fi amânat doi ani
O iniţiativă legislativă depusă la Parlament îi scapă pe cei aflaţi la un pas de executarea silită pentru o perioadă de doi ani
(S. M.) ,11 aprilie 2013,21:33 nr. afisari:4677

Debitorii trebuie să nu mai aibă însă un alt imobil cu destinaţie de locuinţă, iar veniturile familiei care urmează să fie evacuate nu depăşesc cuantumul salariului mediu pe economie pe membru de familie. De asemenea, propunea legislativă se adresează şi debitorului care este singurul întreţinător al unei familii cu doi sau mai mulţi copii. Şi în situaţia în care debitorul face dovada lipsei unui loc de muncă poate beneficia de prevederile legii.

De asemenea, legea se aplică şi în cazul debitorului care nu are în posesie alte bunuri sau conturi bancare a căror valoare ar putea acoperi datoria. După perioada de graţie de doi ani, debitorul va fi obligat să reia achitarea datoriilor pentru care i s-a imputat soluţia executării silite. Pentru datoriile restante nu se va percepe altă dobândă decât cea prevăzută în contract. Iar dacă în perioada celor doi ani debitorul efectuează plăţi în contul datoriei, acestea vor fi scăzute din datoria acumulată. Proiectul de lege se află la Senat şi a fost iniţiat de şase deputaţi: Babuş Radu, Diaconu Mihai - Bogdan, Dobre Mircea - Titus, Florea Daniel, Gust Băloşin Florentin şi Necula Cosmin.

În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că, la sfârşitul anului trecut, peste 100.000 de români se aflau în situaţia de risc de evacuare în urma imposibilităţii de a achita ratele sau facturile la utilităţi. De asemenea, iniţiatorii dau exemplul Spaniei, unde a fost adoptat un moratoriu pentru protejarea cetăţenilor vulnerabili, care scapă astfel de evacuare din locuinţe pentru un termen de doi ani, timp în care să-şi poată reveni financiar şi să reia plata restanţelor la credite. “Măsura de amânare a evacuării de locuinţe timp de doi ani va da posibilitatea familiilor afectate să-şi refacă situaţia financiară şi să revină la normalitate”, susţin iniţiatorii proiectului legislativ.

 
Curs valutar BNR - 19-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj