Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
PreŞedintele Camerei Deputaţilor a participat vineri, la Craiova, la lucrările Conferinţei Internaţionale «Politică. Diplomaţie. Cultură»
Miza reformării UE: o construcţie mai democratică
La eveniment au fost de faţă academicieni, cercetători, profesori universitari şi personalităţi ale lumii ştiinţifice din ţară şi din străinătate
Ionela PREDESCU ,14 aprilie 2013,21:35 nr. afisari:2064

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat, vineri, la Craiova, unde a participat la lucrările Conferinţei Internaţionale “Politică. Diplomaţie. Cultură”, organizată de Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” în parteneriat cu Departamentul de Istorie şi Relaţii Internaţionale al Universităţii din Craiova, că, în contextul reformării Uniunii Europene, România trebuie să fie în centrul dezbaterilor privind noua politică externă a UE şi să îşi asume rolul de lider în iniţiative regionale. Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că România are nevoie de fundamentarea unei viziuni şi strategii proprii, care să ofere soluţii eficiente problemelor ce privesc viitorul naţiunii noastre şi locul acesteia în Europa şi în lume.

În această Europă în schimbare, România trebuie să îşi identifice rolul, să fie în centrul acestor dezbateri şi în inima noii politici externe a UE. România trebuie să îşi asume rolul de lider în iniţiative regionale, prin sprijinirea proceselor de aderare la UE a statelor din Balcanii de Vest, prin dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu statele din parteneriatul estic, prin implementarea strategiei Dunării, precum şi prin consolidarea poziţiei în strategia Mării Negre.
Valeriu Zgonea

În cuvântul său, preşedintele Camerei Deputaţilor s-a referit la actualele controverse existente la nivelul construcţiei europene, la riscurile de natură socială accentuate de criza economică, la identitatea europeană şi rolul sporit al diplomaţiei parlamentare în stabilirea unei ordini durabile de securitate democratică şi în consolidarea rolului global al Uniunii Europene.

Sunt voci care spun cu satisfacţie că s-a sfârşit cu statul asistenţial european, model care a oferit Europei Occidentale timp de câteva decenii prosperitate şi pace socială. Însă cu ce va fi înlocuit? Ce fel de Europă ne dorim? Aici trebuie să răspundă cetăţenii. Nu putem găsi soluţii doar în baza unor negocieri cu uşile închise. O uniune politică ar trebui să se dezvolte de jos în sus, de la cetăţeni la state şi de la state la comunitate. Integrarea nu trebuie să fie un scop în sine, ci trebuie să vină în sprijinul oamenilor. Europenii au nevoie acum, în primul rând, de securitate socială şi de locuri de muncă. Au nevoie de solidaritate.
Valeriu Zgonea

Acesta a subliniat faptul că miza declarată a reformării Uniunii este de a transforma construcţia europeană într-una mai democratică, mai aproape de interesele şi necesităţile cetăţenilor europeni, dar şi mai activă şi mai eficientă pe plan extern.

Conferinţa Internaţională “Politică. Diplomaţie. Cultură”, aflată la prima ediţie, s-a desfăşurat în perioada 10 - 13 aprilie şi a reunit academicieni, cercetători, profesori universitari şi personalităţi ale lumii ştiinţifice din ţară şi din străinătate.

Potrivit organizatorilor, conferinţa “Politică. Diplomaţie. Cultură”, ale cărei lucrări s-au derulat în Aula Magna din sediul nou al Facultăţiii de Drept şi Ştiinţe Administrative din Craiova, a avut scopul de a iniţia o cât mai largă dezbatere cu privire la multiplele faţete ale relaţiilor internaţionale contemporane şi de a pune faţă în faţă diverse moduri de abordare, prin reunirea nu doar a unor teoreticieni, cercetători sau analişti, ci şi a unor personalităţi cu rol direct pe scena internaţională. Conferinţa a acordat o atenţie specială modului în care problemele internaţionale sunt reflectate în mass-media, dând naştere unor curente de opinie publică. Lucrările s-au desfăşurat în paralel pe patru secţiuni: diplomaţie şi relaţii internaţionale; studii europene şi de securitate; comunicare, relaţii publice şi mass-media; biblioteca în lumea contemporană.

 
Curs valutar BNR - 23-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj