Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Coşmarul disponibilizărilor la Romag Prod nu s-a încheiat
Agonie prelungită pentru salariaţii de la combinatul de apă grea
Iulian Gogonea ,14 martie 2013,22:14 nr. afisari:4939

Soarta angajaţilor de la combinatul de apă grea Romag Prod nu e sigură. După o rundă de negocieri a sindicaliştilor cu reprezentanţii Ministerului Economiei, s-a smuls promisiunea că timp de şase luni se va găsi finanţarea pentru buna funcţionare. Însă apoi nu sunt excluse scenarii neprevăzute, cum ar fi disponibilizări masive şi separarea unităţii de Romag Termo sau chiar închiderea sa.

Zilele trecute, la Ministerul Economiei a avut loc o nouă rundă de negocieri între sindicate şi conducerea ministerelor de resort cu privire la viitorul combinatului de apă grea Romag Prod, de la Halânga. Ultimii bani alocaţi de Guvern sunt insuficienţi pentru asigurarea funcţionării unităţii pe o perioadă mai mare de şase luni.

Pentru activitatea depusă şi pentru apa grea produsă din trimestrul trei al anului 2012 şi până în prezent, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare trebuie să primească bani de la bugetul statului. Este vorba despre 200 de milioane de lei pe care statul, prin bugetul respectiv şi prin Ministerul de Interne, trebuie să-i aloce către regie. Banii alocaţi nu asigură decât o funcţionare pe şase luni. Dar orice buget suferă rectificări şi, dacă va fi cazul, trebuie rectificat bugetul. Am insistat asupra soluţionării mai rapide a alocării de la bugetul statului, prin ministerul amintit anterior, către regie, pentru a putea să-şi continue activitatea şi să intre într-o normalitate privind acordarea drepturilor de natură salarială pentru cei care au muncit, nu au stat, ca să producă această apă grea care este în custodia statului.
Ioan Pisc Scrădean, prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical

Soartă nedecisă

Sindicaliştii susţin că au smuls reprezentanţilor Guvernului doar o promisiune verbală în ceea ce priveşte activitatea de viitor a combinatului de apă grea.

Noi  am reuşit totuşi să obţinem, din spusele celor prezenţi, practic o protejare de şase luni, şase luni înseamnă o continuare a producerii de apă grea, garantându-se şi o vizită de lucru la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare, dar care are în spate şi o reorganizare a regiei. Când spun reorganizarea regiei, spun următorul lucru: institutele de proiectare şi cercetare ies din Regia Autonomă de Activităţi Nucleare şi rămâne de văzut ce se întâmplă cu cele două obiective economice, respectiv Termocentrala de la Halânga, Romag Termo şi Romag Prod, dacă vor continua activitatea împreună sau va fi o separare şi a acestora, instituţionându-se şi administratorul special pentru activitatea respectivă.
Ioan Pisc Scrădean, prim-vicepreşedintele BNS

 
Curs valutar BNR - 18-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj