Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Mehedinţi: Tensiuni fără precedent la spitalul judeţean
Managerul spitalului judeţean din Severin, Doina Borugă, este contestat de medici cu reputaţie. Acest lucru este o premieră pentru unitatea medicală etalon din judeţ.
Iulian GOGONEA şi Ana-Maria CONSTANTINESCU ,27 noiembrie 2013,00:04 nr. afisari:4402

Un număr de şapte medici cu bună reputaţie din Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin care reprezintă şi Colegiul Medicilor Mehedinţi şi  Sindicatul Medicilor din Spitalul Judeţean au organizat o conferinţă de presă inedită în care au cerut demisia managerului unităţii spitaliceşti, Doina Borugă, pe care o acuză de management defectuos şi de faptul că ar fi  transformat spitalul “într-un penitenciar sau într-un spital de bolnavi cronici” .Nemulţumirile au fost relatate de medicii Radu Iman, Cristian Jianu, Claudia Jianu, Eustaţiu Memu, alături de care au venit şi medicii Rodica Cilibia, Adrian Tiţu şi Alina Balaci. Concret, aceştia cer demiterea managerului Doina Borugă.

După cum aţi observat, Spitalul Judeţean s-a transformat într-o închisoare, parcă ai impresia că suntem bolnavi psihic toţi: se cer buletine, se cer bilete de trimitere, pacienţii nu mai au acces liber la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Dacă ar fi fost un spital cronic de nebuni, înţeleg că nu poţi să intri toată ziua că nu se poate, sunt oameni care fac tratament.
A declarat preşedintele Colegiului Medicilor, doctorul Cristian Jianu

Regimul dictatorial al managerului Doina Borugă ar fi culminat săptămâna trecută când medicii au fost percheziţionaţi de agenţii de pază de la Spital, la ieşirea din unitate. Un caz concret  este cel al doctorului Emil Traşcă, care s-a simţit umilit de situaţia în sine şi şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei de Etică a Spitalului Judeţean.

Personalul este supus la tot felul de abuzuri de genul: controlat în poşete la intrarea în serviciu, controlat la ieşire din serviciu. Ba mai mult, marţea trecută s-a mers până acolo încât s-a ajuns la un control puternic la portbagaje. În urma acestui control, doctorul Emil Traşcă, cel care este decanul de vârstă al corpului medical, a fost hărţuit de un gardian, obligat să îşi desfacă portbagajul, dânsul i-a dat cheia, a protestat. În final, în urma acelei altercaţii cu gardianul respectiv, a înaintat o hârtie către Comitetul Director al Spitalului Judeţean de Urgenţă, unde spune că i s-a cerut imperios să deschidă portbagajul spunând că are dispoziţie de la conducerea Spitalului.
A relatat doctorul Cristian Jianu în conferinţa de presă

Urmare a percheziţiilor fără precedent de la Spital, doctorul Traşcă şi-a dat  demisia din Comisia de Etică.

Gardienii de la Spital, miliţienii din vremea comunistă

Doctorul Traşcă s-a simţit umilit de atitudinea gardienilor vigilenţi de la Spitalul Judeţean, susţinând că l-au făcut să-şi amintească de miliţieni.

Am permis gardianului dar mi-am amintit de perioada anilor 1980 când portbgajul se controla de miliţieni când mergeam la ţară, la părinţi, în perioada de recoltare a produselor agricole. Gestul şi readucerea într-un  anumit timp m-a răscolit, m-a răzvrătit şi umilit. Ca doctor în acest  spital, de 22 de ani am investit totul în profesie, sacrificiu, sentimente, timp liber sau chiar bani. O astfel de situaţie lipsită de comportament moral, etic faţă de un angajat al unui spital judeţean. Ca urmare, va aduc la cunoştinţă decizia de a nu mai face parte din Comisia de Etică.
A scris doctorul Traşcă în adresa trimisă conducerii Spitalului Judean, vizibil afectat de situaţia prin care trecuse

Preşedintele Colegiului Medicilor Mehedinţi, Cristian Jianu a acuzat faptul că astfel de măsuri sunt menite să afecteze emoţional personalul spitalului.

Este timpul să se ia o măsură şi persoanele responsabile să îşi dea seama că lucrurile se întind nepermis de mult, pentru că atunci când conduci un Spital Judeţean şi vrei să faci tot felul de schimbări care implică viitorul oamneilor pe termen lung, nu poţi să vii cu tot felul de măsuri de genul acesta, care să-i streseze suplimentar pe oameni.
A mai declarat Cristian Jianu

Agenţii vigilenţi de la Spitalul Judeţean ar fi căutat ţigări în portbagajul maşinilor medicilor, situaţie şi mai umilitoare pentru aceştia din urmă care ar fi suspectaţi de trafic cu ţigări, cu atât mai mult cu cât acest fapt nu a fost dovedit. În replică, Doina Borugă susţine că nu ea a comandat controlul drastic al medicilor la ieşirea şi intrarea în tură, ci firma de pază, Vigilent Security, care ar fi constatat că se face trafic cu haine şi produse alimentare la Spital.

Am auzit că pe data de 19,  (n.r. noiembrie) s-a întâmplat aşa ceva, n-a fost o dispoziţie a mea, eu am cerut o notă explicativă firmei de pază, a fost o acţiune a lor, iniţiată de firma de pază. Mi s-a spus că au avut sesizări că s-ar scoate alimente, morfină, trafic cu ţigări, cu haine, băuturi alcoolice aduse pacienţilor.
A declarat Doina Borugă

Spitalul, monitorizat din biroul managerului

Ca şi cum nu ar fi suficient că firma de pază Vigilent Security încasează lunar de la Spitalul Judeţean 50 000 de lei din contractul cu Spitalul Judeţean, managerul unităţii a fost la un pas să cheltuie aproape 70 000 de lei pentru dotarea unităţii cu sistem de monitorizare video. Cum Consiliul de Administraţie nu a fost de acord cu investiţia, s-a renunţat pentru moment, iar la Spital au fost montate camere doar la intrările în unitate, investiţia fiind de 10 000 de lei, după cum a susţinut Doina Borugă. Investiţia în sistemul de camere de supraveghere a fost şi ea taxată dur de medicii care se confruntă cu diverse cazuri grave în timpul gărzilor şi nu au aparatura necesară pentru a-şi desfăşura activitate, cu atât mai mult cu cât la Spital nu mai este de câteva luni linie de gardă pe tomografie. Motivul este tocmai lipsa fondurilor pentru ca aceşti medici să fie plătiţi.

Aceste camere de supraveghere nu sunt în scopul protejării Spitalului, pentru că dacă ar fi în acel scop, monitorul ar fi la seviviul de pază, monitorul este în cabinetul managerului care supraveghează orice mişcare din Spital. De câteva luni nu mai avem linie de gardă pe tomografie. La noi nu se mai fac tomografii decât prin solicitare de la domiciliu, pentru că nu sunt bani să îi plătească. Un calcul arată că aceşti 670 de milioane pentru camere ar acoperi linia de gardă pe tomografie pe trei, patru ani.
A spus chirurgul Radu Iman

Am luat nişte măsuri care au atins interesele personale ale medicilor respectivi şi din acest motiv s-au supărat ca să spunem aşa. Păi de exemplu doctoriţa Jianu a fost schimbată de la şefia UPU şi acum UPU merge mai bine, doctorul Tiţu se ocupa de reclamaţii şi sesizări la SRI şi la poliţie, doctorul Iman nu mai este şef la blocul operator. E uşor să ceri demisia unui om care este manager de doar câteva luni.
A declarat managerul Doina Borugă

«Datoriile sunt din cauza prostului management»

Pe de altă parte, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Mehedinţi, doctorul Radu Iman a acuzat managementul „prost” de la Spitalul Judeţean care a dus la colapsul financiar al celei mai mari unităţi spitaliceşti din Mehedinţi.

Din punct de vedere financiar, Spitalul nostru este în pragul colapsului. Rugăm atât ministerul, cât şi administraţia publică locală să vină la Spital şi să constate că de fapt arieratele noastre s-ar putea să fie la şapte luni şi să ia măsura cuvenită. Pentru datoriile de aproximativ 130 miliarde lei, medicii acuză pe de o parte subfinanţarea sistemului, iar pe de altă parte o acuză pe managerul unităţii spitaliceşti, Doina Borugă, care nu a negociat contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate ci a acceptat ce i s-a oferit, adică un contract de aproximativ 40 miliarde lei lunar, în condiţiile în care anul trecut  acesta avea o valoare de 56 de miliarde. Noi considerăm că aceste datorii sunt din cauza prostului management.
A concluzionat doctorul Radu Iman, cerând totodată demiterea Doinei Borugă

Schimbarea Doinei Borugă din  funcţia de manager al Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin a fost cerută în contextul în care, de curând, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a demis patru manageri din ţară pentru că unităţile pe care le conduc au acumulat arierate timp de trei luni consecutiv. Datoria Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin este de 1 300 000, iar vechimea lor depăşeşte trei luni.

NEMULŢUMIRI ŞI LA CRAIOVA

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a fost schimbat din funcţie în urmă cu o săptămână. Florin Petrescu a fost înlocuit de Bogdan Fănuţă de la PNL.
În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Dolj care a avut loc, ieri, la Craiova, consilierii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că nu le-a fost prezentat noul manager al unităţii spitaliceşti.
Asta în condiţiile în care Consiliul Judeţean Dolj investeşte masiv în modernizarea şi dotarea spitalului.

La Spitalul Judeţean s-a schimbat managerul, rugămintea ar fi să ne fie şi nouă prezentat sau să se prezinte să îl cunoaştem şi noi.
A afirmat Oana Dincă

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a replicat: “Mai întâi să îl cunosc şi eu”. În cadrul şedinţei de ieri, consilierii au aprobat darea în folosinţă gratuită a aparaturii medicale achiziţionată de Consiliul Judeţean, Spitalului de Urgenţă din Craiova. Este vorba de echipament de radiologie şi o trusă transplant cornee.

E unul dintre lucrurile care ne fac cinste, aceste echipamente ajung la spital şi trebuie puse în funcţiune. Vă mai spunem că sunt 22 de miliarde de lei vechi în evaluare în acest moment şi din nou se vor regăsi în spital. Un alt lucru foarte important este că la ambulatoriu circa 3 milioane de euro sunt de asemenea pentru achiziţii de aparatură medicală. De câteva zile a sosit un mamograf performant, de ultimă generaţie, pe care îl montăm în aceste zile.
Ion Prioteasa, preşedinte CJ Dolj

Este un demers care ne-a unit pentru a atinge un scop nobil. În ultimii trei ani, fie din fonduri proprii, fie din fonduri europene, la acest spital s-au investit 23 de milioane de euro, sau urmează să fie investite.
Cristinel Iovan, vicepreşedinte CJ Dolj

 
Curs valutar BNR - 23-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj