Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
CJ Dolj investeşte în sănătate!
Două noi centre din cadrul SCJU Craiova vor salva vieţile oltenilor
13 milioane de euro vor fi investite în noile proiecte
Asineta GÎSCAN ,27 septembrie 2013,00:35 nr. afisari:4805

Este oficial. Consiliul Judeţean Dolj a făcut demersurile necesare pentru a construi un nou centru de cardiologie intervenţională în incinta  Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova. Mai mult, CJ Dolj va moderniza şi extinde Centrul de Primiri Urgenţe al instituţiei sanitare. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei întruniri care a avut loc la Muzeul Olteniei şi la care a participat conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, dar şi de reprezentanţii SCJU Craiova. Pentru prima dată în România, o autoritate publică locală ia totul în mâinile ei, investind sume uriaşe în domeniul sănătăţii. Valoarea investiţiei va fi suportată în întregime de Consiliul Judeţean Dolj şi se ridică la 13 milioane de euro. Banii vor fi distribuiţi astfel: şapte milioane de euro va costa noul centru de primiri urgenţe, iar şase milioane de euro vor fi investiţi în construirea centrului de cardiologie intervenţională. Conform CJ Dolj, lucrările vor începe undeva în primăvara anului viitor. Centrul de primiri  urgenţe va fi gata în doi ani, iar cel de cardiologie în aproximativ un an.

Este un nou început, un moment istoric. Promisiunile cu privire la investiţiile în sănătate prind contur. Arătăm seriozitate, pe care am probat-o şi în alte proiecte importante, cum a fost aeroportul. Investiţia noastră de suflet rămâne spitalul. Ne dorim ca centrul de primiri urgenţe să aibă undeva în jur de 3.600 de metri pătraţi. Această nouă secţie va fi de dimensiunea actualului aeroport. Circa 135.000 de oameni trec pragul acestei secţii. După «Floreasca» şi Tg. Mureş, Craiova va fi pe primul loc. Vom avea un subsol, parter şi două etaje. La ultimul etaj va fi bloc de operaţii, care va fi legat de secţia de reanimare printr-o pasarelă. Ne propunem ca aceste două investiţii să fie gata până când terminăm acest mandat. Punem la bătaie aproape toţi banii Consiliului Judeţean Dolj. Vom face şi dotările din banii noştri. Totul va fi dat la cheie. Vom avea câte o zonă pentru gravide, copii şi arşi. Vom construi şi un birou special pentru poliţişti, la intrare. Este bine că avem şi elicoperul care a zburat de peste 200 de ori, salvând astfel 200 de vieţi. Sperăm să ne formăm un nucleu de tineri care să lucreze în acest spital, dar să păstrăm şi medicii cu experienţă.
A declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa

De altfel, aceste investiţii vor fi benefice şi pentru tinerii olteni care studiază medicina. Aceştia nu vor mai fi nevoiţi să profeseze peste hotare din cauză că în România nu sunt răsplătiţi pe măsura muncii depuse.

Este un proiect ambiţios, de care întreaga zonă a Olteniei avea nevoie. Este păcat ca bolnavii Olteniei să meargă pentru a se trata tocmai la Bucureşti, Timişoara sau Tg. Mureş. Sunt două obiective de mare importanţă: modernizarea centrului de primiri urgenţe şi construirea centrului de cardiologie. Rolul UMF este de a pregăti resursa umană. Ne vom implica în formarea tinerilor. Avem studenţi şi medici rezidenţi capabili. Oferim tinerilor oportunitatea de a rămâne în ţară. Din păcate, mulţi pleacă din cauză că nu au o bază materială. Îmi doresc foarte mult să finalizăm acest proiect şi vom contribui la formarea medicilor.
A precizat Ion Rogoveanu, rectorul UMF Craiova

O echipă de medici din Germania va sosi săptămâna viitoare  la Craiova

În plus, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova a întărit legăturile cu Universitatea din Tuttlingen, din Germania. Săptămâna viitoare, pe 3 - 4 octombrie, o echipă de medici va fi prezentă la Craiova, pentru a colabora cu Clinica de ORL, în vederea unor intervenţii chirurgicale la care vor fi supuşi pacienţi români.

Unitatea de Primiri Urgenţe o cunosc de la înfiinţare. Am făcut parte din echipa care a înfiinţat SMURD-ul. Am constatat că nu corespundem ca funcţionalitate. De aceea, ne-am adresat CJ Dolj. Noi am mai avut o serie de dotări cu aparaturi medicale, tot cu ajutorul CJ Dolj. În Spitalul Judeţean lucrează profesionişti recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional. Trebuie să le punem la dispoziţie mijloace moderne medicale. De asemenea, Clinica de ORL a confirmat legăturile cu Universitatea din Tuttlingen, din Germania. Săptămâna viitoare o echipă de acolo va veni în Craiova. Dorim să colaborăm pentru 10 intervenţii chirurgicale.
A afirmat conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova

În cadrul întrunirii a luat cuvântul şi şefa Centrului de Primiri Urgenţe, Lucia Rotaru, care a declarat că aceste investiţii vor ajuta la creşterea ratei de supravieţuire, precum şi a perspectivei de reabilitare a pacienţilor.

Nu putem să facem în aşa fel încât departamentul de urgenţă să fie mai puţin accesat, ci doar mai puţin aglomerat. Constituirea unor centre de excelenţă este absolut obligatorie, pentru că acolo se concentrează resursele şi experienţa. Această structură trebuie să fie văzută ca una care avansează mereu. Sperăm ca tot ceea ce facem aici să crească şansa de supravieţuire, perspectiva de reabilitare a pacienţilor.
Lucia Rotaru, şefa Centrului de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova

Conform SCJU Craiova, până la momentul actual, 32 de blocuri operatorii au fost reabilitate, iar Clinica de Ortopedie a fost acreditată pentru a se putea efectua transplant de os.

În momentul de faţă asistăm la un moment istoric, memorabil şi, în acelaşi timp, de normalitate. CJ Dolj a înţeles că trebuie să construim pentru olteni. Aşa este în toate ţările civilizate spre care tindem şi unde vrem să ne integrăm şi noi. De şapte ani vorbim de Spitalul Regional, dar totul a rămas în faza de proiect. S-au reparat cele 32 de blocuri operatorii, iar Clinica de Ortopedie poate face transplant de os. Sperăm să facem şi transplant de inimă la Craiova.
A declarat conf. univ. dr. Daniel Tarniţă

37 de miliarde de lei vechi au fost alocate încă de la începutul anului 2013 pentru achiziţionarea aparaturii medicale. Mai mult, unul dintre spitalele aflate în subordinea CJ Dolj, şi anume Spitalul Orăşenesc “Aşezămintele Brâncoveneşti” Dăbuleni, a reuşit să facă un pas înainte prin faptul că în acea unitate sanitară pot avea loc intervenţii chirurgicale.

În acest moment, am investit în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova pentru că nu există o altă alternativă, de construcţie a unui nou spital. Problemele legate de sănătate sunt foarte importante şi nu putem rămâne indiferenţi. CJ Dolj este unul dintre actorii importanţi în sistemul medical. Avem două spitale în subordine: cel din Leamna şi cel din Dăbuleni. CJ Dolj a reuşit să facă în aşa fel încât să se opereze la Spitalul din Dăbuleni. Am încercat să nu ne axăm doar pe o singură specializare, pentru că bolile sunt diverse. Am reabilitat toate sălile de operaţii. În fiecare secţie importantă există un aparat care să salveze vieţi.
A menţionat Cristi Iovan, vicepreşedinte al CJ Dolj

 
Curs valutar BNR - 20-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj